Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

8.4. Відкрита ліцензія

Законодавство Передбачає можливість видачі іак званої

відкритої ліцензії. Якщо власник патенту на винахід зацікавлений у зниженні розміру збору за підтримання чинності патенту, йому ді ржавою надана можливість зробити офіційну заяву до Устано ви про надання дозволу будь-якій особі використовувати зазначе ниіі винахід. За таких умов він одержу* від держави пільги по оплаті щорічного збору за підтримання чинності патенту, розмір якого знижується на 50%.

У власника патенту також в право відкликані свою мяву.

Порядок надання „відкритої" ліцензії визначено ..Інструк­цією про розгляд та публікацію заяви власника патенту України про надання будь-якій особі дозволу на використання аапатенто ваного винаходу (корисної моделі)".

10*

147

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

8.5.Примусове відчуження прав на винахід(корисну модель)

Якщо винахід (корж-ма модель), крім секретного винаходу (корисної моделі), не використовуї гься ;и')о ведостатньо викорис-говуї п.ся і) Україні протягом трьох років, починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту або від дати, поля вико­ристання винаходу (корисної моделі) було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і вияв ія< готовність використовувати ви­нахід (корисну модель), у разі відмови власника прав від укладан­ня ліцензійного договору може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання винаходу (корисної моделі).

Права власності на винахід, ЩО засвідчу* гься патентом, мо­жуть бути обмежені на підставі примусової ліцензії. Порядок на­дання примусової ліцензії визначення законодавством і ре алізуеться двома шляхами:

  • и адміністративному порядку;

  • у судовому поранку.

Адміністративний порядок застосовується, якщо цього ви-магають суспільні інтереси пі інтереси національної безпеки. У такому разі Кабінет Міністрів України мш право на відчуження прав на використання винаходу (корисної модем) визначеній ним особі без згоди власника патенту (деклараційного патенту) у разі його безпідставно] відмови у видачі ліцензії на умовах неви-ключної ліцензії на використання винаходу (корисної моделі). При цьому:

  1. дозвіл на таке використання надається, виходячи з кон­ кретних обставин;

  2. обсяг і гривалість гакого використання визначаються ме­ тою наданою дозволу, і у випадку напівпровідникової технології воно мас бути .піше ііекомерційпим викорис­ танням органами державної н.чади ЧИ виправленням .ні тиконкурентно] практики за рішенням відповідного орга- нV державної влади;

3)дозвіл на і.ікс використання не позбавлж власника па­тенту права надавати дозволи на використання винаходу (корисної моделі):

148

Розділ 8. Передача права на використання винаходу

  1. прано и.і і,іксвикористання не передо і ься, крім випадку, коли ноно передається разом з цію частиною іпдприс мі і на чи ділової практики, в якій здійсню і ься це використання;

  2. використання дозволяється переважно для забезпечення потреб внутрішнього ринку;

  3. про надання дозволу на використання винаходу (корис­ ної моле її) власнику патенту надсилається повідомлення одразу, як це стане практично можливим;

  4. дозвіл на використання відміняі і ься, якщо перестають існувати обставини, через які його видано;

  5. власнику патенту сплачується адекватна компенсація відповідно до економічної цінності винаходу (корисної моделі).

Рішення Кабінету Міністрів України про падання дозволу на використання винаходу (корисної моделі), строк і умови його надання, підміну дозволу на використання, розмір та порядок ви­плати винагороди власнику патенту можуть бути оскаржені » су­довому порядку.

Власний паїенгу (деклараційного патенту) на секретний винахід чи деклараційного патенту на секретну корисну модель може видати ліцензію на використання його винаходу (корисної моделі) тільки особі, що м.к дозвіл доступу до цього винаходу (корисної моделі) від Державного експерта

Якщо зазначена особа не може досяі і и із власником такого патенту ЗГОДИ щодо видачі ліцензії. Кабінет Міністрів України м.м прано ДОЗВОЛИТИ їй використання секретного винаходу (ко­рисної моделі).

Спори щодо умов видачі ліцензій і виплати компенсацій га їх розміру вирішуються у судовому порядку.

Таким чином, винахід може викори< говуватись тільки в об­сязі, визначеному рішенням Кабміну України, в якому гакож вка-ься розмір компенсації, що сплачу< гься власникові патенту, порядок її сплаї и. а гакож орган, який здійснюватиме кой гроль за використанням винаходу.

4 му порядку нримусоиу ліцензію може бути видано

за клопотанням зацікавленої особи, направленим до судових ор

149

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

гаиів,якщо власник патенту або його правонаступник не вихори стовував або недостатньо використовував винахід па території України впродовж трьох років після видачі патенту або ного ви користання було припинено більш, ніж на гри роки. Проте суд (арбітражний сул) може винести цс рішення плі.ки за таких умов:

  • власник патенту не зможе довести, щофакі невикорист пя винаходу був зумовлений поважними причинами;

  • зацікавлена особа доведе, що нона не змої іа на прийнят­ них умовах укласш ліцензійний договір на використання винаходу з власником патенту.

У законі передбачена можливість видачі примусової ліцензії на залежні винаходи, які не можуть використовуватись без порушення ир;ч< власників патентів ■ ясні винаходи.

Обсяг використання винаходу, строк дії примусової ліцензії, розмір та порядок виплати винагороди власнику патенту зазначаються в рішенні «удовогооргану.

У всіх випадках власник примусової ліцензії не маї вик иоч-ного права на використання винаходу та не ма< права видавані субліцснзії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]