Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
250.88 Кб
Скачать

63. Характеристика нормативної документації на продукцію ресторанного господарства.

В Україні діє наказ Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, що Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 травня 2005 р. за N 466/10746.

Згідно цього наказу, ХАРЧОВА ПРОДУКЦІЯ ТА ПРОДОВОЛЬЧА СИРОВИНА, що використовується на підприємствах зрг,сертифікується відповідно до Нормативний документ, в якому встановлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків, радіонуклідів, визначення мікробіологічних показників.

Позначення нормативних документів, на відповідність яким проводиться сертифікація: ГОСТ 21831-76,ГОСТ 30626-98, ДСТУ 4084-2001, ДСТУ 4085-2001, ДСТУ 4008-2001,ДСТУ 4085-2001, ГОСТ 29276-92, ГОСТ 1349-85,ГОСТ 4495-87,ГОСТ 10382-85.

64.Характеристика послуг готельного господарства. Основні вимоги до якості послуг.

Готельна послуга складається з основних і додаткових послуг, які пропонують споживачеві під час розміщення та проживання в готелі. Зокрема:

— основні послуги — це обсяг послуг готелю (проживання, харчування), що введені у ціну номера (місця) і надаються споживачу згідно з укладеним договором;

— додаткові послуги — послуги, які не належать до основних послуг готелю, їх замовляють і оплачують споживачі додатково згідно з окремим договором (наприклад, послуги автостоянки, пральні, сауни і под.).

Одним із сучасних підходів до оцінки факторів якості є їхнє групування, що полегшує управління. Воно має такий вигляд:

- стратегія готелю (системи управління якістю мають особливості при реалізації стратегій диференціації, цінового лідерства і фокусування);

- роботи з проектування нових послуг;

- оснащення (технічний стан оснащення, його якісні параметри, ступінь зносу, відповідність певним вимогам щодо рівня якості послуг);

- персонал (відповідність кваліфікаційним вимогам);

- товарно-матеріальне забезпечення (своєчасність, якість, надійність систем постачання).

Стандарти ІСО серії 9000 встановили єдиний визнаний у світі підхід до договірних умов щодо оцінки систем якості та одночасно регламентували відносини між виробниками і спо-живачами послуг. Іншими словами, стандарти ІСО - це стійка орієнтація на споживача при строгому дотриманні культури надання готельних послуг.

65.Характеристика послуг ресторанного господарства. Основні вимоги до якості послуг.

Заклади ресторанного господарства надають комплекс різноманітних послуг, які за своїм характером можна поділити на:

- послуги з харчування- це послуги з виготовлення кулінарної продукції, її реалізації та організації споживання відповідно до типу і класу закладу.

- послуги з виготовлення кулінарної продукції та кондитерських виробів- на замовлення споживачів, із сировини замовника, послуги кухаря з виготовлення страв удома

- послуги з реалізації продукції - реаліз. за межами зрг, відпуск обідів додому, комплектування наборів кулінарної продукції в дорогу.

- послуги з організації обслуговування споживачів (реалізація продукції та організація її споживання) – орган. Обслуг. Свят, сімейних обідів, семінарів,конференцій, послуги офіц. або бармена удома,доставку кулін. прод. в номера готелю, бронь місць у залі ЗРГ.

- послуги з організації дозвілля - організацію музичного обслуговування, проведення концертів;

- інформаційно-консультативні послуги - організацію навчання кулінарній майстерності, консультації дієтичної сестри при різних затвор., консулат. Спеціалістів з виготовл. Та оформлення кулін виробів,сервіровки столу.

- інші послуги*3.

До інших послуг належить: прокат столової білизни, посуду, наборів, інвентарю; продаж фірмових значків, квітів, сувенірів; надання парфумерії, засобів для чищення взуття; дрібний ремонт та чищення одягу; пакування страв та виробів після обслуговування споживачів або куплених на підприємстві; надання споживачам телефонного та факсимільного зв'язку; гарантування збереження особистих речей і цінностей споживача; виклик таксі на замовлення; паркування особистого транспорту споживачів на організованій стоянці тощо.

Якість послуг повинна задовольняти встановленим або передбачуваним потребам споживачів. Послуги закладів ресторанного господарства мають відповідати вимогам безпеки і екологічності, цільовому призначенню і надаватися за умов, які відповідають вимогам діючих нормативних документів. У процесі обслуговування споживачів комплекс послуг повинен відповідати типу підприємства і його класу. При їх наданні має враховуватися вимога ергономічності, тобто відповідність умов обслуговування гігієнічним, антропометричним та фізіологічним потребам споживачів. А дотримання цих вимог забезпечує комфортність обслуговування.Послуга, що надається, повинна відповідати вимогам естетичності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]