Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

12.5. Податкова звітність

Податкова декларація, розрахунок – це документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених ПК України) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов’язань. Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. У складі фінансової звітності платник податків зазначає тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою Міністерством фінансів України.

Форма податкової декларації встановлюється центральним органом державної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України.

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть: юридичні особи, постійні представництва нерезидентів, які відповідно до ПК України визначені платниками податків, а також їх посадові особи; фізичні особи-платники податків та їх законні чи уповноважені представники у випадках, передбачених законом; податкові агенти.

Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору. Обов’язкові реквізити – це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПК України статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Податкова декларація повинна містити такі обов’язкові реквізити: тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий); звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація; звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку); повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові) платника податків згідно з реєстраційними документами; код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер; реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті); місцезнаходження (місце проживання) платника податків; найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність; дата подання звіту (або дата заповнення – залежно від форми); ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків; підписи платника податку – фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених ПК України, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПК України строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Питання для самостійного контролю:

1) Що означає поняття «податок»?

2) Чим відрізняється податок від збору?

3) В чому полягає різниця між загальною і спрощеною системою оподаткування?

4) Які елементи податку визначаються в Податковому кодексі України?

5) Чим відрізняється об’єкт оподаткування від бази оподаткування?

6) Які особи є платниками єдиного податку відповідно до податкового законодавства?

7) Які особи є платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності відповідно до податкового законодавства?

8) Що я базою оподаткування за єдиним податком?

9) Що означає поняття «податкова звітність»?

10) Якими нормативно-правовими актами регулюються питання оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності?

Дайте визначення наступних понять: податок; засади податкового законодавства; елементи податку; платник податку; об’єкт оподаткування; база оподаткування; ставка податку; податковий період; загальна система оподаткування; спрощена система оподаткування; збір; загальнодержавні податки і збори; місцеві податки і збори; податок на додану вартість; акцизний податок; єдиний податок; податок на прибуток підприємств; екологічний податок; збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; податкова звітність; податкова декларація; податковий агент; представник платника податку.

Вирішіть наступні завдання:

Завдання 1. Місцевою радою м. Полтава було прийнято рішення про встановлення платного доступу при звернені до органів державної податкової служби та в органи митної служби, у тому числі і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів, терміном на один місяць з метою поповнення місцевого бюджету та закупівлі на ці кошти медичного обладнання.

Чи є правомірними дії місцевої ради?

Завдання 2. Сніжко І.В., зареєстрований як фізична особа-підприємець відповідно до законодавства подав у встановлений строк податкову декларацію до органів державної податкової служби у вільній формі. Проте у прийнятті податкової декларації підприємцю було відмовлено.

Чи правомірні дії податкової інспекції? Ким затверджується форма податкової декларації? Які відомості вказуються в податковій декларації?

Теми рефератів:

1) Податкове законодавство в Україні.

2) Спрощена система оподаткування для фізичних осіб.

3) Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб.

4) Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності: поняття та елементи збору.

5) Загальна та спрощена системи оподаткування суб’єктів господарювання.

Накресліть наступні схеми:

1) Види податків і зборів за законодавством України.

2) Елементи податку.

Вирішіть тестові завдання:

1. Відповідно до Податкового кодексу України податком є:

а) обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно Податкового кодексу України;

б) обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно податкового законодавства України;

в) обов’язковий, безумовний платіж до Державного бюджету України, що справляється з платників податку відповідно Податкового кодексу України;

г) обов’язковий, безумовний платіж до централізованих та децентралізованих фондів коштів, що справляється з платників податку відповідно Податкового кодексу України.

2. Відповідно до податкового законодавства елементом податку не є:

а) ставка податку;

б) база оподаткування;

в) предмет оподаткування;

г) податковий період.

3. Об’єктом оподаткування можуть бути:

а) конкретні вартісні, фізичні або інші характеристики певного об’єкта оподаткування;

б) майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку;

в) розмір податкових нарахувань на (від) одиницю (одиниці) виміру бази оподаткування;

г) фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи.

4. Відповідно до законодавства фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на:

а) 2 групи;

б) 3 групи;

в) 4 групи;

г) 8 груп.

5. Відповідно до Податкового кодексу України податки та збори поділяються на:

а) прямі та непрямі;

б) прості та складені;

в) загальнодержавні та місцеві;

г) всеукраїнські та локальні.

6. Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на:

а) календарний рік;

б) календарний місяць;

в) календарний квартал;

г) календарний тиждень.

7. Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі:

а) 10 %;

б) 12 %;

в) 15 %;

г) 20 %.

8. Доходи фізичних осіб-підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними Податковому кодексі України, що становить:

а) 15 % від бази оподаткування;

б) 14 % від бази оподаткування;

в) 11 % від бази оподаткування;

г) 8 % від бази оподаткування.

9. Анульоване свідоцтво платника єдиного податку підлягає поверненню до органу ДПС, який їх видав, протягом:

а) 3 днів з дня анулювання;

б) 5 днів з дня анулювання;

в) 7 днів з дня анулювання;

г) 10 днів з дня анулювання.

10. Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу ДПС заяву:

а) не пізніше ніж за 10 календарних днів;

б) не пізніше ніж за 7 календарних днів;

в) не пізніше ніж за 5 календарних днів;

г) не пізніше ніж за 14 календарних днів.

Рекомендована література і нормативні акти

1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 36, 42.

2. Господарський кодекс України: Закон України від 16 січня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 18-22. – Ст. 42-131.

3. Податковий кодекс України: Закон України від 02 грудня 2010 року // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 13-17. – Ст. 112.