Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Orfoepichny_trening_-_kopia.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Уникайте помилок!

Розмовне (ненормативне) мовлення

Літературне (унормоване) мовлення

Гарна тюль

Зла собака

Душевна біль

Оточуюче середовище

Накладна плата

Підписка на газети і журнали

Правопис і вимова

Правильно пишіть

Правильно вимовляйте

ашхабадець

віддзьобав

над джерелом

відчувати

блюдце

коротший

вітчизна

копитце

радься

навчається

[ашхабадеиц]

[v’ідзбаў]

[надж:еиреилом]

[v’іч:уватие]

[блудзцеи]

[короч:иi]

[v’іч:изна]

[копиц:е]

[радзса]

[наўчаjeц:а]

Наголошування

Правильно наголошуйте слова!

автопарк

автопілот

авторитет

авторучка

агрегат

агробаза

агрометр

агромінімум

агропункт

241.Поставте наголос у словах, поділіть слова на склади, визначте ритмічну структуру виді­ле­них слів, поясніть їх лексичне значення. Складіть із виділеними словами речення.

Навдалу, навмання, навперейми, навдибки, навдивовижу, насторч, надокола, навпоперек, навесні, наверле, навзаєм, навзнак, навзаклад, навзамін, навзбіч, навзвиш, навпрост, навстіж.

Як правильно сказати?

242. Відповіді обгрунтуйте.

1. Подав свою біографію чи подав свою автобіографію?

2. Екзаменаційні відомості передано Мартиненко Світлані Миколаївні чи екзаменаційні відомості передано Мартиненко Світлані Миколаївній?

3. У залі сиділи друкарки та рахівники чи в залі сиділи друкарки та рахівниці?

4. Як професорка кафедри вона відповідає за наукову роботу з аспірантами чи як професор кафедри вона відповідає за наукову роботу з аспірантами?

5. Олена Іванівна за двадцять років набула досвіду (викладачки чи викладача?). Їй (присвоєно чи присуджено?) почесне звання (заслуженої вчительки чи заслуженого вчителя?) школи України.

6. Касирка чи касирша? Кондукторка чи кондукторша? Директор чи директриса? Дружина шевця – швачка чи шевчиха?

7. (Секретарка чи секретар?) відредагувала вітальну адресу чи вітальний адрес?

ІІ. Запишіть виділені слова фонетичною транскрипцією, поділіть слова на склади, поясніть правопис і вимову.

Практичне заняття № 18

Елементи практичної риторики

Жанри та види ораторського мистецтва

243. Прочитайте. За змістом тексту поставте один одному запитання, дайте на них ґрунтовні відповіді. Складіть словничок значень виділеного слова.

Риторика (грец. Rhetorike – ораторське мистецтво) – наука про красномовство. В основі цього слова форма грецького слова reo, що означала „говорити цілісно, доречно, гарно”. Від нього утворився іменник rhetor (ритор), що в процесі розвитку еллінської культури набув кілька значень: мовець на публіку, людина вищого стану, політик, оголошувач вироку в суді, учитель вимови, освічена людина, красномовець. Термін риторика з’явився зі значенням „уміння, вправність, мистецтво говорити” і став назвою посібників з гарної мови, підручників вимови, а з часом назвою теорії красномовства для переконання живим словом, шкільного навчального предмета з рідної мови. Передумовами виникнення риторики були суворе право і вільна думка. Проте, з’явившись, риторика стала в оборот краси слова.

Латинський термін oratoria означав „мистецтво красномовства” і часто вжи­вався як синонім практичної риторики. Від нього походить термін „ораторство”, який означає те саме поняття, що й красномовство (Л.Мацько).

І. Поясніть розділові знаки в тексті.

ІІ. Перекажіть текст (усно), правильно вимовляючи терміни.

244. Прокоментуйте вислови. Чи згодні ви з тезою: “Доля людини залежить від її уміння висловитися”?

1. Свідоме життя людини можна розглядати як послідовність і сукупність промов, якісного чи неякісного мовлення, від чого залежить її доля, а також доля навколишніх людей, отже, і всього суспільства (Г.Сагач).

2. Мовна неохайність ще ніколи не прикрашала людину (Я.Чорненький).

3. Риторика формує національний інтелект, що є найціннішим ресурсом (Г.Багач).

4. Як часто неправильно вжите слово породжує помилкові судження (Г.Спенсер).

245. Прочитайте текст і проаналізуйте таблицю. Працюючи в парах, розробіть запитання до однокурсника. Підготуйте тести один одному. Протестуйте та оцініть слово партнера по співпраці.

Жанри (роди) красномовства

Види красномовства

Соціально-політичне красномовство

Звітна доповідь, агітаційна промова, політогляд, парламентська промова

Академічне красномовство

Вузівське красномовство (лекція, навчально-методична доповідь, повідомлення)» шкільне красномовство (шкільна лекція, розповідь учителя, бесіда). Власне академічне красномовство (наукова доповідь, науковий огляд, реферат)

Лекційне красномовство

Лекція (науково-теоретична, науково-популярна, науково-методична). Кіно-лекція, лекція-екскурсія, лекція-концерт. Лекція-інформація, бесіда. репортаж, спогади, інструктаж, показ. Цикли науково-популярних лекцій

Судове красномовство

Звинувачувальна (прокурорська) промова. Захисна (адвокатська) промова. Самозахисна промова

Соціально-побутове красномовство

Ювілейна промова. Застільна промова (тост). Траурна промова. Усне побутове оповідання

Військове красномовство

Запалювальна (надихаюча) промова перед боєм, штурмом тощо.

Дипломатичне красномовство

Промова на міжнародній конференції. Промова при здійсненні дипломатичного акту

Церковно-богословське красномовство

Церковна проповідь. Промова на соборі тощо.

Жанри ораторського мистецтва, жанри красномовства – різновиди усних публічних виступів. Усе розмаїття жанрів може бути впорядковане у вигляді родо-видової класифікації. Розрізняють такі основні роди монологічного красномовства: соціально-політичне, академічне – наукове й навчальне, соціально-побутове, лекційно-пропагандистське (масові публічні лекції), судове, військове, дипломатичне, торговельне, церковно-богословське (гомілетика), а також красномовство діалогічне. Кожний рід включає декілька видів та підвидів ораторського мистецтва.

Жаргонно-арготична лексика – слова й звороти мовлення, характерні для мови тієї чи іншої відносно відокремленої соціальної трупи, яка виділяється за віковою (молодіжний жаргон), професійною (артистичний, спортивний жаргони) або якоюсь іншою соціальною ознакою (колись існували «мови» мандрівних торгівців, злодійське арго тощо), наприклад: кореш – друг, товариш; зав’язати – рішуче покінчити з чимось і под.

Жести – більшою або меншою мірою розмежовувані й чітко сприймані властивості загальної моторики (рухів) людини, пов’язані з мовленням та спілкуванням (комунікацією) між людьми у цілому. Основні види моторики – міміка (рухи м’язів обличчя), пантоміміка (рухи усього тіла), жестикуляція (рухи рук – жести у вузькому розумінні слова).

Культура загальної моторики оратора є складовою частиною його ораторської культури. Кожен оратор-професіонал прагне виробити індивідуальний оратор­ський стиль, зокрема й на рівні культури моторики (Л.Мацько).

246. Прочитайте тексти. Визначте, до якого жанру і виду красномовства вони належать. Наведіть аргументи як щодо змісту, так і щодо мовного оформлення промов.

1. Важкість красномовства. Але це пояснюється тим, що красномовство є щось таке, що дається більш важко, ніж це здається на перший погляд, і народжується з багатьох знань і старань... Насправді, адже тут необхідно засвоїти найрізноманітніші знання, без яких швидкість у словах є безглуздою й смішною; необхідно надати красу самому мовленню, і не лише відбором, але й розташуванням слів; й усі порухи душі, якими природа наділила рід людський, необхідно вивчити до тонкощів, тому що уся міць і мистецтво красномовства полягають у тому, щоб або заспокоювати, або збуджувати душі слухачів. До всього цього мають приєднатися гумор і дотепність, освіта, достойна вільної людини, швидкість і стислість як у відбитті нападу, так і у нападі, наповненому тонкою вишуканістю й благовихованістю. Крім того, необхідно знати всю історію давнього світу, щоб черпати з неї приклади; не можна також лишати знайомства з законами й цивільним правом... виконання вимагає стеження за рухами тіла, і за жестикуляцією, і за виразом обличчя, і за звуками та відтінками голосу... (Платон).

2. Україна сьогодні – незалежна держава, а проте треба визнати, що наступною фазою є нелегка фаза її зміцнення ... Ви вже заклали основи незалежних фінансів і незалежної армії, і те, й те справді вкрай необхідне для незалежної держави. Ви здобули ... міжнародне визнання, і це теж неабиякий успіх для України.

А проте зміцнення української незалежності потребує ще величезних змін в українському суспільстві та економіці ... Якщо український народ буде терплячим і наполегливим, він стане в кінці цього шляху справді європейським народом, стане неповторним членом європейського співтовариства, господарем новочасної процвітаючої держави. Захід може допомогти вам у цьому, але основна й вирішальна праця має бути зроблена самими українцями.

Я абсолютно переконаний, що обдарованість, наполегливість українського народу, його відчуття історичної перспективи сприятимуть успіхові цих нелегких перетворень. І я ні трохи не сумніваюсь, що ви є на доброму шляху до Європи – як новочасна, і що найважливіше, навіки вільна Українська держава (Збігнєв Бжезінський).

3. Досконалість твоєї краси не можуть перевищити твори мистецтва найкращих майстрів.

Щодо порядності ти не тільки ні в чому не поступився своєю честю, але й обрав більш мудрий спосіб життя, ніж можна було б чекати від людини твого віку. І найбільший тому доказ – твоя поведінка.

Ти настільки відрізняєшся природженою доброчесністю, що вже своєю мовою і привітністю здобув собі анітрохи не меншу славу, ніж за допомогою всього іншого: така переконливість і така витонченість властиві тобі, коли ти міркуєш серйозно і коли говориш жартома. Бо ти добродушний, але не наївний, красномовний, але не підступний, доброзичливий, але не без гідності.

Про твою мужність з наведенням чисельних прикладів можуть розповісти дуже багато людей, особливо маючи на увазі твою участь у змаганнях, очевидцями яких вони були ... (За Демосфеном).

4. Ми підняли зброю не задля користолюбства якого або порожнього марнославства, а єдино на оборону вітчизни нашої, життя нашого і життя дітей наших, а так само й ваших! Всі народи, що живуть на світі, завжди боронили й боронитимуть вічно життя своє, свободу і власність; і навіть найнижчі на землі тварини, які суть звірина, худоба і птаство, боронять становище своє, гнізда свої і немовлят своїх до знемоги; і природа з волі Господа дала їм різне для того знаряддя в самих членах їх. То що ж нам, браття, бути нечулими і волочити тяжкі кайдани рабства в дрімоті й ганебному невільництву ще й по власній землі своїй (Богдан Хмельницький).

247. Випишіть з газет, журналів, художніх творів, „Історїї Русів” зразки політичних, ака­де­мічних, судових та ювілейних промов. Визначте їх змістові та мовні особли­вості, оригінальність побудови. Виголосіть промову в класі відповідно до мети і ситуації.

248. Прочитайте початок промови на тему „Роль держави в забезпеченні прав громадянина”. Визначте основні віхи розвитку цієї теми, напишіть основну частину і висновки.

Нашою найвищою цінністю є Людина. Наша головна мета – забезпечити умови для її самореалізації як особистості, як громадянина, як господаря.

Усе можна висловити одним реченням: щоб Людина в нашій країні почувалася добре, їй потрібно дати можливість працювати й реалізувати себе.

Тільки така держава, що служить своєму народові, може забезпечити ці умови.

Аудіювання

249. Дайте відповіді на запитання: 1. Який зміст вкладається в поняття аудіювання? 2. З’ясуйте практичне значення аудіювання. 3. Назвіть усі види аудіювання. 4. Що передбачає продуктивне й репродуктивне аудіювання? 5. Назвіть функції глобального (ознайомлювального) аудіювання. 6. Що передбачає практичне аудіювання? 7. При потребі користуйтеся довідкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]