Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

7.3. Обов'язки власника патенту

Одночасно і широкими правами законодавство встановлює і обов'язки власника патенту.

Власник патенту повинен сплачувати відповідні збори )а підтримання чинності патенту і добросовісно користуватися ви­ключним правом. ЩО ВИПЛИВаї .) патенту.

134

Добросовісне корт і \ нашім розумі* гься як таке, що не за-мдае шкоди іншим фізичним і юридичним особам, навколишньо­му середовищу. Інтересам Суспільства, національній беЗІЮЦІ тощо

Якщо винахід не використовується або недої іатньо викори­стовується в Україні протягом трьох років, починаючи віддати публікації відомостей про видачу патенту або віддати, коли вико­ристання було припинено, власник патенту зобов'язаний дати ДЄВВІЛ (ліцепаио) на використання винаходу будь-якій особі, яка чаї бажання та виявила ГОТОВНІСТЬ никорис іоіпвати винахід (ко-рисну модель). У разі відмови власника патенту від укладання тіцензіііііого договору ця особа ма< ораво звернутися до суду із заявою про надання ці дозволу на використання винаходу.

При вирішенні цього питання суд може взяти до уваги по­дані власником патенту ПОКВЗИ того, що винахід не використову­вався .і поважних причин.

Власник патенту зобов'язаний надати дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу власнику іп.іннпс виданого патенту, якщо:

  • винахід останнього призначений для досягнення іншої мети;

  • винахід власника пізніше виданого патенту має значні техніко-скономічні переваги і не може використовуватись без порушення прав першою власника.

Дозвіл надасться в обсязі, необхідному для використання винаходу власником патенту, який такий дозвіл 8атре6ував>

Так само власник пізніше виданого патенту зобов'язаний надати дозвіл на використання СВОГО винаходу власнику раніше виданого патенту, якщо Попі винахід і білі.ні досконалим або при .шачений для досягнення тісї ж мети.

7.4. Взаємовідносини співвласників патенту

Якщо винахід належить кільком особам - співвласникам, то необхідно знати, що:

  • винахід, патент на який належить кільком особам (співвласникам), є їх СПІЛЬНОЮ в іасніпю;

  • частки кожною із співвласників ви.іиачают ься угодою між ними, а за П відсутності визнаються рівними.

135

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 7. Реалізація патентних прав

У разі відсутності моли між співвласниками щодо визначен ня ї.\ вза< мовідносин при використанні винаходу кожен ма< прано:

особисто використовувати винахід за своїм розсудом; •самостійно порушувати судові справи проти порушників

II.ПСИ І \

Разом :і гим жоден и < піпн.і.к ііикіи не мас права без йоли решти власників патенту:

• лапати до:шіл (нилавати ліцензію) на використання нин.і ходу іншій особі;

передавати прано власності на винахід. Передача прана класності на винахід.

Права, що випливають з патенту на винахід, можуть переда ватись у повному обсязі або часткова Порядок передачі зазначе них прав регламенту* гься Законом України «Проохорону прав на винаходи і корисні моделі".

Винахід може бути відчуженим у будь-який спосіб:

  • продажем;

  • даруванням^

  • обміном тощо.

Правовою формою передачі прав власності на штам.і < до-нжір про передачу прана власності на винахід,який означає переда­чу власником прав, то випливають з патенту, будь-якій фізичній або юридичній особі, яка ста правонаступником власника патенту.

При передачі прана власності на иннахід власних патенту не може залишити за собою будь-якого права на використання вина­ходу, встановити будь які часові або територіальні обмеження прав, що переходять до правонаступника.

Законодавством визначені обов'язкові умови та реквізити договору. У ньому повинні б\ пі зазначені:

  • сторони договору; повне офіційне найменування та юри­ дична адреса ця юридичної особи; прізвище, ім'я, по їм 11,коні іа адреса для фізичної особи;

  • номер паїеіп \

  • назва винаходу;

  • предмет договору, який повинен містити бажання власни­ ка передати єн", прано власності на винахід газгоду прано

наступника ПРИЙНЯТИ це прано;

  • підпіки сторін;

  • дата укладання договор)

Договір вважаї гься дійсним, якщо він складений у пись мовні формі іа підписаний сторонами договору

Договір під імені юридичної оюби може підтісувати особа,

яка мас ВІДПОВІДНІ поинонаження.

Підписання договору означш зміну власника патенту на ви­нахід га перехід прав, що нпи іинаюі і. з патенту, до особи, яка стає правонаступником власника патенту.

З якого часу договір набуває чинності?

Якщо договором не передбачено інше, він набував чинності стосовно сторін з моменту ЙОГО підписання сторонами.

Заіпн про зміну власника патенту вноситься до Державно ю реєстру патентів України на винаходи на підставі прийнятого Установою рішення про реєстрацію договору. Відомості про ресс і рацію договорів публікуються в офіційному бюлетені.

Коли можна укласти договір про передачу прав власності на винахід.?

Укласти договірпро передачу прав власності па винахід можна від початку дії виключних прав, тобто від дати публікації в офіційному

бюлетені відомостей про видачу патенту на винахід і тільки в межах строку ЙОГО ш

Строк дії патенту на винахід становить 20 років віддані по­дання заявки до Установи.

За згодою власника одна або декілька осіб можуть стати співвласниками патенту на винахід. Для цього власник патент) повинен укласти і майбутнім співвласником ( співвласниками) договір про передачу прана власності на винахід у співвласність, якпіі м,и бути підписаний сторонами і містити їх прізвище, ім'я та ПО батькові для фізИЧНОї особи або ПОВНеОфіційне найменування юридичної особи іа їх повні адреси.

Заяву про реєстрацію гакого договору пола» власник патенту.

136

137

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патвнтознавство

Розділ 8. Передача права на використання винаходу

8.1. Ліцензії на право користування об'єктами інтелектуальної власності

За сучасних умов найбільш поширені по правовою <|ю|>мою

використання об'єктів Інтелектуальної власності і ліцензійні ло-

пжори

11 рано на використання винаходу може бути передано у по­вному обі щ .і.'.і) частково шляхом видачі дозволу (ліцензії) на його використаная. Правовою формою видачі ліцензії є ліцензійний договір.

Власник патенту, крім патенту (деклараційною иамігіу) на секретний винахід чи деклараційного патенту на секрегщ корисну модель, ма< іі|щво подати до Установи для офіційної публікації заяву про готовність надання будь-якій скобі дозволу на використан­ня запатентованого винаходу (корисної моделі). У цьому разі річний збір аа підтримання чинності патенту зменшується на 50 відсотків, починаючи :і року, наступного за роком публікації такої заяви.

Особа, яка виявила бажання скористатися зазначеним ДОЗ­ВОЛОМ, зобов'язана укласти з власником патенту чи дек іарацпїно-ГО патенту договір про платежі. Спори, що виникаю 11. під час ви­конання цього договору, вирішую! ься у судовому порядку.

..іщічі ііііііип лої оці)) це двосторонні \іодл, (а якою схорона, що кололи виключним правом на використання винаходу (лі-цен.ііар), над» пшиії стороні (лщеизіату) дозвіл (ліцензію) на вико­ристання винаходу,аліценіїаі «оСмж'я.іус їм-ясплачувані ицеїиіару п і.і 11 -їй 1.1 здійснювати інші дії, що передбачені дошво|и>м.

;<а ліцензійним договором сторона, що ма< прано власності (виключне право) на об'єкт інтелектуальної власнос 11 ( пцеїміар). над» іншій стороні (ліцензіату) дозвіл па право використання відповідного об'єкта Інтелектуальної власності.

Предметом ліцензійного договору < право на використання запатентованого винаходу ралом .і іншими правами інтелектуаль­ної власності, що передаються за ліцензійним договором.

138

Розділ 8. Передача права на використання винаходу

[Іредмеї договору,л юридичної точки зору, і основою для визначення обсягу прав пцензіата, встановлення правових меж. в яких він може використовувати одержані за договором права, а також підставою для виплати ним ліцензійної винагороди ліцензіару.

Ліцензійний договір вважається дійсним, якщо він укладе вий у письмовій формі і підписаний сторонами

Ліцензійний договір передбачається платним.

З якого часу ліцензійний договір набуває чинності?

Якщо не передбачено інше, ліцензійний договір набув.к чинності стосовно сторін з моменту його підписання сторонами.

Як регулюються правовідносини сторін ліцензійного дого­вору?

Ліцензійний договір - це договір, особливість якого полягає в тому, що права на використання запатентованого винаходу, що передаються, обмежені строком дії, територією, на якій воші діють, та обсягом прав, що охороняються.

Ліцензійний договір - це сукупність прав і обов'язків сторін та порядок їх виконання, і тому до нього, як до одною із різно­видів угод у цивільному праві, застосовую і ься правила, встанов­лені для угод.

Ліцензійний договір - це єдиний документ, який реї у лин права та обов'язки сторін щодо використання запатентованої о ви­находу, їх взаємні розрахунки та матеріальну відповідальність.

Коли можна укласти ліцензійний договір?

Укласти ліцензійний договір на використання запатентова­ного винаходу можна від початку дії виключних прав, тобто від дати публікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу на-генту на винахід і тільки в межах строку його дії

Чи можна використовувати винахід до одержання патенту?

Так, якщо подана заявка на винахід, але ще не одержано па-и ні. винахід можна використовувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]