Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

9.5. Права і обов'язки, що випливають із свідоцтва на знак

р п і.к ііпк;і < иідоцін.і іі.і імак

Права, що надаються заявнику одержаним назнак свідоцтвом, діють віддати подання заявки і за умови сплати відпоиідногозбору. Свідоцтво про реал рацію знака на.і.к його володільцю право влас-НОСТІ на знак Строк його чинності - 10 років від дати подання заяв­ки. Чинність свідоцтва за клопотанням його власника може бути по­довжена на 10 років. Клопотання про подовження чинності свідоцтва має бути подане протягом останнього року його дії Кількість разів подовження чинності свідоцтва не обмежена, тобто свідоцтво на знак для товарів і послуг може діяти необмежений строк, але ДЛЯ підтримання ЙОГО В силі необхідно кожні десять |хжів ПОДОВЖува і и ЙОГО чинність за умови сплати встановленого збору.

Свідоцтво України на знак для товарів і послуг налає його власнику такі права:

  • викличне прано на використання знака;

  • прано забороняти Іншим особам використовувати за­ реєстрований знак без його дозволу;

  • право порушувати судові справи проти несанкціонованого використання знака та вимагати від порушника відшкоду­ вання заподіяних збитків;

  • право проставляти поряд із знаком попереджувальне мар­ кування про ЙОГО реї страцію в Україні;

  • право вимагати усунення з товару, його упаковки незакон­ но використаного знака або позначення. СХОЖОГО з ним настільки, що їх можна сплутати, або знищення виготовле­ них зображень знака або позначення, схожого з ним настільки, то їх можна сплутати.

І Цо таке „попереджу пальне маркування"? Попереджувальне маркування це проставлення поряд із знаком символу ®, який вказу<. що знак заре< стровано в Україні Як показу* практика, використання зазначеного символ)

182

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів і послуг

свідчить про додаткові властивості товару, зокрема підтверджує його особливий, фірмовий статус, притаманний говарам високої

ЯКОСІІ.

Шо налає власнику право власності на знак?

Ораво власності на знак, що підтверджусться свідоцтвом, надаї ЙОГО власнику повноваження, подібні до тих, ЩО і право власності на будь-який об'єкт, який чинним законодавством виз­наний товаром, і тому може бути об'єктом будь яких цивільних правочинів.

Зокрема, у власника свідоцтва є можливість обрати будь-яку форму підприємницько] діяльності щодо організації викорис­тання свого знака, а саме:

  • надавати послуги або розпочати власне виробництво та збут товарів, на яких буде проставлятися знак;

  • внести право власності на зареєстрований знак чи право іі.і ЙОГО використання як свій внесок у гіатутнпй фен.і підпрж мі і на, що створю) гься або вже діє, гобто викори- стаї и свої право власності як інвестиції;

  • передати права на знак у заставу.

Виключне право власника свідоцтва на використання знака, його сутність.

Свідоцтво надої ЙОГО власнику виключне право користува-гися і розпоряджатися знаком на свій розсуд.

Виключне право дії віддані публікації В офіційному бюлетені Установи "Промислова власність" відомостей про видачу свідоцтва; ОХОроши ГЬСЯ виключне право ГІЛЬКИ на гериторі] України

Право власника називається виключним, тому що власник свідоцтва і і даною о< обою, якій законодавством дозволено вико ристовувати знак, доки інші особи не одержать на це дозвіл від В і.її пика.

Викориї гамням знака визнаються наіїліііи дії. за< нкл'ван-ня його на говарах і нрн наданні послуг, для яких зареєстровано знак, па упаковці юварів. у рекламі, друкованих виданнях, на вивісках, піл '>,« іемоіи 11міці ею пенатів ил ви< гавках і ярмарі що проводяться в Україні, в проспектах, рахунках, ка бланках та іншій документації, пов'язаній із введенням зазначених юварів і оослуї V господарський оборої

163

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Всізазначені вище дії стосовно використання знака, що охо­роняється, можуть здійснюватись лише власником.

До відома: Виключне право надаї можливість його власни­ку обмежува і и прана піших осіб при використанні знака.

Власник зберіПМ за собою ник.почне прано на .нілк тільки впродовж дії свідоцтва

Знак для товарів і послуг може бути використаний у будь-який спосіб, що не суперечить чинному законодавству. II» може бути застосування на товарах і при паланні послуг, для яких за­реєстровано знак, на упаковці товарів, у рекламі, друкованих ви­даннях, на вивісках, під час демоне грації експонатів на виставках, ярмарках, що проводяться в Україні, в проспектах, рахунках, па бланках та іншій документації, пов'язаній Із запровадженням то-варів і послугу господарський оборот.

Якщо знак належить кілі.ким в іаснякам, то користування ним визначається угодою між ними. Якщо немає такої угоди, ко­жен із співвласників маї прано корт і увал ися знаком на власний розсуд. Але жоден із них не маї прана кндавати дозвіл (ліцензію) на використання знака та передавати прано власності Іншій особі без згоди інших співвласників свідоцтва.

Власник свідоцтва мас прано забороняти іншим особам ви користовувати зареєстрований знак без його дозволу.

1 Іраио власності на знак на підставі договору може бути пере­дано будь-якій іншій особі, що ста правонаступником власника свідоцтва. Проте передача прана власності на знак не допускає гься, якщо це може ввести в оману споживача щодо товару і носити або щодо особи, яка внроб.іяі гонар чи надає послуги. Суб'єкту права власності на знак належить прано видавати дозвіл (ліцензію) будь-якій пішій особі на використання знака на підставі ліцензійного до­говору. В ліцензійному договорі мас бути обов'язково передбачена умова, за якої ліцензіат бере на себе зобов'язання ні в якому разі не допустити зниження якості товарів і послуг. Ліцензіар зобов'язаний здійснювати контроль за дотриманням ції і умови.

Договір про передачу прана власності на знак га ліцей їїпніш договір під загрозою і\ недійсності мають б\щ заре< стро наш в Установі Для будь-яких третіх осіб зазначені договори на бувають чинності лише після їх реї страції.

184

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту.

юварів і послуг

Іпко їйпроставлення знака на товарах недостатньо для їх охо­рони. У такому разі в всник свідоцтва має право поряд із знаком про-сгавляти попереджувальне маркірування, яке застерігві по теп цінних порушників, щознакзера стрований. Особи, які здій* і по

ЮТЬ посередницьку ДІЯЛЬНІСТЬ і МаЮТЬ СВІЙ знак, на підставі договору З виробником товару або особою, що налаг послупі, поряд із знаком зазначених осіб або замість їх знака можуть проставляти свій знак.

Використання знака для товарів і послу] маї здійснюватись таким чином, аби це не завдавало шкоди іншим особам. Власник свідоцтва має добросовісно користуватися виключним правом, то випливає із свідоцтва

( )("юн'язкп пі. к пик. і с ні іпіітяа

Законодавством, окрімправ, встановлено і обов'язки влас­ника, свідоцтва. Це, в першу чергу, обов'язок добросовісно корис­туватись виключними правами, що випливають з свідоцтва.

Якщо знак не використовувався або недостатньо микорис-ювувався на території України впродовж трьок років, починаючи шл лаги публікації відомої иіі про видачу свідоцтва, або віддати, коли використання знака було припинено без поважних причин, будь-яка особа ма< прано звернутися до суду із заявою про дост­рокове припинення дії свідоцтва

Взаємовідносини співвласників свідоцтва.

Якщо Ви співвласник свідоцтва, повинен пам'ятати, що:

— знак, свідоцтво на який належить кільком особам (співвласникам), і їх спільною власністю;

частки кожного ІЗ СПІВВЛАСНИКІВ иизначаюіі.с я у і одою між ними, а за її відсутності визнають я ріпними. У разі відсутності угоди між співвласниками щодо виашчея НЯ їх іи.и МОВІДНОСИН при никорпе танін знака, кожен мас прано:

  • особисто використовувати знак на свій розсуд;

  • самостійно порушувати судові справи проти порушників прав власників свідоцтва. Разом і гим жоден із співвлас­ ників не мас права без згоди речи ги клас никін свідоцтва: давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання знака

ІНШІЙ особі;

пері мана і и прано в іасності на знак. Припинення дн свідоцтва або визнаним ного недійі ним.

185

Сусліков Л М., Дьордяй В.С. Пагентознавство

Чинність свідоцтвіможе бути припинена або свідоцтво мо­же бути визнано недійсним у передбаченій законом випадках Гак, власник свідоцтва може в будь-який час відмовитись від ньо­го повністю або частково на підставі заяви, поданої до Установи. Така відмова ііапіф.к чинності а моменту публікації відомостей про це в офіційному бюлетені Установи.

Свідоцтво на знак припиняв свою чинність у разі несплати збору за ПОДОВХЄЮИ строку ЙОГО .чи. Сплата збору за полон/Кічі ня строку його чинності на наступний сірок маг бути здійснена протягом останніх двох місяців його чинності, а докумені має надійти до Установи до кінця останнього року чинності свідоцтва.

Як уже зазначалося, чинність свідоцтва припиняється, якщо вона не подовжена. Збір на подовження чинності може бути спла­чено, а документ про його сплату надійде до Установи протягом шести місяців після закінчення встановленого строку. У такому разі ро.імір зазначеного «Юру збільшується на 50 відсотків.

Чинність свідоцтва може бути припинена рішенням суду, якщо знак ні' використовується або недостатньо використо вуеться її Україні протягом грьоя років піддати публікації піди м<>< їси про видачу свідок гиа або під дані, коні використання ЗНа ка було припинено. Проте мри вирішенні цього питання суд може зважити на подані власником свідоцтва док.ми того, що знак не використовувався з не залежних від нього причин

Чинність свідоцтва може припинитися за рішенням суду га-кож у випадку перетворення знака в позначення, що стало загаль­новживаним як позначення товарів і послуг певного виду після подання заявки.

, [і-л СВІДОЦТВа ПРИПИНЯЄТЬСЯ 3 першого дня. що нас гаї заднім

спливу строку чинності свідоцтва, за який було сплачено «'мр

Свідоцтво може бу і и визвано недійсним повніс гю або час і ково у разі

невідповідності зареєстрованого знака умовам надання правової охорони;

наявності у пилі>п і ш елемені івзображення знака 1.1 пере­ліку говарів і послуг, яких не було у поданій заявці. Чиннісі ь свідоцтва може бути оскаржена будь якою особою

186

Розділ 9 Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту. товарів і послуг

протягом мит і п місяців від дня опублікування відомостей про ви­дачу свідоцтва до Апеляційної палати. Апеляційна палата зобо в'язана розглянути скарі у протягом шести місяців від дати її над­ходження. Власник свідоцтва ма< право на ознайомлення зі скар­гою У розгляді скарги можуть брати участь скаржник і власник свідоцтва

Рішення Апеляційної палати може бути оскаржене до суду.

Якщо видача свідоцтва не була оскаржена у визначений термін до Апеляційної палати, то свідоцтво може бути визнане індик ним тільки в судовому порядку.

Свідоцтво або ЙОГО частина, визнані недійсними, вважають­ся такими, що не набрали чинності, від дати подання заявки.

Знак може бути заре< стрований в іноземній державі будь якою особою. Якщо реєстрація знака в іноземній державі здійснюється відповідно до Мадридської угоди про реєстрацію знаків, то заявка на зарубіжну реєстрацію поласться через ДДЖ України. Пов'язані з реї страдії Ю В іноземній держані витрати п<> кладено на заявника або «а ЙОГО згодою на іншу особу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]