Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Класифікація обчислювальних мереж ?

  2. Що таке локальні обчислювальні мережі ?

  3. Компоненти локальної обчислювальної мережі ?

  4. Особливості ЛВС ?

  5. Управління мережами?

  6. Глобальні обчислювальні мережі?

  7. Що таке топології обчислювальної мережі?

  8. Мережеві засоби комутації?

  9. Розповісти про базову модель OSI (Open System Interconnection)?

  10. Протоколи обчислювальної мережі?

  11. Основні типи протоколів?

  12. Маршрутизатори і мости обчислювальної мережі?

  13. Дайте характеристику сервісу WWWяк єдиного інформаційного простору.

  14. Що таке Web-сторінка і чому її можна назвати гіпертекстовим документом?

  15. Для яких цілей служать гіперпосилання і як ними користуватися?

  16. Що таке браузер,і яку програми-браузери Ви знаєте?

  17. Яка сторінка завантажується при запуску браузера?

  18. Назвіть основні параметри настройки браузераMicrosoftExplorer

  19. Включіть режим перегляду сторінок без перегляду зображень. Як при цьому дозавантажити який-небудь малюнок?

  20. Змініть кодування для перегляду Web-сторінок.

  21. Розверніть знайдену сторінку на весь екран, потім поверніться до звичайного розміру через меню і за допомогою комбінації клавіш.

  22. Які частини URLможна опускати при завданні адреси?

  23. Як завантажити декілька сторінок одночасно в браузерMicrosoftExplorer?

  24. Назвіть декілька способів завантаження Web-сторінок при використанні браузераMicrosoftExplorer

  25. Вмістіть посилання на домашню сторінку в папку «Избранное»,перегляньте папку і знайдіть збережене посилання.

  26. Перегляньте Журнал, знайдіть в ньому останню відвідану сторінку.

  27. Збережіть Web-сторінку в файлі і відкрийте її у другому вікні для перегляду з файлу.

  28. Як зберегти потрібну сторінку у вигляді тексту, тексту з малюнками, фрагмента в документі Word?

  29. Збережіть малюнок і перегляньте його в графічному редакторі.

Література

  1. СНІР. – 2004 - №2-4,9-10.

  2. Глушаков С.В., Жакин И.А., Хачиров Т.С. Математическое моделирование. – Харьков: Фолио, 2001. – 524с.

  3. Локальные сети. /Под ред. В.В. Самойленко. – К.: Век+, К.: НТИ, СПб.: КОРОНА принт, 2002 – 400с.

  4. Глушаков С.В., Ломотько Д.В., Мельников В.В. Работа в сети Internet. – Харьков: Фолио, 2002. – 346с.

  5. Учи Г. Персональные компьютеры для научных работников. – М.: Мир, 1990. – 268с.

Лабораторна робота №23

320Комп'ютерні мережі та телекомунікації

Тема: Програма Outlook Express. Вивчення роботи електронної пошти.

Мета: придбати практичні навички у використанні програми Outlook Express для роботи з електронною поштою: створення, надсилання та отримання повідомлень.Вивчення сервісу Групи новин

Загальні рекомендації

Електронна пошта надає користувачеві можливість відправляти й одержувати повідомлення через мережу Інтернет з використанням по­штових адрес. Повідомленням може бути мультимедійний документ або звичайний текст; крім того, разом із повідомленням можна пересилати будь-які файли (вкладення).

Для роботи з електронною поштою розроблено багато клієнтських програм. Однією з таких програм є програма Outlook Express, яка може викликатися як самостійний додаток клацанням по значку або з програми Microsoft Explorer за командою Сервис - ПочтаиНовости - Чтение почты.Крім цього, можна скористатися списком кноп­ки Почта.

Вікно програми показане на рис. 2.1. У лівій частині вікна розташовані локальні папки для роботи з електронною поштою і папки для роботи з Групами новин.

Під час першого запуску програми для роботи з поштою необхідно ввести або уточнити облікові записи з інформацією про користувача, по­штові сервери, сервери новин, паролі тощо. Ці дії можна виконати за допо­могою Майстра підключення до Інтернету або за командою Сервис - Учетные записи... головного вікна OutlookExpressНа вкладках «Почта», «Новости»вікна «Учетные записи» (рис. 2.2) можна вилучити старі об­лікові записи (кнопка «Удалить»),змінити їх настройки (кнопка «Свойства»)або додати нові (кнопки «Добавить»).

Для зміни настройок в облікових записах Електронної пошти на вкладці Почтанатиснути кнопку «Свойства»

Рис. 2.1. Вікно програми Outlook Express

Рис. 2.2. Вікно настройки облікових записів програми OutlookExpress

У вікні властивостей (рис 2.3) на вкладці Общие ввести зведення про користувача: ім'я, наприклад Alexander Rogalsky, адресу електронної пошти і ім'я поштового сервера На вкладці Сервер ввести імена сервера по­шти, що надходить, та сервера пошти, що відправляється, наприклад mail.sky.net.ua У полі Учетная запись ввести ім'я поштової скриньки, наприклад raf, а в полі Пароль ввести пароль. Всі необхідні дані уточнити у системного адміністратора або викладача

Примітка. Під час запуску Майстра підключення до Інтернету вво­диться аналогічна інформація

Рис. 2.3. Настройка облікових записів для Електронної пошти

Для створення і надсилання повідомлень необхідно клацнути на кнопці «Создать сообщение»головного вікна У списку кнопки або за ко­мандою Сообщение - Создать с использованиемможна вибрати різні художні бланки-шаблони для повідомлень Повідомлення створюються у вікні спеціального текстового редактора (рис. 2.4).

Рис. 2.4. Вікно створення повідомлень

У вікні редакторазадаються адреси, тема повідомлення (необов'язко­во), в менюСервисабо кнопками панелі інструментів можна встановити параметри надсилання (наприклад, необхідність шифрування, цифровийпідпис тощо). Текст повідомлення може бути форматованим, з уставлени­ми графічними об'єктами (кнопка «Вставить рисунок»). Прикріплення до­даткових файлів проводиться за командою Вставка - Вложение фай­ла...,або за допомогою кнопки «Вложить».Прицьому відкривається вікно, в якому необхідно вибрати файл для вкладення до листа. Адреса задаєть­ся або набором у вікні, або вибирається з адресної книги (кнопка «Кому»). Запис даних до адресної книги проводиться заздалегідь за командою Сер­вис - Адресная книга. Можна задавати адреси декількох абонентів, роз­ділив їх комою або крапкою з комою. Перед посиланням листа можна пе­ревірити орфографію (кнопка «Правописание»). Посилання листа здійснюється клацанням лівою клавішею миші на кнопці «Отправить», після чого лист вміщується у папку «Исходящие». Якщо приєднання до мережі Інтернет на цей годину було встановлено, то листа на поштовий сервер буде надіслано автоматично. Зв'язок з мережею можна установити (якщо його не було) натисненням на кнопці «Доставить почту». Усі повідомлення, які були відправлені, вміщуються в папку «Отправленные».

Для отримання нових повідомлень, що надійшли на цей час на ад­ресу користувача, і відповідей на них необхідно натиснути кнопку «До­ставить» головного вікна програми OutlookExpress.Повідомлення бу­дуть вміщені в папку «Входящие». Після відкриття папки можна вибрати того чи іншого листа і переглянути його у спеціальному вікні. Далі листи можна перемістити в інші папки, вилучити, або виконати інші дії, які мож­на вибрати з контекстного меню. Отримане разом з повідомленням вкла­дення (додаткові файли) розкриваються після натиснення на значку із зображенням скріпки і вибору відповідного пункту меню (рис. 2.5). Для відповідей на повідомлення необхідно клацнути по кнопці «Ответить от­правителю»,увести текст відповіді і клацнути по кнопці «Отправить», прицьому адреса буде сформована автоматично.

Рис. 2.5. Перегляд повідомлення електронної пошти

Групи новин, телеконференції- це засоби розповсюдження повідом­лень, які не призначені для конкретного адресата. Корістувачі мають доступ до всіх повідомлень, що накопичуються на сервері новин. У міру старіння повідомлення вилучаються з групи новин.

Робота з групами новин може бути забезпечена за допомогою програ­ми OutlookExpress.Для цього програму можна запустити з вікна InternetExplorerза командою Почта и новости - Чтение новостейабо скори­статися списком кнопки «Почта».Якщо програму OutlookExpressзапу­щене як самостійний додаток, то робота з групами новин проводиться з головного вікна програми або за командою Сервис - Группы новостей.Головне вікно програми було розглянуто у загальних рекомендаціях до лабораторної роботи № 1.

Для зміни настройок в облікових записах Груп новин на вкладці Новости і вікна Облікові записи (рис. 2.2, лабораторна робота № 2) натиснути кнопку «Свойства»і у вікні властивостей сервера Груп новин (рис. 3.1) на вкладці Общиеввести відомості про користувача: ім'я, наприкладIvanPetrov,адресу електронної пошти та ім'я сервера новин, наприклад news.sky.net.ua.На вкладці Сервер ввести імена сервера новин. У полі Учетная записьввести ім'я поштової скриньки, наприклад vektor,а в поле Пароль ввести пароль. Всі необхідні дані уточнити у системного адміністратора або викладача.

Рис. 3.1. Настройка облікових записів для Груп новин

При першому підключенні до Груп новин з'являється пропозиція ви­брати новини (підписатись), які підтримуються сервером новин. Автори повідомлень направляють їх в тематичні телеконференції. У вікні «Под­пискана группу новостей»назви тем утворять Ієрархічну структуру. Еле­менти Імені розділяються крапками, старші елементи розташовуються ліворуч, а молодші - праворуч (рис. 3.2).

Рис. З.2. Вибір групи новин (підписка)

Для вибору потрібної групи новин необхідно її виділити і клацнути ми­шею по кнопці «Подписаться».Після підтвердження вибору (кнопка «ОК») група з'явиться у папці новин, де буде представлена при кожному запус­ку програми OutlookExpress.

Подвійнім клацанням група відкривається для перегляду і вивчення. При зверненні до телеконференції сервер новин передає на комп'ютер користувача заголовки існуючих і ще не прочитаних користувачем по­відомлень. Текст повідомлення передається відповідно до вказівок ко­ристувача. При бажанні можна розмістити своє повідомлення у групі (кноп­ка «Создать сообщение»),або дати в групу відгук на будь-які повідом­лення (кнопка «Ответить в группу»),або відповісти автору (кнопка «Отве­тить отправителю»). Востанньому випадку повідомлення буде послане безпосередньо автору електронною поштою. Відгук в групу автоматично супроводжується префіксом Re:(рис. 3.3).

Рис. 3.3. Роботаз групами новин