Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

56. Соціальні мережі як технологія pr.

Однією з головних тенденцій розвитку Інтернету останніх двох-трьох років є стрімке зростання популярності соціальних мереж. Останнім часом соціальні мережі усе активніше починають використовуватися в цілях просування того чи іншого суб'єкта або об'єкта. У цих умовах тема використання соціальних мереж як інструменту PR стає вкрай актуальною. 

Особистий PR: Профіль у соціальній мережі, будучи максимально формалізованим і інформативним, являє собою, по суті, деякий аналог досьє на людину, досьє, яке становить на себе сама людина. Профіль є чимось на зразок сильно розширеного резюме, в якому можна неформально і докладно розповісти про себе дуже багато чого. Все частіше такі профілі-резюме стають способом просунути себе на ринку професійних послуг. Деякі соціальні мережі спеціально орієнтовані саме на встановлення насамперед ділових контактів між людьми. Самою великою і відомою з таких мереж є мережа LinkedIn. PR через створення віртуальних груп: Група в соціальній мережі являє собою певний аналог Інтернет-форуму з певної тематики. Різниця в тому, що будь-який користувач соціальної мережі володіє важливою можливістю простого, швидкого і масового запрошення до групи відразу всіх своїх друзів. Причому працює принцип сніжної грудки: перший запрошує всіх або багатьох своїх друзів, кожен з його друзів запрошує всіх своїх друзів і так далі. Таким чином, буквально за лічені дні кількість вступили до групи користувачів може досягати десятків тисяч чоловік. 

PR через розсилку запрошень на будь-який захід:Крім груп у багатьох соціальних мережах є окремий програмний сервіс (умовно назвемо його «зустрічі»), що відображає якісь разові заходи. З приводу таких заходів може створюватися група, про що було сказано вище, але може і не створюватися, і в цьому випадку PR може полягати просто в створенні для такого заходу спеціальної «зустрічі» в соціальній мережі і в розсилці користувачам мережі запрошень взяти участь у цій зустрічі . Реєструючи нову зустріч і розсилаючи запрошення, можна повідомити одержувачам яку інформацію, яку бажає повідомити організатор: від вказівки назви, часу і місця до розгорнутого прес-релізу.

57. Прямий маркетинг.

За визначенням Асоціації прямого маркетингу, прямий маркетинг є «інтерактивною системою, яка використовує одну або декілька засобів реклами, щоб викликати вимірну реакцію та / або укладення угоди в будь-якому місці».

Прямий маркетинг - вид маркетингу, який використовує засоби реклами для прямого звернення до споживача і домагається відгуку без втручання роздрібної торгівлі або особистих продажів.

Прямий маркетинг для впливу на цільову аудиторію використовує такі засоби, як пряму поштову розсилку (через традиційну й електронну пошту), особисті продажі (особливо ефективні в сегменті В2В), «Холодні дзвінки» (продажі по телефону, «жорсткі продажі»), телемаркетинг (покупець замовляє по телефону товар, що сподобався йому в рекламному ролику, доставка здійснюється до помешкання) та ін.

Основним його завданням є не тільки прагнення викликати у Споживача бажання вступити в діалог, але і, перш за все, дослідження ринку, виявлення потенційних респондентів в кількісному і якісному співвідношенні.

Прямий маркетинг має ряд переваг:дозволяє досягти бажаних секторів ринку, завдяки точним цільовим комунікацій;забезпечує більш гнучкі можливості для маркетингу;підвищує ефективність інших видів маркетингу та реклами;є прекрасною альтернативою ЗМІ (за ефективності витрат).

Прямий маркетинг має певні переваги як для покупця:економія часу;можливість більшого вибору товарів;можливість замовлення товару як для себе, так і для інших (корпоративні закупівлі);можливість уникнути зустрічей з торговими представниками (для товарів виробничого призначення).