Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

4.6. Державна реєстрація припинення юридичної особи

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи заявник повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

У випадках, встановлених законом, крім документів, що передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», додатково подається документ, який підтверджує одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи.

У разі припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання рішення щодо припинення юридичної особи підписується уповноваженими особами юридичної особи або юридичних осіб, що припиняються, та юридичної особи-правонаступника.

Державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, якщо вони не передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Якщо документи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи подаються особою, яка згідно з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, державному реєстратору додатково пред’являється паспорт.

Якщо такі документи подаються іншим представником юридичної особи, державному реєстратору пред’являється паспорт та додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує повноваження такого представника.

Документи, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається поштовим відправленням) заявнику з відміткою про дату надходження документів.

Дата надходження документів для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення не пізніше наступного робочого дня з дати отримання (надходження) зазначених відомостей.

Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи у випадках, передбачених законодавством.

Про залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи, без розгляду заявнику не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження державним реєстратором видаються (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення документів без розгляду та документи, що подавалися для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи, відповідно до опису. Залишення документів для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи без розгляду не перешкоджає повторному зверненню до державного реєстратора в загальному порядку після усунення причин, що були підставою для залишення цих документів без розгляду.

Питання для самостійного контролю:

1) Які виділяють ознаки юридичної особи?

2) Які організаційно-правові форми юридичних осіб існують в Україні?

3) Які види юридичних осіб існують в Україні?

4) Які види господарських товариств виділяються в Україні відповідно до чинного законодавства?

5) Як проводиться державна реєстрація юридичної особи?

6) Яка дата є датою створення юридичної особи?

7) Яка дата є датою припинення юридичної особи?

8) В яких випадках державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, що були подані для державної реєстрації юридичної особи?

9) Чи є обов’язковою сплата реєстраційного збору для реєстрації юридичної особи?

10) Які відомості не має права вимагати державний реєстратор від юридичної особи для здійснення її реєстрації?

Дайте визначення наступних понять: підприємницька діяльність; суб’єкт підприємницької діяльності; підприємництво; юридична особа; ознаки юридичної особи; реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності; дієздатність; види суб’єктів підприємницької діяльності; реєстраційна картка; організаційно-правова форма підприємницької діяльності; підприємство; Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; місце знаходження юридичної особи; господарське товариство; кооперація; консорціум; корпорація; холдинг; фермерське господарство; приватне акціонерне товариство; публічне акціонерне товариство; державний реєстратор; державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; спеціально уповноважений орган з питань державної реєстрації; реєстрація персональних даних; реєстраційний збір.

Вирішіть наступні завдання:

Завдання 1. Підприємство «Ірис» було зареєстровано як юридична особа. Наступного робочого дня з дати його державної реєстрації державним реєстратором поштовим відправленням було надіслано засновнику, Ткач І.С., один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та виписка з Єдиного державного реєстру. Ткач І.С. в порядку адміністративного судочинства оскаржила дії державного реєстратора, посилаючись на те, що відповідні документи мали були видані їй, як засновнику, особисто.

Оцініть ситуацію.

Завдання 2. Під час подання документів на здійснення державної реєстрації юридичної особи у представника такої юридичної особи державним реєстратором була витребувана копія рішення органів Антимонопольного комітету України про надання дозволу на узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Чи правомірні дії державного реєстратора? Які відомості може вимагати державний реєстратор при здійсненні реєстрації юридичної особи?

Теми рефератів:

1) Порядок реєстрації юридичних осіб в ФРН.

2) Організаційно-правові форми юридичних осіб в зарубіжних країнах.

3) Правовий статус національних та іноземних юридичних осіб, що здійснюють діяльність на території України.

4) Види юридичних осіб в зарубіжних країнах.

5) Надання пільг для здійснення підприємницької діяльності юридичним особам в Україні.

Накресліть наступні схеми:

1) Порядок реєстрації юридичної особи.

2) Організаційно-правові форми юридичних осіб в Україні.

Вирішіть тестові завдання:

1. Підприємницьку (цивільну) правоздатність та дієздатність юридична особа набуває з моменту:

а) прийняття рішення про створення юридичної особи;

б) державної реєстрації;

в) схвалення установчими зборами статуту та установчих документів юридичної особи;

г) отримання першого прибутку від підприємницької діяльності.

2. Залежно від порядку створення юридичні особи поділяються на:

а) закриті і відкриті;

б) повні та командитні;

в) унітарні та корпоративні;

г) публічного та приватного права.

3. Юридичні особи можуть створюватися в організаційно-правових формах:

а) підприємств, установ, організацій;

б) товариств, підприємств, організацій;

в) товариств, установ та інших форм, встановлених законом;

г) товариств, установ, організацій.

4. Організація, створена шляхом об’єднання осіб (учасників), що мають право на участь у ній – це:

а) установа;

б) юридична особа;

в) товариство;

г) підприємство.

5. До господарських товариств не належать:

а) акціонерні товариства;

б) повні товариства;

в) товариства з обмеженою відповідальністю;

г) кооперативи.

6. Реєстраційний збір за державну реєстрацію юридичної особи становить:

а) 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

б) 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

в) 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

г) 14 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

7. Відособлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза межами її місцезнаходження і здійснює всі або частину її функцій – це:

а) філія юридичної особи;

б) представництво юридичної особи;

в) підрозділ юридичної особи;

г) дочірнє підприємство.

8. Відособлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза межами її місцезнаходження і здійснює представництво та захист її інтересів – це:

а) філія юридичної особи;

б) представництво юридичної особи;

в) підрозділ юридичної особи;

г) дочірнє підприємство.

9. Установчим документом повного товариства є:

а) статут;

б) договір про спільну діяльність;

в) засновницький договір;

г) модельний статут.

10. Установчим документом акціонерного товариства є:

а) статут;

б) договір про спільну діяльність;

в) засновницький договір;

г) модельний статут.

Рекомендована література і нормативні акти

1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 36, 42.

2. Господарський кодекс України: Закон України від 16 січня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 18-22. – Ст. 42-131.

3. Цивільний кодекс України: Закон України від 16 січня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 40-44. – Ст. 50.

4. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України від 15 травня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32. – Ст. 263.

5. Про об’єднання громадян : Закон України від 16 червня 1992 року // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 34. – Ст. 504.

6. Про кооперацію: Закон України від 10 червня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 5. – Ст. 35.

7. Про кредитні спілки: Закон України від 20 грудня 2001 року // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 15. – Ст. 101.

8. Про господарські товариства: Закон України від 19 вересня 1991 року // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 49. – Ст. 682.

9. Варналій З.С. Мале підприємництво: Основа теорії і практики / З.С. Варналій. – К.: Знання, 2011. – 277 с.

10. Грущинський І.М. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності / І.М. Грущинський, В.К. Кравчук, Є.П. Пограничний [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.adhdportal.com/book_2066.html.

11. Мачуський В.В. Правове забезпечення підприємницької діяльності / В.В. Мачуський [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://studentam.kiev.ua/content/view/579/64/

12. Підприємницька діяльність: Законодавство. Поради. Контакти. – Київ: Преса України, 2005. – 160с.

13. Підприємницьке право: Навч. посіб. / Л.В. Ніколаєва, О.В. Старцев, П.М. Пальчук, Л.М. Іваненко. – К.: Істина, 2011. – 480 с.

14. Шевеленко С.Д. Підприємництво і підприємницька діяльність: Hавч. посібник / С.Д. Шевеленко, І.І. Федів. – Київ: Вища школа, 1997. – 224 с.

15. Кравченко С. Право участі, корпоративні права та підприємницька діяльність учасників товариств / С. Кравченко // Право України: Юридичний журнал. – 2007. – № 2. – С. 66-70.

16. Різник С.В. Безпосередня та опосередкована підприємницька діяльність, як способи реалізації людиною та громадянином конституційного права на підприємництво / С.В. Різник // Держава і право: збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. – 2008. – № 40. – С. 197-201.

17. Федотова І.О. Підприємницька діяльність в галузі митної справи: адаптація до світових стандартів / І.О. Федотова // Митна справа: науково-аналітичний журнал з питань митної справи та зовнішньоекономічної діяльності. – 2008. – № 2. – С. 9-14.

18. Цигилик І. Підприємницька діяльність в аспекті економічної політики держави / І. Цигилик, Т. Паневник // Економіка. Фінанси. Право: проблемні питання, коментарі та поради: інформаційно-аналітичний бюлетень. – 2001. – № 1. – С. 5-7.