Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

48. Поняття корпоративної культури, її рівні і структура.

Корпоративна культура - набір базових цінностей, переконань, негласних угод і норм, поділюваних усіма членами організації. Це свого роду система загальних цінностей і припущень про те, що і як робиться у фірмі.Вона допомагає підприємству вижити, перемогти у конкурентнійборотьбі, завоювати нові ринки й успішно розвиватися.Корпоративну культуру в організації можна уявити собі у вигляді пирога.Нижній прошарок його — це ідеї та цінності, покладені в основі філософії організації. В одній — це можуть бути колективні інтереси організації загалом, у другій — інтереси окремих її членів, у третій — інтереси керівника, власника. З цих цінностей випливають особливості спілкування та взаємодії, поведінки працівників в організації. Це другий прошарок. І, нарешті, верхній прошарок — це етикет, зовнішня символіка, традиції тощо. Отже, корпоративна культура в організації складається з трьох рівнів: -зовнішніх ознак корпоративної культури (етикету, легенд, міфів, звичаїв, традицій тощо) — рівень артефактів; -цінностей організації — рівень цінностей; -внутрішньо-організаційних норм і соціальних ролей, які регулюють поведінку членів організації — рівень базових уявлень.Ядром корпоративної культури є цінності. Соціальні, моральні і культурні цінності створюють в єдності корпоративну культуру суспільства загалом й окремих організацій зокрема. На їх основі виробляються норми і форми поведінки людини. Саме вони формують модель поведінки і спілкування в організації, внутрішньо-організаційні норми і соціальні ролі.

Якщо рівень культури в організації низький, то тут спостерігається внутрішня конкуренція між працівниками "за пиріг", тобто за владу, статус, вплив.

49. Корпоративні стандарти: місія, філософія, міфи.

Місія- це стисло висловлена філософія установи, що характеризує призначення організації як у широкому плані (для економіки в цілому, для країни, суспільства), так і у вузькому (визначення області її функціонування, стратегічна мета).Загальноприйнятого регламенту для опису корпоративної місії не існує. Деякі організації вводять свої шаблони до їх написання. Інколи замість одного речення трапляються документи на кілька сторінок, які керівництво називає місією. Безперечно, це також певною мірою характеризує установу. Корпоративна  філософія (бачення) організації пояснює причину її існування, суспільний статус, характер взаємин із зовнішнім середовищем і співробітниками. Бачення створює почуття перспективи в діяльності організації, забезпечує спадкоємність наступних один за одним цілей.Міфи— це часто повторювані оповідан­ня, основані на реальних подіях, що відбувалися в ком­панії. Зазвичай вони відображають основні цінності корпоративної культури.

50. Корпоративний імідж і фірмовий стиль організації.Корпоративний,або організаційний імідж - це образ організації, сформований у суспільній свідомості, цілісне сприйняття організації різними групами людей.Формуватися імідж починає одразу ж, як тільки компанія виходить на ринок. Проте в більшості випадків у керівників не має ні часу, ні сил, ні грошей, щоб цілеспрямовано його корегувати у бажаному напрямку. У цьому випадку він складається стихійно. Найчастіше стихійний імідж має як позитивні, так і негативні риси. Через це про одні і ті ж самі компанії ми часом чуємо протилежні думки.Як тільки керівництво компанії задається питаннями, чим відрізняємося від конкурентів, якими засобами може залучити інші групи споживачів, можна говорити про початок формування іміджу. Імідж організації може бути позитивним, негативним, нечітким. Метою організації є формування позитивного іміджу. Він підвищує її конкурентоспроможність на ринку, залучає споживачів і партнерів, прискорює продажі й збільшує їх обсяг, полегшує доступ до різних ресурсів - фінансових, інформаційних, людських, матеріальних. Фірмовий стиль- система стилістичних прийомів, яка забезпечує формування єдиного образу фірми на всіх напрямах її діяльності. Це те, що робить компанію унікальною, своєрідною і впізнаваною.До основних складових фірмового стилю традиційно відносять:

• марку (бренд)- найважливіший елемент;

• корпоративний прапор;

• фірмовий колір;

• фірмовий комплект шрифтів;

• фірмові особливості дизайну продукції (у тому числі презентаційної продукції);

• фірмові сигнатури і піктограми;

• документи і посвідчення (перепустки, візитні картки, бейджики тощо);

• елементи діловодства (фірмові бланки, конверти, календарі, папки-реє-стратори, записники тощо);

• зовнішнє оформлення будівель;

• інтер'єри та їх елементи (настінні календарі, панно, стенди тощо);

• фірмовий одяг або фірмові елементи одягу (наприклад, краватка).