Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Контрольні питання.

1. Як відобразити панель малювання?

2. З яких основних кнопок складається панель малювання?

3. Що таке обтікання об'єкта?

4. З яких основних опцій складається кнопка "малювання" панелі малювання?

5. Як відбувається вставка графічних кліпів.

6. Імпорт графічних об'єктів з файлів.

7. Порядок створення графічних об'єктів за допомогою панелі інструментів "Малювання".

Література

  1. С.В.Глушаков, А.С. Сурядный, Т.С. Хачиров. Учебный курс. Домашний ПК.-Харьков: Фолио, 2004.-495 с.

  2. Лабораторний практикум з інформатики та комп’ютерних технологій /В.В. Браткевич, І.О. Золотарьова, В.Є. Климнюк, І.О. Пушкар/За ред. О.І. Пушкаря: Навчальний посібник.-Х.: Видавничий дім «ІНЖЕК», 2003. – 424с.

  3. Евдокимов В. В. и др. Экономическая информатика. Учебник для ВУЗов. – СПб.: Питер, 1997.

  4. Информатика. Базовый курс. 2-е издание / Под ред. С.В. Симоновича. – СПб.: Питер, 2003. – 640с.

  5. Клименко О.Ф., Головко Н.Р., Шарапов О.Д. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навч.-метод. посібник / За заг. Ред.О.Д. Шарапова. – К.: КНЕУ, 2002. – 534с.

  6. Методичні вказівки до проведення лабораторних робіт “Текстовий редактор Word for Windows” з дисципліни „Інформатика та ком ’ютерна техніка” для студентів всіх спеціальностей. Заняття № 5 — «Створення та редагування графічних зображень» /Ф.Б. Рогальський, М. О. Дурман. -Херсон, ХНТУ, 2007.

Лабораторна робота №8

Тема: MICROSOFT WORD. Створення форм для введення даних.

Мета: Засвоїти теоретичні відомості про текстовий редактор MICROSOFT WORD, виконати завдання та відповісти на контрольні питання.

Форма- це бланк для заповнення конкретними даними. Форма Word є електронною версією форми у вигляді документу з незаповненими областями, вякі користувач повинен на комп'ютері вводити дані. Форма призначена для скорочення трудовитрат на оформлення документів за рахунок попереднього створення шабло­на, на базі якого створюються нові документи, наприклад форми різних довідок встановленого зразка, бланків документів, таблиць та ін. В Word можна створити наступні види форм :

  • форми, які друкуються, а потім заповнюються на папері. Для введення даних використовуються панель інструментів Формы для вставки текстових полів і прапорцівзісписками можливих відповідей, наприклад "Да"чи"Нет".Це звичайний документ, який не вимагає захисту при роботі;

  • електронні форми, які можна поширювати через електронну пошту або по мережі. Для вставки поля форми використовуйте панель інструментівФормы, а дляспрощення заповнення до полів форм можна додати підказки. Ці форми вимагають за­щити від несанкціонованого доступу по зміні її виду;

  • електронні форми, що настроюються, які надають великі можливості для введення даних, вибору відповідей із списку і запису відповідей. Ці форми також мож­на поширювати через електронну пошту або по мережі. Для них також потрібний захист від несанкціонованого доступу по зміні її виду.

Форма складаєтьсяз постійної (незмінною) і змінної (змінюваною) при введенні даних частини документу.

До складу форми можуть входити:

  • довільний текст;

  • графіка (малюнки, діаграми);

  • текстові поля для введення інформації :

      • звичайний текст

      • поточна дата

      • число

      • поточний час

      • дата

      • обчислюване значення

  • списки альтернативних значень, пропонованих для вибору при заповненні форми;

  • кнопка <Флажок>.

До елементів форм можуть застосовуватися усі основні команди меню Формат. До постійної частини форми відноситься незмінний при введенні текст, таблиці фиксированого змісту, оформлювальні елементи: малюнки, графіка, лінії розмітки, елементи оформлення - заповнення, обрамлення. Текст форми і елементи, що включаються в неї можуть бути організовані в табличному виді.

Змінна частина документу включає поля, списки, перемикачі. Налаштування елементів змінної частини форми здійснюється у відповідних діалогових вікнах «Параметры текстового поля», «Параметры со списком», «Параметры флажка». Виклик цих вікон проводиться командоюСвойстваз контекстного меню (таблиця. ).

Для полів, списків і прапорців можуть виконуватися макрокоманди при вході і виході курсора з цього елементу. Макрокоманди створюються заздалегідь.

У рядку стану або по клавіші <F1> можна зробити індикацію довідки після ра­боти з елементами форми. Довідка містить довільний текст, підготовлений розробником форми; максимальна довжина тексту довідки - 255 символів.

Кожен елемент форми автоматично позначається закладкою. Закладка - це спеціальна позначка в документі, яка дозволяє посилатися на певне місце в документі або фрагмент тексту на ім'я закладки. Такі посилання можуть використовуватися для швидкого переміщення за текстом, у формулах, для перехресних посилань.

Таблиця. Параметри полів змінної частини форми

п/п

Елемент

поля

Тип поля

Параметри поля

1

Текст

Звичайний текст

Максимальна довжина тексту Текст за умовчанням

Число

Обмеження довжини Число за умовчанням Формат числа

Дата (час)

Обмеження довжини Дата за умовчанням Формат дати

Поточна дата

Формат поточної дати

Поточний час

Формат поточного часу

Обчислення

Вираження (формула обчислення, що починається зі знаку =, містить імена закладок, константи, знаки операції) Обмеження довжини Формат вираження

2

Списки

Елементи списку

Значення кожного елементу списку Порядок дотримання елементів списку

3

Прапорець

Розмір прапорця (у пунктах) Стан за умовчанням (знятий, встановлений)

Елемент форми (поле) може мати статус тільки для читання на момент заповнення форми, це встановлюється при знятті відмітки Дозволити зміну.

Дані заповненої форми можуть зберігатися в двох варіантах:

  • як звичайний документ Word - команда Файл, Сохранить какз вказівкою імені документу (тип - .doc);

  • як запис БД — команда Сервис, Параметры,вкладка Сохранение, установка Со­хранять только данные для форм; команда Файл, Сохранить какз вказівкою име­ні документу (тип - .txt). Дані полів форми будуть записані через кому в текстовому файлі.

Друк оперативної форми виконується в трьох режимах:

  • в образі заповненого документу — команда Файл, Печать;

  • вдруковуванням введених значень в заздалегідь підготовлені друкарські бланки — команда Сервис, Параметры,вкладка Печать, установка Печатать только данные для форм, а потім командаФайл, Печать;

  • форм-бланків, виконується командою Файл, Печать.

Для роботи з полями документу використовуйте мишу або клавіші (таблиця. .).

Таблиця 2. Призначення клавіш для роботи з полями

Дія

Клавіші

Переміщення по полях форми

<Tab>,<Enter>,<↓>

Зворотний рух по полях форми

<Shift>+<Tab>,<↑>

Отримання списку значень для вибору, вибір

<Alt>+<↓>,<F4>,<Enter>

Зміна стану прапорця

<Spacebar>

Отримання довідки по елементу

<F1>

Щоб користувачі могли вводити дані тільки в призначені для цього поля, але не могли змінювати вид форми, необхідно встановити захист, виконавши наступні дії:

  • виберіть команду Сервис, Установить защиту;

  • встановите перемикач Запретить любые изменения, окрім в положення введення даних в полях форм;

  • введіть пароль в поле Пароль. Користувачі, що не знають пароля, зможуть вводити дані в полях, але не зможуть змінити форму;

  • натисніть кнопку <ОК>.

Для установки і зняття захисту під час розробки або зміни форми можна натиснути кнопку <3ащита формы> на панелі інструментів Форми.