Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Контрольні питання.

  1. Які існують режими для роботи з презентацією? Дайте їх коротку характеристику.

  2. Назвіть способи створення презентації.

  3. Яким чином можна змінити фон слайдів? Виберіть правильну відповідь:

  1. из меню ФорматкомандаФон;

  2. из меню ВставкакомандаРисунок;

  3. из меню ФорматкомандаПрименить шаблон оформления;

  4. из меню Показ слайдовкомандаНастройка анимации.

  1. Як встановити різні спеціальні ефекти (наприклад, напливши вниз, розчинення, жалюзі і так далі) на зміну слайдів?

  2. Як встановити появу слайдів автоматично через заданий час?

  3. Як здійснити показ не усієї презентації, а тільки її частини? Виберіть правильну відповідь:

    1. из меню Показ слайдовкомандаНастройка анимации;

    2. из меню СервискомандаНастройка;

    3. из меню Показ слайдовкомандаНастройка презентации;

    4. из меню Показ слайдовкомандаПроизвольный показ.

  1. Що таке ефекти анімації об'єктів і як їх встановити?

  2. Як встановити безперервний цикл показу анімації до натиснення клавіші Esc?

  3. Як встановити появу об'єктів на слайді автоматично через заданий час?

Література

1. Руденко В.Д., Макарчик A.M., Патланжоглу М.А. Курс інформатики/ Под ред. Мазигона В.Н. - К.: Фенікс, 1998.

2. Евдокимов В.В. и др. Экономическая информатика. Учебник для вузов/ Под ред. проф. В.В.Евдокимова. - СПб: Питер, 1997

Лабораторна робота №21

Тема : Створення презентацій з використанням ОLЕ-технологій в Power Point.

Мета: Навчитись створювати презентації, починаючи з порожньої, вміти вставляти інші об’єкти, зв’язуючи їх. Виконати завдання та відповісти на контрольні питання.

Пов'язані і впроваджені об'єкти

Основна відмінність між зв'язуванням і впровадженням об'єктів зводиться до місця зберігання даних і способу їх оновлення після вставки в кінцевий файл (файл, в який вставлений пов'язаний або впроваджений об'єкт). Файл, що містить дані, на основі яких створюється об'єкт, називається початковим. При оновленні даних в кінцевому файлі дані в початковому файлі не змінюються.

У разі пов'язаного об'єкту дані оновлюються тільки при зміні початкового файлу. Пов'язані дані зберігаються в початковому файлі. Кінцевий файл містить тільки посилання на початковий файл і відображає представлення пов'язаних даних. Пов'язані об'єкти рекомендується використовувати, якщо дуже важливий розмір файлів.

У разі впровадженого об'єкту вміст кінцевого файлу не змінюється при зміні початкового файлу. Після вставки в кінцевий файл впроваджений об'єкт стає його частиною і більше не належить початковому. Щоб відкрити впроваджений об'єкт в початковому застосуванні, двічі клацніть об'єкт.

Створивши пов'язаний об'єкт або впроваджений об'єкт, можна включити файл, створений в застосуванні Office (чи у будь-якому іншому застосуванні, що підтримує зв'язування і впровадження об'єктів), або фрагмент файлу в інший файл. Якщо файл, що містить необхідні дані, створений в застосуванні, що не підтримує зв'язування і впровадження об'єктів, дані з нього можна просто скопіювати і вставити в інший файл.

Створення і редагування пов'язаних і впроваджених об'єктів.

Відкрийте слайд, в який вимагаєтесьвпровадити об'єкт. Виберіть менюВставка–Объект. Ви можете створити новий об'єкт або впровадити існуючий. Для зв'язування встановітьвідповідний прапорець.

У список Тип объектавключені тільки застосування, встановлені на вашому комп'ютері і підтримувальне зв'язування і впровадження об'єктів.

Якщо в списку Тип объектавибраний Лист Microsoft Excel, в презентацію буде вставлена електронна таблиця повністю. У кожен момент часу в презентації відображається тільки один лист таблиці. Для показу іншого листа двічі клацніть об'єкт Microsoft Excel, потім клацніть потрібний лист.

Для вставки картинок в PowerPoint служить команда Рисунок(менюВставка). Якщотребавставити фрагмент наявного файлу, спочатку скопіюйте цей фрагмент, а потім виконайтеСпециальную вставку(пункт менюПравка) . З презентації не можна зробити пов'язаний або впроваджений об'єкт в цій же або іншій презентації.

Для редагування пов'язаного об'єкту в меню ПравкавыберітькомандуСвязи, відкрийте відповідне джерело і працюйте з цим об'єктом в його рідному застосуванні. Чи клацніть двічі впроваджений об'єкт і редагуйте його. Чи виберітьПравка–Связанный объект–Изменить.

Особливості впровадження об'єктів з інших застосувань.

Впровадження з Microsoft Word. Зрозуміло, фрагменти тексту легко копіюються за допомогою буфера обміну або простим перетяганням. Можна також цілком підготувати текст для презентації в текстовому процесорі Word. В цьому випадку слід звернути увагу на форматування тексту :

· Якщо в тексті немає стилів заголовків, увесь текст вважається заголовками слайдів. Кожен абзац буде перетворений в окремий слайд.

· Якщо в тексті є заголовки, тільки текст той, що відформатував стилем Заголовок1 розглядатиметься як заголовок слайду. Заголовки нижчого рівня будуть перетворені в маркіровані списки. Текст звичайного формату взагалі не увійде до презентації.

Усі слайди, створені таким чином матимуть розмітку Маркірований список.

Впровадження з Microsoft Excel. Вставка–Объект–Создать из файла. При впровадженні об'єкту з Excel, ви фактично вставляєте усю книгу. Розмір вікна буде налагоджений так, щоб відображати усю видиму інформацію на відкритому листі (лист, який був відкритий перед останнім збереженням книги). Подвійне клацання по об'єкту дозволяє перемикатися між листами і змінювати видимий діапазон. У разі пов'язаного об'єкту, при спробі редагування буде викликаний Microsoft Excel із завантаженим початковим файлом.

Впровадження з Microsoft Access.Ви не можете впровадити цілком базу даних.Утакій спробі буде вставлений тільки значок об'єкту, який відкриватиме по клацанню застосування Microsoft Access разом із завантаженою базою. Проте ви можете вставити окрему таблицю за технологією Drag - and - Drop (перетягнути і кинути). Матимете в розпорядженні ряд вікна Microsoft Power Point і Microsoft Access (у останньому відкрито головне вікно бази на вкладці Таблиці). Перетягнете потрібну таблицю у ваш слайд.

Впровадження малюнків. В принципі, впровадження малюнків нічим не відрізняється від вставки їх у будь-яке інше застосування. Малюнки можна вставляти через буфер обміну, перетяганням або через менюВставка–Рисунок–Из файла. Велика кількість впроваджених малюнків дуже сильно збільшує розмір файлу презентації. Пов'язаний малюнок оновлюється відповідно до початкового файлу при кожному збереженні і відкритті презентації. Якщо були внесенібудь-які зміни в пов'язаний малюнок, вони зберігаються навіть після оновлення малюнка (як би накладаються поверх). Для зв'язування замість кнопкиВставитьнажмитеСвязать.

Впровадження відео і аудіозаписів. Вставка–Фильмы и звук–Фильмиз фаЙлаилиЗвук из файла. Буде поставлено питання "Автоматично відтворювати фільм (звук) при показі слайдів"? При позитивній відповіді фільм (звук) відтворюватиметься відразу ж при завантаженні слайду. Інакше - тільки по клацанню на об'єкті. Якщо таких об'єктів на слайді декілька, вони будуть відтворюється по черзі. До речі, за наявності відповідного устаткування ви можете записати звук з мікрофону або CD -диска (у цьому ж пункті меню). Але краще робити це за допомогою спеціальних програм, а потім вставляти з файлу.

Впровадження слайдів з іншої презентації. Ви можете переміщати і копіювати слайди з однієї презентації в іншу в режимі сортувальника слайдів. Відкрийте поруч два вікна ваших презентацій (згадайте про кнопкуВосстановить) і перетягуйте слайди як вам заманеться.