Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

9.4. Основні завдання контролю за веденням бухгалтерського обліку та фінансової звітності в підприємницькій діяльності

У впровадженні економічних відносин ринкового спрямування велика роль належить бухгалтерському обліку. Постійне вдосконалення його організації та методології, впровадження в обліковий процес сучасної комп’ютерної техніки, підвищення кваліфікації бухгалтерських кадрів сприяє посиленню внутрішньогосподарського контролю та запобіганню негативним явищам у фінансово-господарській діяльності. Головне завдання трансформації національної системи бухгалтерського обліку полягає в прискоренні процесу приведення її у відповідність до вимог ринкової економіки та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, у наданні суб’єктам господарювання можливостей визначити межі та форми внутрішньовиробничого (управлінського) обліку.

Основними завданнями контролю бухгалтерського обліку та звітності є:

– всебічне вивчення організації обліку та контролю за раціональним використанням грошових коштів і матеріальних ресурсів, забезпеченням власності підприємства;

– установлення повноти, своєчасності та достовірності відображення господарських і фінансових операцій в первинних документах і облікових регістрах відповідно до діючих національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку;

– контроль за забезпеченням впровадження сучасних технологій збору та обробки обліково-економічної інформації;

– контроль за достовірністю відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності кількісних і якісних показників роботи підприємства.

Під час перевірки має бути встановлено, чи не обмежуються на підприємстві права головного бухгалтера і як він виконує свої обов’язки. Під час перевірки роботи облікового апарату підприємства слід з’ясувати: як розподіляються обов’язки між працівниками бухгалтерії, чи забезпечені вони інструктивними матеріалами та обчислювальною технікою, чи налагоджене на підприємстві систематичне вивчення нормативно-правових актів з питань організації бухгалтерського обліку, складання звітності, економічного контролю. Під час розгляду посадових інструкцій робітників бухгалтерії, має бути з’ясовано, чи немає випадків, коли на окремих її співробітників, які мають право підписувати документи на відпуск матеріальних цінностей та видачу грошових коштів або зайняті обробкою таких документів, неправомірно покладено виконання обов’язків, пов’язаних з матеріальною відповідальністю за ці цінності.

Має бути проаналізована укомплектованість штатів бухгалтерії, причини плинності кадрів облікових працівників, рівень їхньої кваліфікації, заходи щодо підвищення

Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису. Регістри бухгалтерського обліку повинні мати назву, період реєстрації господарських операцій, прізвища і підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у їх складанні. Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Одним із напрямків раціоналізації бухгалтерського обліку на підприємстві є розробка графіків документообігу. Такі графіки мають передбачати для всіх видів первинної документації строки їх створення, перевірки та обробки із залученням оптимального числа підрозділів підприємства та виконавців. Виписка з цього графіка вручається кожному виконавцю, відповідальному за своєчасне та доброякісне формування документів у сфері його діяльності. Під час ревізії перевіряється наявність таких графіків на підприємстві та додержання строків подання первинних документів і внутрішньогосподарської звітності в центральну бухгалтерію філіями, представництвами, підрозділами та іншими відокремленими підрозділами підприємства.

Важливе значення для функціонування системи обліку має суворе додержання кореспонденції рахунків, що передбачено Планом рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій та установ. З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряється і документально підтверджується їх наявність, стан і оцінка.

Питання для самостійного контролю:

1) Що означає поняття «бухгалтерський облік»?

2) Яке поняття є ширшим: «бухгалтерський облік» чи «фінансова звітність»?

3) В чому полягає мета ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності?

4) Які існують принципи ведення бухгалтерського обліку?

5) Які існують форми організації бухгалтерського обліку?

6) Які обов’язки покладаються на головного бухгалтера підприємства?

7) Що означає поняття «фінансова звітність»?

8) Які існують види фінансової звітності?

9) Яку звітність зобов’язані складати підприємства, що мають дочірні підприємства?

10) Яким органом встановлюється термін подання фінансової звітності?

Дайте визначення наступних понять: бухгалтерський облік; фінансова звітність; принцип обачності бухгалтерського обліку; принцип автономності бухгалтерського обліку; принцип автономності бухгалтерського обліку; принцип безперервності бухгалтерського обліку; принцип послідовності бухгалтерського обліку; принцип історичної собівартості; принцип періодичності бухгалтерського обліку; документообіг; консолідована фінансова звітність; зведена фінансова звітність; звітний період; квартальна фінансова звітність; річна фінансова звітність.

Вирішіть наступні завдання:

Завдання 1. Реалізуючи надане ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» право самостійно обирати форму організації ведення бухгалтерського обліку, публічне акціонерне товариство «Концерн Хлібпром» відмовилося від сторонньої допомоги і самостійно веде бухгалтерський облік, а фінансову звітність складає безпосередньо керівник установи.

Чи правомірні дії товариства? Які обмеження існують для певних видів підприємств і установ щодо форм організації ведення бухгалтерського обліку?

Завдання 2. Головний бухгалтер підприємства «Запоріжторг» подав керівникові на підпис фінансову звітність, що містила інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період, а також інформацію про майно та зобов’язання власників підприємства. Керівник підприємства підписати звітність відмовився, мотивувавши свою відмову тим, що під час складання фінансової звітності було допущено помилку, яка порушує один з основних принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, закріплений Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

Який саме принцип було порушено?

Теми рефератів:

1) Бухгалтерський облік: поняття, принципи та проблеми їх реалізації.

2) Види фінансової звітності.

3) Особливості складання фінансової звітності в акціонерних товариствах.

4) Суб’єкти контролю за бухгалтерським обліком на підприємствах, в установах, організаціях.

5) Аудиторський контроль: поняття, суб’єкти контролю, особливості проведення.

Накресліть наступні схеми:

1) Види фінансової звітності.

2) Суб’єкти контролю за веденням бухгалтерського обліку.

Вирішіть тестові завдання:

1. Бухгалтерський облік – це:

а) система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством;

б) процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень;

в) сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання і подання фінансової звітності;

г) звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

2. За ступенем узагальнення звітність поділяється на:

а) первинну, зведену та звичайну;

б) повну, неповну та зведену;

в) первинну, зведену та консолідовану;

г) звичайну, зведену та консолідовану.

3. Бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період – це:

а) фінансова звітність;

б) бухгалтерський облік;

в) статистична звітність;

г) податкова звітність.

4. За терміном подання звітність поділяється на:

а) термінову та звичайну;

б) термінову та первинну;

в) консолідовану та звичайну;

г) консолідовану та первинну.

5. Система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством – це:

а) внутрішньогосподарський (управлінський) облік;

б) бухгалтерський облік;

в) облікова політика;

г) статистичний облік.

6. За змістом звітних даних звітність поділяється на:

а) типову та спеціалізовану;

б) зовнішню та консолідовану;

в) зовнішню та внутрішню;

г) первинну та зведену.

7. Консолідовану звітність подають:

а) малі підприємства;

б) іноземні підприємства;

в) великі підприємства;

г) юридичні особи, що мають дочірні підприємства.

8. Квартальна фінансова звітність подається не пізніше:

а) 15 числа місяця, наступного за звітним;

б) 20 числа місяця, наступного за звітним;

в) 25 числа місяця, наступного за звітним;

г) 30 числа місяця, наступного за звітним.

9. Звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи на певну дату, зобов’язання і власний капітал – це:

а) баланс;

б) звіт про фінансові результати;

в) звіт про рух грошових коштів;

г) звіт про власний капітал.

10. Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється:

а) Міністерством фінансів України;

б) Національним банком України;

в) Кабінетом Міністрів України;

г) Президентом України.

Рекомендована література і нормативні акти

1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 36, 42.

2. Господарський кодекс України: Закон України від 16 січня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 18-22. – Ст. 42-131.

3. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16 липня 1999 року // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 40. – Ст. 365.

4. Податковий кодекс України: Закон України від 02 грудня 2010 року // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 13-17. – Ст. 112.

5. Білоус О.С. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / О.С. Білоус, Л.О. Гуцайлюк, С.Г. Єленчук. – Т.: Видавець Стародубець, 2005. – 356 с.

6. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студ. вищих навч. закл. за спец. «Облік і аудит» / Ф.Ф. Бутинець, О.С. Бородкін, А.М. Герасимович, Г.Г. Кірейцев, М.В. Кужельний. – 2-е вид. – Житомир: ПП «Рута», 2000. – 608 с.

7. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник / М.В. Кужельний (ред.). – 6-е вид. – К.: А.С.К., 2007. – 266 с.

8. Должанський М.І. Бухгалтерський облік в Україні з використанням Положень (стандартів) бухгалтерського обліку: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / М.І. Должанський, А.М. Должанський. – Львів: ЛБІ НБУ, 2003. – 494 с.

9. Кужельний М.В. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник / М.В. Кужельний, В.Г. Лінник. – К.: КНЕУ, 2001. – 334 с.

10. Левочко М.Т. Основні засади облікової політики підприємства / М.Т. Левочко // Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації. – 2008. – № 1. – С. 36-39.

11. Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студ. вищих навч. закл. / О.В. Лишиленко. — К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 528 с.

12. Пилипенко О.І. Економічний аналіз фінансової стійкості підприємств / О.І. Пилипенко // Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації. – 2008. – № 1. – С. 42-44.

13. Сук Л.К. Бухгалтерський облік: навч. посіб. / Л.К. Сук, П.Л. Сук. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : Знання, 2008. – 507 с.

14. Тимків О.І. Управлінський облік на підприємстві / О.І. Тимків // Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації. – 2008. – № 1. – С. 134-135.

15. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. / Н.М. Ткаченко. – 6-е вид. – К.: А.С.К., 2004. – 784 с.

16. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: підручник / Н.М. Ткаченко. – Вид. 3-тє, доп. і перероб. – К.: Алерта, 2008. – 925 с.

17. Чебанова Н.В. Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник / Н.В. Чебанова, Ю.А. Василенко. – К.: Видавничий центр «Академія», 2004. – 672 с.