Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Лабораторна робота №13 Тема : Робота з листами та діаграми в microsoft excel.

Мета: Засвоїти теоретичні відомості про використання листів та діаграм в MICROSOFT EXCEL, виконати завдання та відповісти на контрольні питання.

Ярлики листів

Ярлики листів розташовуються внизу ліворуч в області робочої книги. Ім'я кожного робочого листа з'являється на відповідному ярлику. Однак будь-якому ярлику може бути дане інше ім'я, довжиною не більше 31 символу.

Це ім'я може бути використане при адресації листа у формулах.

Адресація листа

Для використання у формулі даних, розташованих на певних листах, необхідно після назви листа поставити знак оклику, потім адреса чарунки. Діапазон листів задається через двокрапку.

Прикладиадресації листів:

Лист1!А1; Sheet12!G23; Квартал1!В4:Е7; Лист1!:Лист3!А2

У знову створювану книгу за замовчуванням Excel вставляє три листи.

Операції, виконувані з робочими листами, доступні при виклику контекстного меню (рис.1). Клацнувши правою кнопкою миші по ярлику робочого листа, можна вибрати потрібну операцію з меню.

Рис. 1. Контекстне меню

Ім'я робочого листа можна ввести не використовуючи контекстне меню, для цього:

1. Клацніть двічі по ярлику робочого листа.

2. Введіть ім'я листа в область ярлика й натисніть Enter.

Для переміщення між листамиклацніть ярлик необхідного листа. Ім'я поточного листа виділиться жирним шрифтом.

Кнопки прокручування ярликів листів можуть бути використані для переходу до інших листів. Для переміщення за списком листів клацніть кнопки прокручування ярликів. Для зміни кількості виведених ярликів перетягніть роздільник поля ярликів вправо (рис. 2).

Рис. 2. Ярлики листів

Операції видалення, переміщення й перейменування листа відмінити не можна.

Додавання нового листа

Існує кілька способів додавання нових листів у робочу книгу.

Команда Вставка, Лист (Insert, Worksheet) використовується для додавання нового листа в поточну робочу книгу. Новий лист буде вставлений перед поточним листом.

Будь-які формули, що використовують посилання на листи, будуть автоматично обновлятися при додаванні нового листа.

Процедура, показана нижче, також може бути використана для додавання нового листа.

1. Клацніть правою кнопкою миші по ярлику поточного робочого листа для відкриття контекстного меню.

2. Виберіть Добавить (Insert). З'явиться діалогове вікно Вставка.

3. Виберіть Лист (Worksheet) з діалогового вікна й натисніть ОК.

Видалення листів

Для видалення листів з робочої книги можна скористатися командою Правка, Удалить лист (Edit, Delete Sheet) або вибрати відповідну команду з контекстного меню.

Копіювання й переміщення листів

У процесі обробки електронних таблиць часто буває необхідно переміщати й копіювати листи як у межах робочої книги, так і в іншу книгу.

1. Виділіть лист для переміщення або копіювання.

2. Виберіть Правка (Edit), Переместить или скопировать лист (Move or Copy Sheet) або викличте контекстне меню й виберіть Переместить или скопировать (Move or Сору) (рис.3).

З'явиться діалогове вікно Переместить или скопировать (Move or Copy).

3. У полі В книгу (То Book) виберіть книгу, у яку листи будуть скопійовані або переміщені. Книга повинна бути відкрита, щоб її можна було вибрати,

4. Виберіть лист, перед яким лист(и) буде вставлений у полі Перед листом (Before Sheet).

5. Включіть опцію Создавать копию (Create a Copy) для копіювання. У противному випадку дані будуть переміщені.

6. Натисніть ОК після завершення.

Рис. 3. Діалогове вікно Переместить или скопировать

Як і чарунки таблиці, листи також можуть бути переміщені або скопійовані за допомогою перетаскування (Drag and Drop). Цей метод може бути використаний для переміщення або копіювання листів у межах однієї робочої книги або для відкритих книг з однієї в іншу.

Для переміщення листаперетягнете ярлик виділеного листа на нову позицію. Покажчик (трикутник) відзначає положення, куди будуть поміщені листи, коли кнопка миші буде відпущена.

Для копіювання листів перетягніть виділені аркуші на нову позицію при натиснутій клавіші Ctrl. Поява символу плюс (+) на покажчику при копіюванні показує, що виділені листи будуть скопійовані.

Кожна чарунка в Excel має дві координати – номер рядка й номер стовпчика. Оскільки робоча книга складається з декількох робочих листів (за замовчуванням із трьох), то чарунці можна привласнити третю координату – номер листа, що являє собою третій вимір, що дозволяє говорити про об'ємні таблиці.

Використання робочих книг з декількома листами забезпечує наступні переваги:

  • гнучкість в оформленні робочих листів;

  • можливість консолідації (об'єднання) даних.

У робочій книзі з кількома листами за допомогою групування листів можна змінювати формат одного листа таким чином, що одночасно змінюються й інші листи. Книга з кількома листами може бути використана для розміщення кожного сегмента даних на різних листах, дозволяючи виконувати операції обчислень незалежно або поєднувати й зв'язувати дані.

Наприклад, якщо однотипна інформація із кварталів розміщається послідовно на чотирьох робочих листах, то п'ятий лист може містити підсумкові дані за рік. Для підсумовування значень по кварталах створюється формула зв'язування даних з використанням посилань із іменами листів.