Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Література

  1. С.В.Глушаков, А.С. Сурядный, Т.С. Хачиров. Учебный курс. Домашний ПК.-Харьков: Фолио, 2004.-495 с.

  2. Лабораторний практикум з інформатики та комп’ютерних технологій /В.В. Браткевич, І.О. Золотарьова, В.Є. Климнюк, І.О. Пушкар/За ред. О.І. Пушкаря: Навчальний посібник.-Х.: Видавничий дім «ІНЖЕК», 2003. – 424с.

  3. Евдокимов В. В. и др. Экономическая информатика. Учебник для ВУЗов. – СПб.: Питер, 1997.

  4. Информатика. Базовый курс. 2-е издание / Под ред. С.В. Симоновича. – СПб.: Питер, 2003. – 640с.

  5. Клименко О.Ф., Головко Н.Р., Шарапов О.Д. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навч.-метод. посібник / За заг. Ред.О.Д. Шарапова. – К.: КНЕУ, 2002. – 534с.

  6. Методичні вказівки до проведення лабораторних робіт “Текстовий редактор Word for Windows” з дисциплін "Інформатика та комп’ютерна техніка" для студентів всіх спеціальностей. Заняття №1 — «Створення та редагування документів» /Ф.Б. Рогальський, М. О. Дурман. -Херсон, ХНТУ, 2007.

Лабораторна робота №6

Тема : microsoft word. Створення складених (інтегрованих) документів.

Мета: Засвоїти теоретичні відомості про текстовий редактор microsoft word, виконати завдання та відповісти на контрольні питання.

Поняття складеного документу

Досить часто при створенні документу виникає необхідність вставити в нього фрагмент з документів, створених в інших програмних середовищах. Цей фрагмент по відношенню до документу, в який він вставляється, може мати інший тип даних.

Наприклад, в текст, створений в текстовому редакторові WordPad, необхідно включити растровий малюнок типу BMP, створений в графічному редакторові Paint, а також таблицю, тип даних в якій визначається табличним процесором Excel, і ін. В результаті з’являється документ, що включає дані різного типу, створені в різних програмах. Така ситуація може виникнути і при використанні одного застосування. Наприклад, створивши векторні малюнки в додатку текстового процесора Word, ви їх зберегли у файлі, припускаючи їх подальше використання. Далі ви в тому ж додатку набираєте текст і в потрібні місця вставляєте раніше створені малюнки. У наявності фрагменти різного типу даних - текст і малюнок, хоча і створені в одному застосуванні.

Головне в розглянутих прикладах - це те, що документ, хоча і складається з різних видів даних, ніяк зовні це не проявляє. Його можна друкувати, зберігати як звичайний документ, створений в одному середовищі, що містить однотипні дані. Подібний документ отримав назву складеного, або інтегрованого документу (рис).

Складений (інтегрований) документ - документ, в якому пов'язані між собою фрагменти мають різні типи і створювалися в різних застосуваннях або програмах.

Часто при створенні складеного документу використовують таку термінологію:

  • джерело, або сервер - застосування, звідки проводиться вставка фрагмента в документ;

  • приймач, або клієнт (адресат) - застосування, де знаходиться головна частина складного документу і куди вставляються об'єкти з інших застосувань (джерел).

Створення складеного документу за допомогою миші

У багатьох застосуваннях для прискорення процесу обміну даними між застосуваннями передбачена можливість перетягання об'єкту за допомогою миші, при цьому реалізується або операція копіювання, або операція перетягання (переміщення). Об'єкт має бути виділений. У такий спосіб рекомендується скористатися при невеликій відстані між джерелом і приймачем. Для цього вікна застосувань треба розташувати поруч. Переміщення (перетягання) об'єкту здійснюється за наступною технологією:

· об'єкт виділяється, тобто покажчик миші встановлюється на цьому об'єкті, і клацаємо лівою кнопкою. Якщо це фрагмент тексту, то потрібно по ньому протягнути мишу при натиснутій лівій кнопці;

· при натиснутій лівій кнопці миші виділений об'єкт перетягуємо до місця приазначення.

Копіювання здійснюється аналогічно процедурі переміщення при одночасно натиснутій клавіші <Ctrl>. При цьому потрібно дотримувати наступну послідовність відпускання клавіш - спочатку кнопку миші, а потім клавішу <Ctrl>. При копіюванні курсор миші на екрані супроводжуватиметься знаком "плюс".

Примітка. У середовищі Windows натиснення клавіші, що управляє, враховується у момент відпуску кнопки миші. Тому можна спочатку об'єкт протягнути, не відпускаючи кнопки миші, оцінити ситуацію, а потім вже при необхідності натиснути <Ctrl>, <Shift> чи яку-небудь іншу комбінацію клавіш зміщення.