Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПОПД.docx
Скачиваний:
345
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
383.79 Кб
Скачать

Тема 7. Інвестування (фінансування) підприємницької діяльності

1. Поняття та сутність фінансування підприємницької діяльності.

2. Поняття та види інвестицій.

3. Суб’єкти інвестиційного процесу.

4. Правові форми інвестиційної діяльності.

5. Гарантії прав суб’єктів інвестиційної діяльності та захист інвестицій.

6. Регулювання інвестиційної діяльності.

7.1. Поняття та сутність фінансування підприємницької діяльності

Підприємництво будується на матеріальних або інтелектуальних засадах, тісно з ними пов’язане і залежить від них. У зв’язку з цим необхідним є вивчення правового регулювання питань фінансування та інвестування підприємницької діяльності.

Фінанси – це економічна категорія, виникнення та розвиток якої пов’язано з товарно-грошовими умовами та обігом. Фінанси завжди виступають в грошовій формі, мають розподільчий характер та відображають формування і використання різних видів прибутків суб’єктів підприємницької діяльності. Фінанси – це економічні відносини по формуванню, розподілу та використанню централізованих та децентралізованих грошових фондів суб’єктів господарювання необхідних для забезпечення розширеного відтворення. В суспільстві функціонує єдина фінансова система. Значна частина фінансових відносин пов’язана зі становленням та розвитком підприємництва. Незалежно від форми власності та організаційно-правових форм підприємництва для його розвитку потрібні ресурси, і в першу чергу фінансові, хоча б у мінімальному розмірі.

Фінансове забезпечення підприємництва – це управління капіталом, діяльність по його залученню, розміщенню та використанню. Фінансове забезпечення означає: з одного боку, розширення існуючих форм і методів самостійного отримання грошових фондів; з іншого боку, істотне скорочення сфери безкоштовного отримання державних асигнувань та галузевих джерел. Фінансове забезпечення підприємництва засноване на принципах самоокупності (відшкодування витрат за рахунок отриманих доходів і самофінансування (використанні підприємствами власних ресурсів для забезпечення свого економічного та соціального розвитку).

Вихідною базою фінансового забезпечення підприємництва виступають фінансові ресурси (грошові кошти, що знаходяться в їх розпорядженні). Фінансові ресурси спрямовуються на розвиток визначеної статутом діяльності, на утримання і використання об’єктів необхідних для цього, на споживання чи залишаються в резерві. Головним джерелом фінансування підприємницької діяльності є прибуток, а також можуть бути амортизаційні відрахування, кошти, що отримані від продажу цінних паперів, пайові внески, та надходження. Для підприємців, що є дотаційними, частина їх витрат покривається за рахунок державного чи місцевого бюджету у вигляді прямих надходжень з нього, пільг, дотацій чи субвенцій. При організації підприємництва необхідний стартовий підприємницький капітал.

Але підприємництво залежить не тільки від фінансів. Воно базується і на інших матеріальних та інтелектуальних вкладеннях, які отримали універсальну назву – інвестиції, а діяльність по їх вкладенню – інвестиційною.