Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Метод_рекоменд.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.56 Mб
Скачать

На 2001 рік за допомогою функції тенденція Функції для роботи з матрицями

МОБР(МАССИВ)–група математичних функцій.

Повертає у виділений діапазон зворотну матрицю для матриці, що зберігається в масиві.

Масив – це числовий масив з рівною кількістю рядків і стовпців. Масив може бути заданий як діапазон чарунок, наприклад А1:СЗ або як ім'я діапазону або масиву. Якщо яка-небудь із чарунок у масиві порожня або містить текст, а також якщо масив має нерівне число рядків і стовпчиків, то функція МОБР повертає значення помилки #ЗНАЧ!.

Наприклад: На новому робочому листі в чарунки А1:В2 ввести матрицю. Потрібно знайти матрицю, зворотню до даної. Результат повинен бути отриманий у діапазоні чарунок А4:В5.

Виділити діапазон, у який буде поміщена матриця, зворотня до даної. У виділений діапазон ввести формулу: =МОБР(А1:В2) Введення формули завершити натисканням клавіш <Ctrl><Shift><Enter>.

МОПРЕД(МАССИВ) – група математичних функцій. Повертає визначник матриці (матриця зберігається в масиві). Визначник матриці – це число, що обчислюється на основі значень елементів масиву. Масив – це числовий масив з рівною кількістю рядків і стовпчиків. Якщо яка-небудь чарунка у масиві порожня або містить текст, то функція МОПРЕД повертає значення помилки #ЗНАЧ!. МОПРЕД також повертає значення помилки #ЗНАЧ!, якщо масив має нерівну кількість рядків і стовпчиків.

Наприклад: Для матриці знайти визначник. Результат одержати в чарунці А7.

В чарунку А7 ввести формулу: =МОПРЕД(А1:В2).

МУМНОЖ(МАССИВ1;МАССИВ2) – група математичних функцій. Повертає добуток матриць, що зберігаються в масивах 1 і 2.

Результатом є масив з таким же числом рядків, як масив-1 і з таким же числом стовпчиків, як масив-2.

Кількість стовпчиків аргументу масив-1 повинне бути таким же, як кількість рядків аргументу масив-2, і обидва масиви повинні містити тільки числа. Масив-1 і масив-2 можуть бути задані як інтервали, масиви констант або посилання. Якщо хоча б одна з чарунок в аргументах порожня або містить текст, або якщо число стовпчиків в аргументі масив-1 відрізняється від числа рядків в аргументі масив-2, то функція МУМНОЖ повертає значення помилки #ЗНАЧ!.

Наприклад: Визначити добуток матриць, що зберігаються в масивах А1:В2 і А4:В5. Результат повинен бути отриманий у діапазоні чарунок А7:В8.

Виділити діапазон, у який буде поміщений результат добутку. У виділений діапазон ввести формулу: =МУМНОЖ(А1:В2;А4:В5). Введення формули завершити натисканням клавіш <Ctrl><Shift><Enter>.

У даному прикладі (добутку матриці на неї зворотну) результатом є одинична матриця, тобто квадратний масив, у якого діагональні елементи рівні 1, а всі інші елементи рівні 0.

Функції дати й часу

СЕГОДНЯ() – повертає поточну дату комп'ютера.

ТДАТА() – повертає поточну дату й час у числовому форматі.

ДЕНЬНЕД(ДАТА_КАК_ЧИСЛО;ТИП) – перетворить дату в числовому форматі в номер дня тижня. Якщо ТИП не зазначений або дорівнює 1, то першим днем тижня вважається неділя, останнім (7-м) – субота. Якщо тип дорівнює 2, перший день тижня – понеділок.

Наприклад: Визначити день тижня від дати народження.

Повернутися на Лист1 робочої книги. В чарунку G8 ввести дату народження в числовому форматі: наприклад, 14.09.1980. Покроковими діями Мастера функций в чарунку G9 ввести формулу: =ДЕНЬНЕД(G8;2).

В чарунці G9 вийде число 7, що відповідає «неділі».

ДНЕЙ360(НАЧАЛЬНАЯ_ДАТА;КОНЕЧНАЯ_,ДАТА;МЕТОД) – кількість днів визначається як різниця між початковою й кінцевою датами, виходячи з 360 днів у році. МЕТОД – задає використання європейського стандарту (необов'язковий параметр).

Наприклад: Визначити кількість днів від дати народження по поточну дату.

Покроковими діями Майстра функцій в чарунку G10 ввести формулу: =ДНЕЙ360(С8;СЕГОДНЯ()).

МЕСЯЦ(ДАТА_КАК_ЧИСЛО) – перетворить дату в числовому форматі в номер місяця.