Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Сортування рядків за стовбчиками

У більшості випадків потрібно відсортувати рядки. Дана процедура описує сортування стовпчиків.

  1. Укажіть чарунку у списку, що сортується.

  2. У меню Данныевиберіть команду Сортировка.

  3. Натисніть кнопку Параметры.

  4. Установите перемикач Сортироватьв положення Столбцы диапазонай натисніть кнопку OK.

  5. Виберіть рядки, по яких потрібно відсортувати стовпчики, у полях Сортировать пой Затем по

Примітка: При сортуванні рядків, що є частиною структури листа, Microsoft Excel сортує групи вищого рівня (рівень 1). Порядок розташування детальних рядків або стовпців не зміниться, незалежно від того, є вони схованими або відображаються на екрані.

Порядок сортування списку, якщо вважати числа, що зберігаються у вигляді тексту, текстом

Числа, що зберігаються у вигляді тексту, також сортуються. Наприклад, після сортування за зростанням список буде виглядати як два набори чисел. Наприклад, 11 буде стояти перед 5, тому що в першій позиції 1 коштує перед 5.

Дані

Тип даних

1

Числовий

10

Числовий

11

Число, що зберігається у вигляді тексту

5

Число, що зберігається у вигляді тексту

Порядок сортування списку, якщо вважати числа, що зберігаються у вигляді тексту, числами

Числа, що зберігаються у вигляді тексту й у вигляді чисел, сортуються разом. Наприклад, після сортування за зростанням список буде виглядати як один набір чисел.

Дані

Тип даних

1

Числовий

5

Число, що зберігається у вигляді тексту

10

Числовий

11

Число, що зберігається у вигляді тексту

Фільтрація. Автофільтр

Одним з базових понять електронних таблиць і баз даних є «фільтрація». Фільтром називається логічне подання даних, коли логічна умова перевіряється стосовно до всього виділеного фрагмента таблиці, і всі рядки, що не задовольняють умові, не показуються на екрані. Це легко помітити, оскільки в заголовку стовпця з'являється кнопка виклику списку фільтрів.

Наприклад:

У таблиці в стовпчику А набрані станції відправлення (Харків-Пасажирський, Левада, Балашовка), у стовпчику B пункти призначення (Мерефа, Люботин, Зміїв і т.д.). У третьому стовпчику – час відправлення (можна набрати числом з десятковою дробовою частиною, але краще вибрати для цього стовпчика через основне меню Формат/Ячейки/Время). Потрібно відібрати тільки приміські поїзди, що виїзджають до Люботина.

Рішення: виділяємо стовпчик із пунктами призначення. В основному меню вибираємо пункт Данные. У меню, що відкрився, – рядок Фильтр, підпункт Автофильтр. У верхній чарунці стовпчика відкриється меню автофільтру (рис. 1):

Рис. 1. Спливаюче меню автофильтра

Вибираємо в цьому списку рядок «Люботин» (всі значення, що зустрічаються в цьому стовпчикиу будуть виведені в меню). Після вибору рядка таблиця прийме наступний вигляд (рис.2).

Рис.2. Відфільтрована таблиця

Звенемо увагу: у першому рядку збереглося значення, що не збігається з фільтром (цей рядок сприймається як заголовок). Порушений порядок номерів рядків і стрілочка в заголовку стовпчика свідчать про накладення фільтра. Всі подальші формули діють тільки на рядки, що залишилися. При друці таблиці стрілочка в чарунці заголовка не друкується.