Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Istoriya_starodavnogo_svitu.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать

Київський університет

ім БОРИСАГРІНЧЕНКА

ІСТОРІЯ СТАРОДАВНЬОГО СВІТУ

для студентів І курсу денної та заочної форми навчання

НАВЧАЛЬНО–МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

З КУРСУ

за кредитно-модульною системою

Київ – 2013

КАФЕДРА ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ

ТА МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ

Навчальне видання

Навчально-методичний комплекс з курсу “Історія стародавнього світу” //

Голованов С.О. - К., 2013. – 125 с.

Навчально-методичний комплекс містить тематичні плани, програму, плани лекційних, семінарських занять, теми контрольних робіт, список літератури,орієнтовну тематику бакалаврських робіт, питання підготовки до екзаменів для студентів денної та заочної форм навчання.

Автор Голованов С.О. - кандидат педагогічних наук, доцент

Рецензенти:

Надтока Г.М. - доктор історичних наук. професор, завідувач кафедри всесвітньої історії та методики навчання університету ім. Б.Д.Грінченка.

Черевко О.С. – кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова.

Затверджено на засіданні кафедри всесвітньої історії та методики навчання, протокол № 2 від 13.11.2013 р.

Рекомендовано і затверджено Вченою радою інституту Лідерства, освітнього законодавства і політики Університету ім Б.Д.Грінченка, протокол № 3 від 25.11.2009.

Вступ

Вивчення проблем історії стародавнього світу є необхідним компонентом освіти студентів, які мають стати фахівцями у галузі викладання історії. Без вивчення закономірностей історичного розвитку людства на етапі первісного суспільства та стародавніх цивілізацій неможливо зрозуміти змісту і напрямів історичного процесу в подальшому до сучасності. Це робить навачальну дисципліну „Історія стародавнього світу” однією з фундаментальних фахових дисциплін в переліку навчальних курсів, які необхідно опанувати майбутнім фахівцям з історії. Крім того, викладання цього курсу майбутнім вчителям історії вимагає врахування особливостей їх майбутньої професійної діяльності. Тому логіка навчального процесу робить доцільним зосередження уваги студентів не лише на проблемах історичного розвитку суспільства, а також на проблемах викладання історії в умовах середньої загальноосвітньої школи.Про цьому слід мати на увазі, що історія стародавнього світу викладається в 6 класі , для дітей 11-річного віку, що вимагає врахування вікових особливостей школярів. Таким чином, цей курс у межах вузівської програми має реалізувати такі завдання: 1) ознайомити студентів із змістом світового історичного розвитку в найдавніший період існування людства а також в часи виникнення та розвитку перших цивілізацій; 2) спрямувати їх увагу на осягнення головних проблем та закономірностей історичного процесу , що допоможе студентам при вивченні наступних періодів всесвітньої історії; 3) допомогти їм визначити характер зв’язку соціальних процесів і політичних подій в історичному розвитку людства.

4) звернути увагу студентів на особливості викладання історії стародавнього світу в умовах середньої школи;

Студент повинен також навчитись використовувати свої знання із всесвітньої історії для аналізу соціальних процесів і явищ сучасного світу. Разом з тим необхідною умовою успішного опанування курсу є оволодіння хронологією стародавньої історії, засвоєння дат основних історичних подій, оволодіння особливостями рахування років в епоху до нашої ери. Певна увага приділяється також аналізу історичних осіб, мотивів і напряму їх дій, глибокому аналізу ролі особистості в історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]