Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

24. Специфіка pr у сфері культури.

Останнім часом PR стає самостійним видом діяльності,завойовуючи авторитет і, поступово займаючи важливі позиції нетільки в політиці, бізнесі, але й у соціально-культурній сфері (СКС).

PR включаєрізніформироботиізспоживачами, інвесторами, ЗМІ, владоютощо. При цьомусоціокультурнізакладимаютьсвоїпереваги при встановленнізв’язків з громадськістю.Наприклад:

1. Заклади культури володіють необхідним набором засобів для успішної PR-діяльності: творчим потенціалом, матеріально-технічною базою, адміністративним і організаційним досвідом.

2. Близькість до структур влади,

3. Бюджетне фінансування від держави.

4. Допомагають потенційним донорам (комерц, політичне організаціям) формувати і просувати їх імідж і репутацію, здобувати популярність

Основними результатами взаємодії PR зі сферою культи будуть наступні:

-Формування позитивного іміджу організації культури -Створення атмосфери довіри з боку громадськості до діяльності соц. служб та організацій. -Збереження або зміна іміджу (репутації) організації та її керівництва -Створення системи швидкого реагування на різні зміни -Просування PR- проектів у сфері культури і в суспільстві.

25. Створення іміджу організації соціально-культурної сфери з допомогою pr технологій.

Для організацій СКС доцільним є використання в Україніновихтехнологій PR-діяльності.Зокрема, йдеться про можливістьзастосуваннятехнологіїбрендингу в соціокультурнійсфері, який є процесомформування й просування на ринку бренду країниабоїїкультури.

За допомогоюбрендингу в соціально-культурнійсферіможнадосягтизначнихконкурентнихпереваг. Зокрема, віндозволяє:

  • підтримуватизапланованийобсягспоживанняпослуг на соціально-культурному ринку і реалізовувати на ньомудовгостроковупрограмузістворення і закріплення у свідомостіспоживачів актуального образу музею, біб-ліотеки, театру;

  • забезпечувати рентабельність/прибутковість шляхом розширення асортименту послуг і знань про їхні загальні властивості;

  • відображати культуру, історію, традиції країни, регіону, міста, де пропонується реалізувати соціокультурний продукт, врахувати запити споживачів, для яких він призначений, а також особливості території, на якій він споживається.

Використання PR-технологій у організаціях соціокультурної сфери вимагає

взаємодії зі ЗМІ (mediarelations), мету якоїможнарозглядати як підвищенняефективності бренду, безкоштовнерозміщенняінформації про організаціїабопроекти у засобахмасовоїінформації. Основноюперевагоюmediarelationsє здатністьформувативідповіднийімідж за допомогою постійного та активного контакту зі ЗМІ спрямованого на розбудовупозитивнихвідносинізгромадськістю, досягненнявзаєморозуміння, заснованого на поінформованості

26. Створення легенди як визначальна технологія іміджмейкінгу.

Точно знайдений образ - це не тільки інструмент, за допомогою якого можна завоювати увагу та довіру, але й важливий канал комунікації, по якому транслюються ключові повідомлення. Можна сказати, що це самопрезентація лідера. А оскільки в різних ситуаціях керівник постає перед оточуючими в несхожих соціальних ролях, його образ повинен бути багатогранним і в рівній мірі відповідати очікуванням всіх цільових аудиторій, будь то споживачі, інвестори, державні і громадські організації, ЗМІ і т. д. Основні елементи іміджу керівника багато в чому визначаються тією роллю, яку він відіграє в організації. Як правило, всі цінності корпоративної культури, що впливають на організаційну поведінку співробітників, формуються керівництвом, його вимоги до себе стають основою для формування системи вимог до решти.

Психологи виділяють два основних типи мотивації при роботі людини над своїм іміджем: перший тип - психологічний, пов'язаний з потребою індивіда у підвищенні самооцінки, результатом чого стає досягнення психологічного комфорту; другий тип - прагматичний, який випливає з бажання використовувати імідж для більш ефективного соціального впливу, що допоможе досягти поставлених цілей. Найбільш успішним можна вважати такий імідж керівника, в якому обидва типи мотивації гармонійно поєднуються.