Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
494-vitrati-pidpriemstva-calko.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.74 Mб
Скачать

VI. Особливості калькулювання собівартості на залізничному транспорті

  1. Калькулювання собівартості перевезень пасажирів, багажу і пошти та перевезень вантажів на залізничному транспорті виконується тільки управлінням залізниці по залізниці у цілому згідно з Галузевою інструкцією з калькулювання собівартості перевезень на залізничному транспорті.

  2. Структурні підрозділи залізниць здійснюють групування витрат на перевезення за Номенклатурою витрат по основній діяльності підприємств залізничного транспорту України.

  3. Об'єктами калькуляції собівартості перевезень на залізничному транспорті є:

  • вантажні перевезення;

  • пасажирські перевезення;

  • перевезення багажу та вантажобагажу;

  • перевезення пошти.

69. Собівартість перевезень диференціюється за сполученнями: ван тажними — у прямому та місцевому, пасажирськими — у далекому та приміському сполученнях, а також за видами тяги: електричної та теп ловозної, моторвагонної та дизельної.

397

За одиницю калькуляції собівартості перевезень вантажу, багажу та вангажобагажу приймається 10 тонно-кілометрів, пасажирів — 10 пасажиро-кілометрів, пошти — 10 вагоно-кілометрів поштових вагонів.

  1. Найважливішим етапом калькулювання перевезень на залізничному транспорті є розподіл експлуатаційних витрат між видами перевезень, видами сполучень та видами тяги. Розподіл витрат проводиться кожним структурним підрозділом (господарством) залізниці за окремими статтями чи групами статей.

  2. Основні розрахунки по розподілу експлуатаційних витрат між видами перевезень, а також різними видами тяги виконуються залізницями на основі даних звітів підвідомчих підприємств і господарств.

398

Витрати підприємства

Додаток Б

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з планування, обліку і калькулювання собівартості

продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських

підприємств

(Наказ Міністерства аграрної політики Україничід IS травня 2001 p. We 132)

1. Загальна частина

1.1. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підпри ємств (далі — Методичні рекомендації) розроблені відповідно до Закон}' України від 16 липня 1999 р. N 996 "Про бухгалтерський облік та фінан сову звітність в Україні" (зі змінами та доповненнями), Закону України від 22 травня 1997 р. N283 "Про оподаткування прибутку підприємств" (зі змінами та доповненнями) та національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку з метою забезпечення єдності в складі і кла сифікації витрат, застосування методики їх планування та обліку і визна чення собівартості продукції (робіт, послуг) в сільськогосподарських підприємствах різних організаційно-правових форм і форм власності, включаючи їх допоміжні і підсобні підрозділи (далі — підприємства).

Дія Методичних рекомендацій поширюється на структурні підрозділи несільськогосподарських підприємств, що займаються виробництвом сільськогосподарської продукції.

  1. Собівартість продукції (робіт, послуг) — це витрати підприємства, пов'язані з виробництвом продукції, виконанням робіт та наданням послуг.

  2. Планування (нормування) собівартості продукції (робіт, послуг) передбачає найбільш ефективне використання матеріально-технічних і грошових ресурсів на основі нормативів та забезпечення дії противитратного механізму відповідно до технологічних умов та вимог охорони навколишнього середовища.

  3. Метою обліку витрат та визначення собівартості продукції' (робіт, послуг) є документоване, своєчасне, повне і достовірне відображення фактичних витрат на виробництво продукції для забезпечення контролю за використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

  4. Калькулювання собівартості одиниці продукції (робіт, послуг) здійснюється для визначення ефективності запланованих і фактично здійснених агротехнічних, технологічних, організаційних і економічних заходів, спрямованих на розвиток і вдосконалення виробництва та для обгрунтування цінової політики підприємства.

399

1.6. Витрати, проведені в іноземній валюті, позаховуються у грошову одиницю України за курсом Напіопатьпого банку на момент здійснення операцій.