Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Форматування осей

Вісь значень і вісь категорій можуть бути відформатовані за допомогою зміни Вида (Pattern), Шкалы (Scale), Шрифта (Font), Числа (Number) и Выравнивания (Alignment).

Закладка Шкала (Scale) використовується для установки мінімальних і максимальних значень, а також ціни основних і проміжних розподілів.

Закладка Выравнивание (Alignment) дозволяє змінити напрямок тексту за допомогою повороту стрілки Надпись (рис. 8).

Рис. 8. Форматування осі діаграми

Кругові діаграми

Кругові діаграми використовуються для відображення тільки одного ряду даних і показують відношення розмірів елементів, що утворять ряд, до суми елементів. Такий тип діаграми доцільно використовувати, коли необхідно показати складові частини цілого.

Кругова діаграма виводить дані як сегменти кола. Excel використовує перший рядок або стовпець виділених даних для визначення написів для кожного сегмента, у той час як другий рядок або стовпець визначає властиво значення даних.

Для створення кругової діаграми варто виділити область даних і скористатися майстром.

Об'єкти кругової діаграми

Наступна схема ілюструє основні групи об'єктів, на круговій діаграмі (рис. 9).

Рис. 9. Об'єкти кругової діаграми

Обмін даними в excel Обмін даними через буфер

Обмін даними через буфер здійснюється для всіх додатків Windows. Інформація заноситься в буфер по команді Правка/Копировать дані, Що Перебувають у буфері, в Excel можуть вставлятися в інший робочий лист, іншу робочу книгу. Можна таблицю Excel вставити й в інший додаток Windows, наприклад текстовий редактор Word. У цьому випадку після копіювання даних у буфер обміну потрібно перейти (або завантажити) у редактор Word, задати команду Правка/Вставка. Дані будуть скопійовані у вигляді таблиці Word.

Динамічний обмін даними dde

Динамічний обмін даними (Dynamic Data Exchange – DDE) дозволяє встановити постійний зв'язок з обміну даними між двома програмами Windows, наприклад, Excel з текстовим редактором Word. Обмін даними в цьому випадку відбувається автоматично, тобто при кожній зміні цифр у таблиці Excel така ж зміна відбувається й у таблиці, що перебуває в текстовому редакторі. Обмін буде відбуватися тільки, якщо обидві програми відкриті в середовищі Windows одночасно. Для установки такого зв'язку треба таблицю (або фрагмент таблиці) Excel скопіювати в буфер обміну, перемкнутися в текстовий редактор, задати команду Правка/Специальная вставка, вибрати пункт Форматированный текст (rtf) і включити опцію Связать. Якщо замість зображення таблиці в документі показується рядок символів у фігурних дужках, варто задати команду Сервис/Опции й у вкладці Просмотр скинути перемикач Коды полей. Excel може виступати і як імпортер, наприклад, тексту з редактора Word. У цьому випадку текст Word копіюється в буфер обміну, потім потрібно перейти (або завантажити) в Excel, задати команду Правка/Вставка/Специальная вставкай включити опцію Связать. Текст вставляється у вигляді об'єкта. Аналогічним образом можна вставити діаграму Excel на слайд PowerPoint.

Зв'язок і впровадження об'єктів ole

Функція зв'язку й впровадження об'єктів (Object Linking And Embedding – OLE) дозволяє організувати динамічний обмін даними, за допомогою об'єктів. Для установки такого зв'язку таблиця (або фрагмент таблиці) Excel копіюється в буфер обміну, потім потрібно перейти в текстовий редактор, установити курсор у потрібне місце задати команду Вставка/Объект, вкладку Создать новый, у поле Тип объекта вибрати рядок Лист Microsoft Excel. Після цього в документ буде вставлена порожня таблиця Excel. Виділити початкову чарунку таблиці, задати команду Правка/Вставить, щоб перенести дані з буфера обміну в нову таблицю. Вставлену таблицю Excel можна редагувати в стані, коли вона обрамлена штриховою рамкою. Щоб продовжити роботу з текстом, досить клацнути мишею в області тексту поза таблицею. При необхідності повторного редагування таблиці потрібно двічі клацнути усередині її мишею.