Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
494-vitrati-pidpriemstva-calko.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.74 Mб
Скачать

Додаток е

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з формування собівартості проектних робіт

З урахуванням вимог положень (стандартів)

бухгалтерського обліку

(Наказ Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 29 березня 2002 року Л* 64)

І. Загальні засади

  1. Методичні рекомендації з формування собівартості проектно-ви-шукувальних робіт з урахуванням вимог положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі — Методичні рекомендації) підготовлено відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 року N 996-XIV, постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Програми реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів" від 28 жовтня 1998 року N 1706, національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених наказами Міністерства фінансів України, та інших законодавчих і нормативних документів.

  2. Методичні рекомендації встановлюють методичні засади формування собівартості проектно-вишукувальних робіт і поширюються на всі проектно-вишукувальні організації та їх відособлені структурні підрозділи (незатежно від форм власності), які виконують проектні та ви-шукувальні роботи для нового будівництва, розширення, реконструкції та технічного переоснащення підприємств, будівель і споруд, ремонту житла, об'єктів соціачьної сфери і комунального призначення та благоустрою, а також реставрації пам'яток архітектури і містобудування.

Методичні рекомендації набувають чинності з 1 січня 2002 року.

  1. Собівартість проектних робіт — це виробничі витрати проектної організації, безпосередньо пов'язані з виконанням на замовлення організацій, підприємств, установ та громадян на свій ризик і власними силами проектних робіт, доход від яких був визнаний у звітному періоді.

  1. Собівартість проектних робіт може бути:

• плановою, яка визначається з використанням системи економічно обгрунтованих норм і нормативів, а також економічних розрахунків, що відображають підвищення організаційно-технічного рівня проектування внаслідок впровадження ефективних проектних рішень, прогресивної технології, матеріалів, конструкцій та устаткування, передових методів організації виробництва, що відповідають новітнім досягненням науки і техніки, а також сучасним вимогам до якісного рівня архітектури та містобудування й інших техніко-економічних чинників;

573

•фактичного, яка включає втрати на виконання проектних робіт відповідно до Положень '(стандартів) бухгалтерського обліку (надалі ПБО) та цих Мето;огчних рекомендацій.

5. Планування втрат на виконання проектних робіт та облік цих витрат здійснюється кожною проектною організацією незалежно від того, чи вона є самостійною організацією, чи є відособленим структур ним підрозділом організації, на підставі договорів (контрастів) на вико нання робіт і надання послуг. ^

Об'єктом обліку витрат можуть бути: повністю завершені проект-но-вишукувальні роботи — розробка (тема) в цілому, об'єкти проектування, окремі етапи, завдання тощо.

6. Собівартість проектних робіт проектної організації, що має ста тус юридичної особи і має у своєму складі відособлені структурні підрозділи, складається з витрат відособлених структурних підрозділів та виробничих витрат на проектні роботи, які безпосередньо викону ються центральним підрозділом цієї організації. Собівартість проект них робіт відособленого структурного підрозділу проектної організації складається з виробничих витрат цього підрозділу.

Собівартість проектних робіт проектної організації, яка має статус юридичної особи, аче не має у своєму складі відособлених структурних підрозділів, і виконує проектні роботи безпосередньо, складається з виробничих витрат цієї організації.