Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

7.4. Правові форми інвестиційної діяльності

Форми інвестиційної діяльності – це правові шляхи, за якими інвестиції йдуть від інвестора до особи, що інвестується та за допомогою яких реалізується інвестиційна діяльність. Такими каналами можуть бути:

1. Створення комерційних структур і вкладення до них.

2. Надання прав: (по коопераційних угодах (договір про сумісну діяльність), у вигляді концесій; інтелектуальної власності – через договір про передачу «ноу-хау», а саме про передачу корисної технічної, організаційної або будь-якої іншої інформації, ліцензійні угоди; в якості угоди про надання ліцензії; у вигляді банківських кредитів; майнових прав на землю та інші природні ресурси на компенсаційній підставі; надання майна в оренду).

3. Інноваційна діяльність, як одна з форм інвестиційної діяльності, здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу, що включає:

– розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

– прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

– реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

– фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

– розробку і впровадження нової, ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального і екологічного стану.

4. Створення спеціальних (вільних) економічних зон.

5. Інвестиційна діяльність держави у формах державного замовлення на виконання робіт у капітальному будівництві, шляхом створення пільгових умов інвесторам, що здійснюють інвестиційну діяльність з найбільш важливих для задоволення суспільних потреб напрямках, насамперед в соціальній сфері, технічному і технологічному вдосконаленні виробництва, створення нових робочих місць для громадян, які потребують соціального захисту, впровадження відкриттів та винаходів, в агропромисловому комплексі, в реалізації програм ліквідації наслідків Чорнобильської аварії, у виробництві будівельних матеріалів, в галузі охорони середовища та здоров’я.

7.5. Гарантії прав суб’єктів інвестиційної діяльності та захист інвестицій

Держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної політики, дотримання прав та законних інтересів її суб’єктів. Це здійснюється публічними та приватноправовими засобами. Так, умови укладених між суб’єктами інвестиційної діяльності угод зберігають свою силу на весь строк їх дії, навіть і в тих випадках, коли після укладення законодавством встановлюються умови, що погіршують правове положення їх учасників, або обмежують такі права, за виключенням випадків, коли самі сторони не змінять самостійно умови договору. Таким чином, умови інвестиційного договору відрізняються гарантованою підвищеною стабільністю.

Державні органи, та їх посадові особи не вправі втручатися в діяльність суб’єктів інвестиційних проектів, за виключенням випадків, коли це передбачено та допускається чинним законодавством і здійснюється в межах їх компетенції. Ніхто, за випадком прямо передбачених законом підстав, не вправі обмежувати права інвестора у виборі об’єктів інвестування. В разі прийняття державними чи іншими органами рішення, що порушують права інвесторів та учасників такої діяльності, спричинені виконанням цих актів збитки підлягають відшкодуванню в повному обсязі цими органами. При відмові задовольнити законні вимоги потерпілих суб’єктів інвестиційної діяльності спори підлягають розгляду в судовому порядку.

Держава гарантує захист інвестицій незалежно від форм власності, в тому числі і іноземних інвестицій. Їх захист забезпечується системою, спрямованістю та змістом чинного законодавства, договірними засобами в тому числі міжнародними договорами України. Всім інвесторам, в тому числі іноземним, забезпечується рівноправний режим, що виключає можливість прийняття дискримінаційних заходів, що могли би перешкодити управлінню інвестиціями, їх використанню та ліквідації.

Інвестиції не можуть бути безоплатно націоналізовані, реквізовані, до них не можуть бути застосовані інші порівняні зазначеним за наслідками заходи. В разі крайньої необхідності такі міри можуть прийматись лише на підставі законодавчих актів України із наступним відшкодуванням інвестору в повному обсязі заподіяних припиненням інвестиційної діяльності збитків. При цьому порядок відшкодування такої шкоди визначається вказаними законодавчими актами.

Внесені чи придбані інвесторами цільові банківські внески, акції та інші цінні папери, платежі за придбане в установленому порядку майно чи орендні права в разі їх вилучення відповідно до законодавства України, відшкодовуються інвесторам, за виключенням сум, що були використані чи втрачені в результаті дій самих інвесторів, чи інших виконаних за їх участю дій.

Інвестиції можуть, а в передбачених законом випадках повинні бути застраховані.

Припинення чи призупинення інвестиційної діяльності проводиться за рішенням:

– інвесторів з відповідним відшкодуванням завданих учасникам інвестиційної діяльності збитків;

– уповноваженого державного органу. При цьому рішення державного органу про призупинення чи припинення інвестиційної діяльності може бути прийнято за наступними причинами: якщо її продовження може привести до порушення встановлених законодавством санітарно-гігієнічних, архітектурних, екологічних та інших норм; оголошення в установленому законодавством порядку інвестора банкрутом; стихійного лиха; введенням надзвичайного стану.