Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
250.88 Кб
Скачать

15. Значення наукових досліджень у підвищенні якості продукції та послуг готельно-ресторанного господарства.(не полностью)

Якість продукції — це сукупність її властивостей, що характеризують міру спроможності даної продукції задовольняти потреби споживачів згідно з її цільовим призначенням. Як переконує світовий досвід, якість продукції є функцією від рівня розвитку науково-технічного прогресу і ступеню реалізації його результатів у виробництво. Чим вища якість продукції, тим повніше задовольняються потреби споживачів і ефективніше вирішуються соціально-економічні проблеми розвитку суспільства.

Пидвищуеться якисть послуг , отже и пидвищуеться конкурентоспроможнисть продукції та послуг готельно-ресторанного господарства.

16. Значення та сутність управління якістю.

Управлі?ння я?кістю — скоординована діяльність, яка полягає у спрямуванні та контролюванні організації щодо якості.

Спрямування та контролювання щодо якості звичайно охоплює

- розроблення політики в сфері якості і цілей у сфері якості,

• планування якості,

• контроль якості,

• забезпечення якості і поліпшення якості.

Використання терміна "якість" з філософсьфої сентенції перейшло в лексикон суто прикладної діяльності - виробництва, але при цьому зберігається філософський зміст - якість є основою для подальшого удосконалювання продукції.

У Міжнародному стандарті ІСО 8402 наводиться таке визначення якості: "Якість - сукупність характеристик об'єкту, що стосуються його здатності задовольняти встановлені та передбачувані потреби".

Якість є багатоплановим поняттям, забезпечення якого потребує об’єднання творчого потенціалу та практичного досвіду багатьох спеціалістів. Проблема підвищення якості може бути вирішена лише завдяки спільним зусиллям держави, керівників та членів трудових колективів підприємств. Важливу роль при вирішенні цієї проблеми відіграють споживачі, які диктують свої вимоги й потреби виробникам товарів і послуг.

Покращення якості продукції є одним із найважливіших напрямів інтенсивного розвитку еконо-міки, джерелом економічного росту, ефективності суспільного виробництва. У цих умовах зростає значення комплексного управління якістю продукції та послуг й ефективністю виробництва. У ринковій економіці проблема якості є найважливішим чинником підвищення рівня життя, економічної, соціальної й екологічної безпеки.

Управління якістю розглядається як самостійна, складна функція управління бізнес-процесами, цілями реалізації котрої є:

– підвищення конкурентоспроможності та прибутковості підприємства за рахунок підвищення якості продукції та всіх супутніх процесів;

– зниження всіх видів витрат і укріплення економічної стабільності підприємства;

– дотримання вимог охорони навколишнього середовища;

– забезпечення цілеспрямованого та системного впливу на параметри якості в напрямі їх постійного поліпшення.

17. Історична еволюція поняття якості.

Аристотель (3 століття до н.е.) = Розходження між предметами. Диференціація за ознакою «гарний-поганий».

Гегель(XIX століття н.е.) = Якість є в першу чергу тотожна з буттям визначе-ність, так що щось перестає бути тим, що воно є, ко-ли воно втрачає свою якість

Китайська версія = Ієрогліф, що позначає якість, складається з двох еле-ментів - «рівновага» і «гроші» (якість = рівновага + гроші), отже, якість тотожна поняттю «висококлас-ний», «дорогий »

Шухарт (1931 р.) = Якість має два аспекти: об'єктивні фізичні характеристики, суб'єктивна сторона: наскільки річ «гарна»

Ісикава К. (1950 р.)= Якість, що реально задовольняе споживачів

Джуран Дж.М. (1974 р.) = Придатність для використання (відповідність приз-наченню). Якість є ступінь задоволення споживача. Для реалізації якості виробник повинне довідатися про вимоги споживача і зробити свою продукцію та-кою, щоб вона відповідала цим вимогам.

ДСТ 15467 - 79 = Якість продукції - сукупність властивостей продук-ції, що обумовлюють її придатність задовольняти ви-значені потреби відповідно до її призначення

Міжнародний стан-дарт ІСО 8402-86 = Якість - сукупність властивостей і характеристик продукції або послуг, що додають їм здатність задо-вольняти обумовлені або передбачувані потреби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]