Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

4. Відносини з колегами

- член IPRA не повинен навмисно завдавати шкоди професійній репутації або роботі іншого члена. Однак, якщо член IPRA є докази того, що інший член винен у неетичній поведінці або в незаконній або нечесної діяльності

-в порушення цього кодексу, він зобов'язаний надати цю інформацію Раді IPRA

- член IPRA не повинен прагнути замінити іншого члена в роботі з наймачем або клієнтом;

- член IPRA повинен співпрацювати з іншими членами у дотриманні та виконанні положень цього кодексу.Таким чином, Кодекси правил професійної поведінки, що визначають порядок взаємодії не тільки членів професійних об'єднань, але і відносини з клієнтами, комерційними структурами і суспільством.

67. Лісабонський кодекс в історії pr

Лісабонський КОДЕКС (європейський кодекс професійної поведінки осіб , практикуючих в галузі зв'язків з громадськістю) (Схвалений ГенеральнойАссамблеей Європейської конфедерації Public Relations (CERP) в Лісабоні 6 квітня 1978, уточнено 13 травня 1989).Основні засади:1) основу лежить фундаментальна цінність і гідність особистості;2) мета - поліпшення контактів, порозуміння і співпраці між окремими особами, групами і інститутами суспільства;3) рівні змогу здійснення діяльність у області PR всім фахівців;4) професійне поведінка фахівців PR характеризується чесністю, точністю, справедливістю і високої відповідальністю стосовно громадськості;5) не ставити свої інтереси вище від інтересів клієнта;6 не поширювати явно неправдиву інформацію;7) не гарантувати клієнту результатів, що є поза межами його професійного контролю;8) ні завдавати шкоди професійної репутації чи діяльності іншого фахівця;9) категорично заборонено поширювати негативну чи потенційно небезпечну інформацію про своє клієнта, навіть по розірвання контракти з ним.

68. Головні міжнародні і національні об’єднання pr

 У 1955 р. у Лондоні було створено Міжнародна Асоціація паблік рілейшнз – IPRA(International Public Relation association – IPRA), що нині об'єднує фахівців із 65 країн. 

Членство в IPRA відкрито тільки для тих, хто вже щонайменше п'ять років займається діяльністю в галузі PR і має високу професійну компетентність. Всі члени обираються в особистій якості. На Генеральній асамблеї IPRA у Венеції в травні 1961 р Був прийнятий Кодекс професійної поведінки, що містить жорсткі етичні норми, які є обов'язковими для більш ніж 800 членів Асоціації а так само для тих PR-фахівців, які прагнуть стати її членами і дбають про власну репутацію .

CERP - Європейська конфедерація зі зв'язків з громадськістю

СЕРП виникла в 1959 р з метою представлення інтересів професійних асоціацій Європи та їх членів. Конфедерація стала форумом для контактів, обміну знаннями та досвідом, вироблення професійних та етичних норм. Конфедерація приділяє велику увагу освіті та розвитку нових професійних PR-асоціацій в середовищі європейського студентства і в нових європейських демократичних державах. Для цього СЕРП в 1989 р створила спеціальні організації - СЕРП-консультанти, СЕРП-освіта та СЕРП-профі, які активно проводять свої освітні курси та семінари.