Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
183.63 Кб
Скачать

32. Відмінності між брифінгом і прес-конференцією.

Брифінг - це акція однієї новини, коротка зустріч офіційних осіб, що представляють державні або комерційні структури, з представниками ЗМІ, на якій повідомляється новина, викладається позиція з певного питання. Брифінг зручний для повідомлення запланованих сенсацій (тобто новин, розрахованих на несподіванку, емоційне сприйняття, на ефект). Цей спосіб розрахований на те, що інформація або ідеологічна теза, захована в цю інформацію, буде сприйнята аудиторією некритично внаслідок того, що емоції подавлять бажання критично осмислити те, що повідомляється.

Прес-конференція - організована зустріч журналістів з представниками установ, компаній, організацій або окремими персонами. Цілі прес-конференції: надання ЗМІ інформації і коментарів з різних аспектів з перших рук, перевірка відомостей і уточнення версій за допомогою питань і відповідей.

Тобто брифінг використовується для повідомлення сенсаційних подій, а прес конференція для їх обговорення.

33. Прес-реліз: структура та правила написання.

Прес-релі́з — це короткий документ, обсяг якого має не перевищувати однієї сторінки формату А-4, в якому організація чи публічна особа подає інформацію про певну подію або захід до засобів масової інформації (ЗМІ). Метою написання прес-релізу є ознайомлення ЗМІ з подією, актуальним способом вирішення суспільної проблеми, новинкою і подальше висвітлення її у найвигіднішому або важливому для організації аспекті.В оформленніпрес-реліза в лівомуверхньомукутівказують адресу та повнуназвуорганізації, з якоївін походить. Нижчеповідомляють, щоцепрес-реліз. Щенижче в лівомукутізазначають дату надсилання, назву ЗМІ та посаду того, кому спрямованийданий документ. У правійчастинівказуютькоординати особи чиосіб, до якихможназвернутися за додатковоюінформацією. Однакцівідомостіможнанаводити як на початку прес-реліза, до заголовка, так і в самому кінці.

У прес-релізімає бути заголовок, в якомурозкритоінформаційнийпривід. Він є основнимелементом, якийпривертаєувагу і розкриваєсутністьданого документа. Крімцього, заголовок задає тон загальногосприйняття тексту повідомлення. Наприклад:

У перших двох абзацах надаєтьсявідповідь на такі, здавалося б, дужепростізапитання: "Щовідбулося?", "Де відбулося?", "Коли відбулося?", "За участі кого відбулося?", "Чомувідбулося?", "Як відбулося?".

Основні вимоги до тексту:

1. не писати лірики

2. в кожному реченні має бути або подія, або цифра або назва, або прізвище.

3.точне викладення фактів

У прес-релізі має бути новина і розкритий тільки один інформаційний привід. Кілька інформаційних приводів розосереджують увагу й не концентруютьїї на головному.

У прес-релізі не має бути абревіатур і скорочень, крімзагальноприйнятих. Імена та прізвищанаводятьсяповністюпринаймні один раз.

34. Види робочих pr-документів, що використовуються в роботі зі змі.

Існують дві великі групи PR-документів: внутрішні і зовнішні. До внутрішніх PR-документів належить вся сукупність матеріалів, що визначають організаційну основу стратегічної і оперативної PR-діяльності (PR-концепції, PR-пропозиції, бюджети та ін.). Зовнішніми PR-документами є всі ті документи, які виступають в якості продукту PR-діяльності, - прес-релізи, прес-кити, річні звіти, брошури.

  • Прес-реліз – стисле повідомлення для преси про якусь важливу подію

  • Фактична довідка - документ містить довідкові дані про організацію, її товари і послуги.

  • Біографія - це основна фактична інформація про конкретну людину.

  • Заява для преси .Цей інформаційний документ призначений для випадків, коли керівництво організацій, публічні політики чи громадські діячі хочуть публічно висловити свою позицію з тієї чи іншої теми.

  • Прес-кіт є одним з головних документів з PR, так як він акумулює в собі кілька видів PR-матеріалів і широко використовується під час прес-конференцій, презентацій, виставок, річних зборів акціонерів, спеціальних заходів.

  • Інтерв'ю - бесіди з лідерами думок, підготовлені PR-фахівцями, охоче використовуються провідними виданнями.

  • Випадокізжиття-цематеріалякийвикористовується для розповіді про сприятливевикористанняспоживачем продукту абопослугиабовирішенняпроблемноїситуаці.