Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
muzika.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
51.16 Кб
Скачать

Музичне виховання дітей дошкільного віку

1. Вступ

Однією з основоположних цілей сучасного суспільства є формування особистості, що має розвинену духовність, основи якої закладаються ще в дошкільному віці.

Важливу роль у духовному становленні особистості відіграє музика. Музика - один із засобів пізнання дитиною навколишнього життя,дійовий засіб формування особистості дитини.

Музичне мистецтво - один з найважливіших і наймогутніших засобів виховання.

Сила музичного мистецтва - у впливі на дитину через почуття . Система музичного виховання дітей дошкільного віку ґрунтується на глибоких теоретичних основах,що дають напрям розвиткові здібностей і характеру майбутньої дорослої людини. Враження дитини сильні,глибокі і часто залишаються на все життя. І тому використання музики в процесі виховання дітей-дошкільників – є одним з найважливіших завдань педагогіки.

Завдання музичного виховання дітей випливають із завдань загально-суспільного виховання громадян:

  • Естетичного;

  • Морального;

  • Розумового;

  • Фізичного.

Вони передбачають:

  • Виховання сприйнятливості,любові та інтересу до музики ;

  • Збагачення музичних вражень дітей, ознайомлення їх з різноманітними музичними творами;

  • Ознайомлення з найпростішими музичними поняттями і прищеплення навичок співів та музично-ритмічних рухів;

  • Розвиток музичних здібностей дітей:

  • Загальної емоціональної чутливості;

  • Спеціальних здібностей – мелодійного слуху;

  • Ладового чуття ;

  • Почуття ритму.

  • Формування музичного смаку та оцінного ставлення до музики ;

  • Розвиток активного ,творчого ставлення до музики .

Музичне виховання є могутнім засобом, який сприяє всебічному і гармонійному розвитку особистості.

Музика, особливо співи, поліпшують мову дітей. Співаючи , діти змушені протяжно вимовляти слова, що формує чітку вимову, сприяє правильному засвоєнню слів. Крім того, слова в пісні підпорядковані певному ритму, що також допомагає вимові важких звуків і складів.

Музика – могутнє джерело думки. Без музичного виховання неможливий повноцінний розумовий розвиток дитини. Першоджерелом музики є не тільки навколишній світ, а й сама людина, її духовність, мислення і мова. Музичний образ по-новому розкриває перед людьми особливості предметів і явищ дійсності. Увага дитини немовби зосереджується на предметах і явищах, які в новому світлі відкрила перед нею музика, і її думка малює яскраву картину, а ця картина проситься в слово.

“Пізнання світу почуттів неможливе без розуміння й переживання музики, без глибокої духовної потреби слухати музику і діставати насолоду від неї”, - писав В. Сухомлинський. Він же наголошував: “Без музики важко переконати людину, яка вступає в світ, у тому, що людина прекрасна, а це переконання , по суті , є основою емоційної, естетичної, моральної культури”.

Дитина творить словом, черпаючи в навколишньому світі матеріал для нових уявлень і роздумів.

Тому музичне виховання є могутнім засобом, який сприяє всебічному і гармонійному розвитку особистості.

2. Розвиток музичних здібностей

ЧЕРЕЗ ЕМОЦІЇ ТА ПОЧУТТЯ…

Музичне виховання дошкільників – важливий засіб формування їхньої особистості і всебічного розвитку. Музика безпосередньо впливає на емоційну сферу дитини, стимулює пізнавальну активність, пробуджує творчі здібності.

Діти від самого народження проявляють реакції завмирання на музику, відчувають ритм, реагують на силу звучання тощо. Природа подарувала людині великі можливості щодо музичного розвитку. Але вони «згасають», якщо не розвиваються. Почуття любові до когось, до чогось закладається і розвивається у дитини через її переживання, через емоційне ставлення до того чи іншого явища, людини, предмета. Джерелом усіх переживань дитини є її діяльність, спілкування з навколишнім світом. Проте дитячі емоції часто залишаються ще ситуативними, бурхливими і нестійкими. Поступово переводити їх у стійкі, глибокі допомагає музичне виховання і навчання через різні свої види: слухання, виконання і творчість. Тобто музика керує розвитком емоцій дитини. Чому ми так говоримо? Тому що існують почування життєві, практичні й естетичні. Безпосередньо пов'язані з музичним мистецтвом, з вихованням музикою. І якщо ми хочемо виплекати у дітей вищі духовні почуття (любов до рідної природи «Природа», свого народу «Люди», національних культурних традицій «Культура», до рідних і близьких людей і до себе самого «Я Сам»). Життєві почування складають основу того, що зветься емоційною чутливістю до музики. Музика стає для людини важливою сферою прояву її емоцій – це бачимо тоді, коли вона входить у її діяльність як одна з умов. Музичне виховання в дитячому садку і має на меті розвивати, поглиблювати, вдосконалювати музичні та творчі задатки дітей, збагачувати їхній духовний світ. Адже музика для дитини – це світ радісних переживань. Щоб відкрити двері перед дитиною в цей світ, потрібно розвивати у неї здібності, передусім музичний слух та емоційний відгук. Інакше музика не виконає свої виховні функції.

Як це прекрасно – знайомити малят з музикою!

Естетичний розвиток людини виявляється у її ставленні до навколишнього світу. Саме тому під естетичними почуттями треба розуміти, які емоції викликають у дітей предмети і явища навколишнього світу, переживання і усвідомлення їх з точки зору краси, добра, правди. Діти мають насолоджуватися не тільки природою, творами мистецтва, а й красою людських стосунків і вчинків. Розвиток емоційної сфери дошкільнят – це складний процес, оскільки діти цієї вікової категорії ще важко усвідомлюють свої переживання, вони не вміють зіставляти їх, не розрізняють тонкі психологічні стани людей за мімікою, пантомімікою, позою, жестом, інтонацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]