Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

58. Product Placement в продуктах індустрії розваг.

Окремою формою розміщення реклами є продакт плейсмент. Це американський термін (з англ. мови "product placement" дослівно перекладається як "розміщення продукту"). Продакт плейсмент передбачає розміщення певної торговельної марки або самого товару чи послуги в художньому творі (кінофільмі, телевізійному фільмі, телевізійній програмі, відеокліпі, мультиплікаційному фільмі, книзі тощо). Суть розміщень полягає не тільки в показі, в описі продукту, а й у тому, щоб надалі цей продукт на підсвідомому рівні асоціювався з героєм або сюжетом художнього твору (фільму, книги, відеокліпу).

Продакт плейсмент передбачає такі складові - поява, використання, згадування. На основі цього можна виокремити три основних види розміщень:Візуальний продакт плейсмент. Глядачі тільки бачать продукт, послугу чи логотип.Вербальний продакт плейсмент. Згадування актором або голосом за кадром продукту, послуги чи компанії.Розміщення з використанням або застосуванням. Актор чи акторка якимось чином взаємодіють з продуктом або послугою.

Застосування героєм існуючого продукту у передачі чи фільмі приносить елемент реальності. Вдалий та прихований продуктплейсмент має більший рівень вірогідності, ніж рекламні ролики у рекламних блоках на телебаченні, про які споживачі знають заздалегідь, що це - оплачена реклама.

Одним із найяскравіших прикладів кросс-промоушн можуть бути фільми із серіалу про Джеймса Бонда, коли заходи ВМW, Ericsson, Martini, Smirnoff, Omega, Visa, Catterpillar, Fujitsu, Неіnеkеn побудували свої рекламні кампанії на основі розміщення в цьому фільмі й отримали колосальну віддачу, що проявилася в стрімкому збільшенні продажу товарів цих компаній.Як приклад продакт плейсменту на Українському телебаченні можна назвати фільм "День народження Буржуя-2" спільного виробництва української студії "1+1" та російської" "НТВ". Тут були неодноразово застосовані товари таких фірми як: "Catsan", "Viskas", "Nescafe", "Samsung", послуги радіо "Русское радио". Найбільш популярним продакт-плейсмент нині є в кулінарних шоу та прогнозах погоди, які робляться саме під нього. В таких проектах досить часто декорації виконуються під спонсора, або ж його продукція з'являється в кожному випуску - це і кухонна техніка, і окремі продукти, з яких готуються різні страви. 

59. Епатаж як метод в pr.

Епатаж (фр. epatage «скандальна витівка» ) — продуманий скандальний вибрик або зухвала, шокуюча поведінка, що суперечить прийнятим в суспільстві правовим, моральним, соціальним і іншим нормам, зазвичай розглядається більшістю в суспільстві, як непорядна, недостойна чи нерозумна. Епатаж — нетрадиційне виконання твору, різко відмінне від звичного (може виражатися у художньому трактуванні образу твору, техніці).

Інформація, яку несе той чи інший епатажний елемент, оповіщає публіку про наступні речі:

   - Світ застоявся і вимагає оновлення в одній зі сфер;

   - Суб'єкт епатажу має інформацію про спосіб вирішення ситуації, що склалася;

   - Суб'єкт епатажу показує, як це можна робити;

   - Суб'єкт змінюється внутрішньо і не вимагає, а пропонує оточенню звернути увагу на проблему.

Етапи епатажу:

Етап 1. формулювання проблеми і представлення її соціально значущої На даному етапі суб’єкт чітко виділяє область, існування в якій його не влаштовує.

Етап 2. звернення до образу. Найважливіше на цьому етапі – вибрати імідж, зовнішній вигляд і стиль поведінки, які зможуть тривалий термін обумовлювати основу епатажних вчинків.

Етап 3. Перевтілення.  Найважливіший етап: на ньому визначається концепція виступів, головні ідеї формулюються і деталізуються, готується костюм, відбувається моральна підготовка до дії: внутрішньо подолання, внутрішньо усвідомлення і прийняття, схвалення, початок дій – рішучий крок.   

Етап 4.  Перфоманс. Являє собою безпосередньо акцію епатажу. Тут немає чіткого сценарію – є лише заготовлені ідеї, втілення ж їх у життя – спонтанно, через експромт. Тут важливо не відступити і «накручувати» ситуацію, отримуючи задоволення.

Етап 5. Реакція аудиторії. Будь-яка сильна реакція змусить людей говорити про суб’єкта епатажу і запам’ятати його ім’я – а це вже велика частина справи.

Етап 6. Формування бекграунду. Відбувається оцінка і переосмислення проблеми і своєї поведінки. Вирішується питання, продовжувати цю лінію або знайти інший спосіб. У багаж кладуться напрацювання і відчуття, ставлення до себе після акції і до проблеми.

Етап 7. Зміна свідомості аудиторії. На цій стадії відбувається зрушення суспільної свідомості, хоча воно не є метою. Головне завдання – привернути увагу людей на те, що існує інша точка зору  а не звернути їх у свою віру.