Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Londonsky_kurs.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
609.28 Кб
Скачать

Передмова

Закономірним є факт більш уважного ставлення викладачів і студентів, які вивчають іноземну мову, до оволодіння таким видом мовленнєвої діяльності, як аудіювання. Посилення уваги пояснюється, з одного боку, набуттям цим видом мовленнєвої діяльності більш прагматичного характеру – можливість і доцільність отримання професійно спрямованої соціально-політичної інформації, задоволення потреб у подальшому особистому освітньо-культурному розвитку, у спілкуванні із колегами і друзями із-за кордону (де аудіювання є необхідною передумовою, однією із сторін діалогу). З іншого боку, можливість формування аудитивних умінь і практичного використання цього виду мовленнєвої діяльності сьогодні значно розширилась і виросла внаслідок стрімкого розвитку і втілення в усі сфери діяльності особистості сучасних електронних інформаційних засобів (Інтернет, електронні носії інформації, телебачення тощо).

Викладачі, які навчають учнів і студентів іноземній мові, добре розуміються на тому, що аудіювання представляє собою вид мовленнєвої діяльності відмінний від говоріння, що формування аудитивної компетенції – це складний, довготривалий процес, який має бути правильно методично організований і цілеспрямований.

Відомо, що основу сприйняття (аудіювання) тексту складають: словесне розуміння (розпізнання слів і мовленнєвих взірців, які раніше були засвоєні, або їх розпізнання на основі мовної і контекстуальної догадки), предметне розуміння (про що йдеться в тексті) і логічне розуміння (уміння зрозуміти причинно-наслідкові зв’язки між фактами). Зазначене вище вимагає від студентів розуміння цього складного і поетапного процесу і певних зусиль в оволодінні аудитивною компетенцією.

Формування у студентів аудитивної компетенції, залучення їх до систематичної самостійної роботи на базі методично препарованих текстів проводиться паралельно з оволодінням іншими видами мовленнєвої діяльності з перших занять. Так, формування фонетичної компетенції реалізується за рахунок використання CD диску до базового підручника « Manuel de français » (автори Попова І.М. та ін.) вже з перших занять. Пізніше використовуються додаткові аудіотексти, відповідно до лексичної теми, або тексти про повсякдення життя французів, про культурні епізоди життя країни і видатних особистостей.

Вже декілька років поспіль для навчання студентів, починаючи з другого курсу, використовується аудіокурс « Cours de Londres ». Проте, враховуючи обмеженість лексичного рівня знань студентів другого курсу, відносно невеликий обсяг годин для аудиторної роботи (6-8 годин на тиждень), а також досвід роботи викладачі кафедри вважають за доцільне роботу з аудитивним курсом перевести на індивідуальну самостійну роботу. Для цього аудіокурс було дешифровано в текстовий варіант і методично препаровано. Так, до кожного тексту надано ряд завдань, які мають на меті зконцентрувати увагу студентів на тематично значимій лексиці, а також завдань на формування вмінь граматично трансформувати текст (напр., першу особу в третю), завдань на розвиток монологічного мовлення як на базі тексту, так і при передачі змісту діалогу і т.і.

Доцільно також відмітити, що « Cours de Londres » побудований на тематично пов’язаних текстах, які розкривають цікаві аспекти життя Парижу через призму його сприйняття членами сім’ї Делон, які приїхали з Канади, а саме : паном Делоном, який є французом за походженням і працює викладачем французької мови в Квебеці, його дружиною, донькою та сином. Сюжетні лінії курсу відтворюють характерні риси соціально-побутового життя французів, багато цікавих спілкувань розкривається в діалогах після текстів. Реалії життя французів, їхня поведінка передаються через стереотипні фрази і лексику, які відображають сучасну мову французів.

Самостійна робота студентів з посібником має проводитися в системі, відповідно до змісту. Але тематика текстів уроків часто інтегрується з програмними розмовними темами, тому викладач може змінити порядок вивчення матеріалу.

Процес оволодіння студентами змістом « Cours de Londres » систематично контролюється викладачем під час прийому індивідуального завдання (2-4 рази на семестр).

Кандидат педагогічних наук, доцент Ружин К.М.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]