Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

7.3. Суб’єкти інвестиційного процесу

Суб’єкти інвестиційної діяльності характеризуються притаманними їм правами та обов’язками, метою участі в ній, функціями. Вони поділяються на інвесторів та учасників, але можуть одночасно суміщати ці статуси. Крім цього не можна забувати і про підприємця, що інвестується. Суб’єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав. Інвестор і особа, що інвестується можуть співпадати в одній особі, наприклад, при реінвестиціях.

В інвестиційному процесі прямо чи опосередковано приймають участь ряд осіб, інтереси яких можуть не завжди збігатися. Серед них виділяються:

– дрібні інвестори (фізичні особи, які зацікавлені в отриманні від своїх вкладень реальних прибутків (дивідендів, відсотків) в найбільш оптимальні терміни);

– великі інвестори (зацікавлені вкласти свої кошти, в тому числі акумульовані кошти дрібних інвесторів, в реальні та гарантовані інвестиційні проекти, мати контроль за діяльністю підприємницьких структур, що інвестуються, отримати прибутки, за їх рахунок профінансувати свої управлінські витрати та розрахуватись з його вкладниками).

Окрім цього виділяють трудові колективи підприємницьких структур (прагнуть отриманий прибуток через високі заробітні платні та соціальні витрати застосувати у себе); адміністрацію (перебувають на регулюванні фінансових потоків і зацікавлені в тому, щоб вкладені інвестиції довгий час знаходились в їх розпорядженні, спрямувати отриманий прибуток на реінвестування); посередницькі структури, що обслуговують інвестиційний процес.

Під інвесторами розуміються такі суб’єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, запозичених і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування і виступають в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також можуть виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності.

Здійснення інвестиційної діяльності можна проводити за рахунок:

– власних фінансових ресурсів інвестора (прибуток, амортизаційні відрахування, відшкодування збитків від аварії, стихійного лиха, грошові нагромадження і заощадження громадян, юридичних осіб тощо);

– залучення фінансових коштів інвестора (кошти, одержані від продажу акцій, пайові та інші внески громадян і юридичних осіб);

– позичкових фінансових коштів інвестора (облігаційні позички, банківські та бюджетні кредити);

– бюджетних інвестиційних асигнувань;

– безоплатних та благодійних внесків, пожертвувань організацій, підприємств і громадян.

Для всіх суб’єктів інвестиційної діяльності законодавство встановлює рівні права (ст. 7 Закону України «Про інвестиційну діяльність»), які можуть бути зведені до наступних: самостійно здійснювати інвестиційну діяльність; самостійно встановити мету, об’єкти, напрямки і обсяг інвестування; залучати до реалізації інвестиційних проектів на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності, в тому числі шляхом організації конкурсів і торгів; передати за рішенням інвестора права володіння, користування і розпорядження об’єктами та результатами інвестицій іншим фізичним та юридичним особам; залучати для інвестування фінансові кошти у вигляді кредитів, випускати у встановленому законодавством порядку та формах цінні папери та проводити займи; використовувати майно для забезпечення зобов’язань; володіти, користуватися та розпоряджатися об’єктами та результатами інвестицій, включаючи реінвестиції; здійснювати інші операції, включаючи реінвестиції і торгові операції на території України; придбати самостійно чи через посередників необхідне для здійсненні інвестиційних проектів майно фізичних та юридичних осіб за цінами та на умовах, визначених договорами, якщо інше не встановлено законодавством.

Суб’єкти інвестиційної діяльності можуть мати та інші права, що зумовлені їх організаційно-правовою формою та передбачені засновницькими документами.

На інвесторів покладаються такі обов’язки:

– подавати фінансовим органам декларації про обсяг і джерела здійснених ними інвестицій;

– отримати необхідний дозвіл або узгодження відповідних державних органів і спеціальних служб на капітальне будівництво;

– отримати висновки експертизи інвестиційних проектів в області дотримання технологічних, санітарно-гігієнічних, радіаційних, екологічних та архітектурних вимог;

– додержувати державних норм і стандартів, порядок встановлення яких визначається законодавством України;

– виконувати вимоги державних органів і посадових осіб, що пред’являються в межах їх компетенції;

– подавати в установленому порядку бухгалтерську і статистичну звітність;

– не допускати недобросовісної конкуренції і виконувати вимоги законодавства про захист економічної конкуренції;

– сплачувати податки, збори (обов’язкові платежі) в розмірах та у порядку, визначених законами України;

– для проведення господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню, учасники інвестиційної діяльності повинні одержати відповідну ліцензію, що видається в порядку, встановленому законодавством.