Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

17. Е. Бернайз про три основні функції pr.

Е. Бернайз у книзі “Інженерінг згоди” (1955) підкреслював, що у PR є три основні функції: “інформувати громадськість, сприяти переконанню громадськості, впливати на її уявлення”. Бернайз визначив кінцеву мету всіх PR-зусиль як досягнення згоди за допомогою PR-методів. Він вперше висловив ідею посередництва на основі відвертості, довіри, діалогу.

Едвард Бернайз: «Пропаганда – послідовна, стійка кампанія, що представляє ідею, або групу ідей».

18. Роль pr в демократичному та авторитарному суспільствах.

Паблікрілейшнз- це функціяменеджменту, що забезпечує встановлення і підтриманняефективнихкомунікацій міжорганізацією та їїгромадськістю, виступаєзасобомвпливунагромадськість.ПояваPR пов'язана зі суспільною практикою США, де демократичні принципи й розвиненість цивільного суспільства припускають широку поінформованість народу про події, що відбуваються в країні, і про факти громадського життя.

В авторитарних же суспільствах засобом впливу на громадськість, як правило, служать пропаганда (спосіб поширення політичних чи ідеологічнихідей з метою формування у мас певного світогляду) або методи прямого примусу

У процесі демократичного розвитку зміни в політичній системі суспільства, уведення загального виборчого права і формування інститутів цивільного суспільства (партій, незалежних ЗМІ, профспілок й інших об'єднань) створювали таку ситуацію у взаєминах громадян, коли їхні об'єднання виявилися залежними від держави. Але йсаміорганидержавноївлади стали залежнимивідгромадян й об'єднань. У цихумовах держава вже не могла виконуватисвоїфункції, не взаємодіючи з суспільством і громадянами. Примус і диктат у діяльностідержави все більшоюміроюпоступаютьсяврахуваннюінтересів і координаціїзусильрізноманітнихгрупнаселення й організацій у розв'язанні тих або тих питань, виробленнюзагальноїстратегіїдій. Це, у своючергу, зумовилостворення в органах владиспеціальних структур, щоведутьпостійнийдіалогізгромадянами й їхніми.

19. Pr та пропаганда.

Паблікрілейшнз - це функція менеджменту, що забезпечує встановлення і підтримання ефективних комунікацій між організацією та її громадськістю, Виступає засобом впливу на громадськість. Пропаганда (лат. Propaganda - підмет поширенню) - поширення політичних, філософських, наукових, художніх та інших ідей у ​​суспільстві; в більш вузькому сенсі - політична чи ідеологічна пропаганда з метою формування у мас певного світогляду. Спільні риси: -інформування населення -сфера застосування (спорт, політика, шоу-бізнес ТОЩО) Відмінні риси:

Пропаганда

PR

1.Одностороннякомунікація

1. Двостороння комунікація

Нав’язування точок зору та інформаційне тиск

2.Формування громадської думкинаоснові усвідомленняприйнятності, вигідності, користіпропонованоїполітики(діяльності) організації длясуспільства

3.Можуть не враховуються етичні аспекти

3.Врховується реакція громадськості; грунтуєтьсянаетичнихнормах

4.Мета виправдовує засоби; можливе спотворенняіфальсифікаціяфактів

4.Метаніколи невиправдовує використанняхибних,шкідливихчи сумнівнихзасобів;здійснюєтьсятількичеснимизасобами

5. Принеобхідностіприховування фактів

5.Повна відкритість