Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документаційне забезпечення діяльності установ.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
13.54 Mб
Скачать

Акт оцінки наявності обігових коштівстаном на 20 року

Комісія у складі

(П . І.Б.)

провела інвентаризацію та оцінку обігових коштів

(назва підприємства)станом на 20 року.

Назва

Номенклатурний номер

Одиниця обліку

Кількість

Діюча ціна, грн..

Фактична

вартість,

грн..

Оцінна

вартість,

грн...

1 2 3 4 5 6 7

Разом: Підписи членів комісії

Тема 9. Дипломатичні документи

9.1. Поняття про дипломатичну діяльність та дипломатичні документи

Для виконання цілей і завдань щодо зовнішньої політики держава здійснює дипломатичну діяльність. Однією із форм цієї діяльності є створення дипломатичних документів.

Складання документів є однією із важливих ділянок дипломатичної роботи, яка дедалі набуває більшої уваги.

Дипломатична документація держав досить різноманітна. Значну її частину становлять документи, які мають виключно внутрішньо відомчий характер.

Інша категорія дипломатичних документів – це ті документи, за допомогою яких здійснюються письмові офіційні зносини між державами і які висловлюють позицію держави з того чи іншого питання міжнародного життя. Частина таких документів, через певні конкретні обставини, носить конфіденційний характер. Наприклад, у практиці дипломатичної діяльності зустрічаються навіть „усні послання” та „усні заяви”, текст яких зачитується, але не передається адресатові офіційно.

Більшість дипломатичних документів не публікується внаслідок малого значення питань, що в них розглядаються. Наприклад, ноти з проханням про видачу віз. Але значна частина дипломатичних документів, особливо якщо вони стосуються важливих питань міжнародного життя, оприлюднюється.

Слід відзначити, що дипломатична діяльність держави, крім дипломатичного листування, має й інші форми. До цих форм діяльності відносять:

  • участь у міжнародних конгресах, конференціях чи нарадах;

  • підготовка та укладання міжнародних договорів та угод, багатосторонніх чи двохсторонніх, що регламентують найрізноманітніші питання міждержавних відносин;

  • повсякденне представництво держави за кордоном, яке здійснюється її посольствами та місіями, і ведення ними політичних та інших переговорів з дипломатичним відомством країни перебування;

  • участь представників держави в діяльності міжнародних організацій, які носять загальнополітичний та регіональний характер;

- висвітлення в пресі позиції уряду з тих чи інших зовнішньополітичних питань,публікація офіційної інформації, офіційне видання міжнародних актів ідокументів.

9.2. Документне забезпечення перетину державного кордону громадянами України

Нерідко при перетині громадянами державного кордону виникають правові чи організаційні труднощі. Основна їх причина – недостатній рівень правової обізнаності громадян, що зрештою призводить непорозумінь. Для уникнення цього, перетинаючи кордон у пунктах пропуску на законних підставах, необхідно знати:

- громадянин України завжди перебуває під охороною Конституції тазаконодавчих актів держави;

- вимоги керівних документів, що регламентують пропуск через державнийкордон, є обов’язковими для виконання представниками всіх контрольнихслужб;

кожен пасажир має право оскаржити рішення посадової особи чи її дії в порядку, встановленому відповідними законодавчими актами.

Підставою для перетину громадянами державного кордону є документи на право в’їзду чи виїзду відповідно до законодавства та міжнародних договорів.

Документами, що дають право на виїзд чи в’їзд до держави та посвідчують особу громадянина при перебуванні за межами держави є:

  • паспорт для виїзду за кордон;

  • проїзний документ для дитини;

  • дипломатичний паспорт;

  • службовий паспорт;

  • посвідчення особи моряка;

  • посвідчення особи (свідоцтво) на повернення в Україну.

Оформлення документів, що дають право виїзду за кордон, здійснюється у встановленому порядку законодавством в органах Міністерства внутрішніх справ за місцем проживання.

Міжнародними договорами можуть бути передбачені випадки коли замість вище зазначених документів для виїзду за кордон можуть бути використані й інші документи.

В разі, коли громадянином порушені загальні правила перетину державного кордону, посадовою особою складається протокол адміністративного затримання або протокол вилучення (затримання) документа.