Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

5.4. Порядок одержання патенту на промисловий зразок.

Особа, яка бажає одержати патент і має на це прано, водам до Установи заявку.

За дорученням заявника заявку може бути подамо через представника у справо Інтелектуальної власності або Іншу довірену оооб)

Заявка повинна стосуватися одного промислового арабка і може міс і її ги його варіанти (вимога едносі і)

Заявка складається українською мовою і повниш містити:

  • .мину про видачу патенту;

  • комплекі фотографій ? зображенням виробу (його мак< малюнка), що дають повне уявлення про зовнішній вигляд ни|Х)бу;

  • опис промисловою зразка;

  • креслення, схему, карту (якщо необхідно).

У заяві про видачу патенту >іеоГ>\і.цю вкапати заявника (;«і-яшшків) і його адресу, і і.жож автора (акторів).

Автор мас прано шмагати, щоб його ве вгадували як такого вбудь-якіп іім'пікаціі Установа, зокрема у віловюгтвт про заявку чи патент.

Заявка повинна розкривати суть промислового і>.ика до­ сип, ясно і повно, щоб його .і.міг здійснити фя . званачі і-алузі.

За подання заявки сплачується <бір. Документ про сплат) збору повинен надійні до Відомства разом з заявкою або протя-гом двох місяців від дані подання .<аявки.

102

Розділ 6 Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

Розділ 6. Процедура подання заявки наодержання патенту України на винахід

6.1. Подання заявки. Пріоритет винаходу

Заявку на видачу па кіпу (деклараційного патенту) Ук­раїни на ічін.іхіл чи деклараційного патенту України на корисну модель відповідно до закону подає до Установи особа, яка бажає одержати патент і має на це право. Заявку безпосередньо подають або надсилають на адресу Укриатенту.

Відповідно до накону датою подання заявки < дата одержан­ня Установою матеріалів, що містять принаймні:

заяву у довільній формі про видачу патенту (декла­раційною патенту), викладену українською мовою;

  • відомості про «ЯВИВШІ та ЙОГО адресу, викладені ук­ раїнською мовою;

  • матеріал, що енранляс враяяеННЯ ОПИС) ВННаюду (корисної моделі), і частину матеріалу, яку можна прийняти за форму­ лу винаходу (корисної мо.им). викладені українською або іншою мовою. Якщо опис і формулу винаходу (корисної мо

н іі) викладено іншою мовою гол и збереження дати подай-ВЯЗВЯВКИІХ пе|хк.іад українською мстою поиинен надій ГИ Ю Установи іі|ютяіом двох місяців віддати подання іаявки.

За дорученням заявника заявку може бути подано через пред< гавника або іншу довірену особу. Іноземні особи та особи осч і |м>чадянства, які проживають чи мають постійне місцезнахо­дження поза межами України, у відносинах а Установою реалізу киї. спої прана черс;» представника, якщо піше не передбачено мі/міа|х>дними угодами.

Якщо до складу заявників входить фізична особа, яка прожи-ваі ■ Украпи, чи юридична особа, яка маї постійне міснезнаходжі и ня н.і іерніорп У країни, то ааявху маже бути подано без залучення представника м умови зазначення адреси для ии тування в Україні

Якщо заявку подають через представника або Іншу довірся) особу, і о до заявки слід до. иі і и видану заявником довіреність, що іаснідч\і Кого (її) повноваження, або й копію

103

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Якщодовіреність викладена мовою оригіналу, го л<» неї до­данні, переклад українською мовою.

Довіреність маї бути подана разом з документами іаявки.

Довіреність може ски унатися однієї або декількох заявок, зазначених у ній.

Якщо довіреність видано на ведення справ за декількома за-явками, кі до кожної заявки дода іься копія довіреності.

У довіреності зазначаються

  • ІЮВНЄ ім'я особи, ЯКІЙ нона кидана;

  • обсяі повноважень, які надаються особі, на ім'я якої вида­ но довіреність;

дата її вчинення, без якої довіреність вважак гься недійсною.

Довіреність підписується особою, яка її видала. Якщо довіреність вида гься юридичною особою України, то підпис осо­би, то ма< на цс повноваження, засвідчугі1.< я печаткою.

і фок дії довіреності не може перевищувати трьох років. Якщо в довіреності зазначено більший строк, то довіреність дійсна три роки від дати и вчинення. Якщо прок дії довіреності не за (начений, то нона вважається дійсною протягом одного року під дані ЇЇ ВЧИНЄННЯ.

Форма і строк ДІЇ довіреності, киданої поза межами України, визначаються за законом країни, де була видана довіреність.

Як нсіановлюсться лага подання заявки?

Дача подання заявки встановлюється за датою одержання Установою матеріалів заявки, що викладаються українською мо­вою та мають містити:

клопотання про видачу патенту на винахід (корисну мо .), написане у довільній формі;

  • відомості про заявника га його .< іресу;

  • опис винаходу (корисної моделі).

Якщо опік викладено іноземною мовою, гаддя збереження да­ти подання заявки його переклад на українську мову повинен надійти до Установи протягом двох місяців піддаш подання заявки.

Після встановлення дані подання заявки заявник) кадси лаі п.і н повідомлення, в якому вказуі гься дата поданий заявки га її реєстраційний номер. У подальшому підчас листування з Устано­вою лаяні и і к і іони неп посилатись на рея страційний номер заявки.

104

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

Як встановлюється пріоритет винаходу (корисної моделі)2 Пріоритет -- це першість у поданні заявки, і він, як правило, встановлюється задаток) подання до Установи правильно оформ­леної заявки.

Якщо заянка па ВИДВЧу панн і у на іакпп же нннахід (корім ну модель) була подана спочатку до патентного відомства один і з держав - учасниць Паризької конненцп а охорони промислової в исності, заявник має право скористал ж я правом конвенційного

пріоритету. Це ОЗНачаї . ЩО ПРОТЯГОМ 12 МІСЯЦІВ ВІД Дані подання

«явки мяиііик може подані заявку в Україні,зазначивши у лаяні, що має намір скористатись правом конвенційного пріоритету, нкаланіпи дату подання і а реч сі раннішій номер попередньої заяв­ки, держану, к якій копа була подана.

Ло відома: Попередня заявка це заявка, яка була иоданадо Установи чи до патентного відомства будь-якої держави - учас­ниці Паризької конвенції з охорони промислової власності, за якою заявлж гься пріоритет.

Якщо винахід створено роздільною творчою працею декількох винахідників незалежно один від одного, право на о дер /канпя патенту маї той заявник, заявка якого подана до Установи з більш ранньою ДОГОЮ пріоритету.

6.2. Експертиза заявки на винахід (корисну модель)

Експертиза заявки мас статус науково-технічної експерти зи, складається: 1) з попередньої ексиершзи; 2) з формальної ек-і їм ргили. 3) за заявкою стосовно патенту на винахід (секретний винахід) кваліфікаційної експертизи і проводиться закладом екс­пертизи відповідно до цього Закону та правил1, встановлених на його основі Установою.

Заклад експертизи - це уповноважений Установою деркав нніі заклад (підирж мство,організація) для розгляду і проведення іертиви заявок.

Заклад експертизи здійсни» інформаційну діяльність, необхідну для проведення експертизи заявок, і с центром міжнародного обміну виданнями відповідно до Конвенції про міжнародний обмін виданнями, прийнятої 3 грудня

105

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Паїешознавство

19581>.Генеральною вооференцм ю Організації Об'єднаних 11.тій і ми і.ті. 0С8І ні. науки і культури.

Кінцеві (Х'зультати еахаершзи заявах, ию їй- вважається відкликаною або не відкопана, відобрвхаються ■ абгрушовіак> м\- висновку шевері изи за заявкою, що набирав чмнаості після затвердження іюго Уст—МОЮ, На підставі такою висновку Уста­нова іфиіім.іі ріііісння іі|ю видачу патенту або іі|х> відмову у ви­дачі патенту. І'пік'іиія Установа надсилається заявник)

Заявник мас ораво протягом місяця під дати одержання ним рішення Устанам заіребувати копії матеріалів, вю протиставлені заявпі Ці коші надсилаю і і.і я заявнику протягом місяця.

Заявник має право з власної ініціативи чи на запроаввоп закладу експертизи особисто або «ера ового драдсіавишш брат участь V їйіановленому Установою порядку в |м>зі.іяді питань, що ВВШИКЛИ піл час проведення експертизи.

Заявник мас право вносити до заявки виправлення помилок та зміни свого імені (найменування) і своє! адреси, адреси для ла?-стуванля, імені та адреси свого іфлідггаяиивв

Заявник може вносити до заявки зміни, пов'язані я зміною особи заявника, за умови згоди зазнаяенхх \ ваявці інших заяв­ників. Такі .(.міни може за згодою всіх заявників вносити важох особа,якабажаї стати заявником Ці виправлення га зміни врахо­вуються, якщо вони одержані закладом ВВОПерТХП не пізніше Одержання ним документа про сплату державного миіа за видачу аатент)

За подання заяви про виправлення помилки або про внесен­ня будь якої її зазначених змін сплачується збір, за умови, що по­милка не ( очевидною чи іемпчною. а зміна виникла через за­лежні від подавця заяви обілавини

Заклад експертизи моле вимагані від заявника надання додаткових м.иеріалів, якщо без них проведення експертизи

Неможливе, або у разі виникнення обі руніон.ншч і учинив у досговірної п будь-яких відомій ієн чи елементів, що містяться в матеріалах заявки.

Заявник маї право ПРОТЯГОМ місяця віддані оді ржання ним повідомлення чи висновку закладу експерт.ш і.і виміною про и.і дання додаткових матеріали затребувати від нього коїш ма

106

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

иріалів. щопротиставлені заявці. Додаї кові матеріали маки і. бу пі водані заявником протягом двох місяців віддати одержання ним повідомлення чи висновку закладу і м перини або копій ма-іеріапв. що протиставлені заявці.

Під час проведення попередньої ЄЮ пертизи заявка, яка не місі пі і. іцхшозшиі заявника щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до державно! гай мішці, ро.ігляд.и іьі я на предмет и Нін п В ній відомої лей які МОЖУТЬ бути віднесені ЗГІДНО ІЗ ЗвОДОк

відомостей, що становлять державну таємницю, до державно

1.11 МІШЦІ.

За наявній п в ваявці таких відомостей, а також якщо за явка містить пропозицію заявника про віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, матеріали заявки надсиланіїься відповідному Державному експерту І питань і.и мийці, (далі Державшої еКСОеВТ) для ПРИЙНЯТТЯ рішення щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці.

Державний експерт надсп і.к СВОЄ рішення разом з м.і іеріалами заявки до закладу експертизи протягом місяця від дати одержання ним матеріалів заявки.

Ст}юк, ПРОТЯГОМ якою МОЖе ДІЯТИ рішенії;! Про віднесення

Інформації, викладеної V заявці, до державної і лошиці, встанов

! ржавнИМ експертом В урахуванням ілупеня і екрет-

іості інформації

Якщо Державний експерт прийняв рішення про віднесеп ия заявленого винаходу (корисної молеп) до державної і.,, мийці, він визначав юо юосіб, які можуть мати доступ до ньо­го. 1 все нас гупне ДІЛОВОДСТВО ЗВ ЗАЯВКОЮ ЗДІЙ4 НЮ ПЛ я х режимі

секретності.

І1|ю рішення Державного експерта лак кіл ексаертизи не­гайно повідомлж заявника. Якщо у заявці не було пропозиції .<а явннка про шдіи і ( ,п,а винаходу (корисноі моделі) до державної гам мниш. а Державний експерт відніс винахід (корисну модель) до державної і.н мниш. го і.іивник. \ ра.<і не.иоли. може подані .і., (аж і.іл\ експертизи мотивоване клопотання п|и> розсекреч)

вапни матеріалів зливки чи ОСаржИТИ рішення Державною екс перта до

107

Сусліков Л .М., Дьордяй В.С. Патентознавство

ВУкраїні встановлена систематак званої відстроченої (відкладеної) експертизи розгляду заявок на видачу патентів на винаходи. Суть цн І системи поляга< итому, що діловодство за за­явкою склад» гься з двох етапів:

  • експертизи за формальними ознаками, що закінчується публікації ю відомостей про заявки на винаходи, які прий­ няті до розгляду, в офіційному бюлетені Установи;

  • к іаліфікаційної експертизи або експертизи заявленого ви- і аходу по суті.

І'і. ігляд заявки починається з дати її подання. Датою подан­ня заявки є дата одержання Установою матеріалів, що містять принаймні:

  • заявку \ довільній ([юрмі про видачу патенту (декла­ раційного патенту), викладену українською мовою;

  • відомості про заявника та його адресу, викладені ук­ раїнською мовою;

  • матеріал, що справляє враження опису винаходу, і частину матеріалу, яку можна прийняти за формулу винаходу, ви-

и ні українською або іншою мовою. Якщо опис і фор­му іу винаходу виконано іншою мовою, то для збереження дані подання заявки їх переклад українською МОВОЮ пови­нен надійти до Установи протягом двох місяців від дати подання заявки.

Після подання заявки та за наявності документа про сплату збору за її подання проводиться формальна експертиза заявки.

Заявник мас право з власної ініціативи вносити до заявки виправлення і уточнення протягом року піддати подання заявки, тобто за (> місяців до дати публікації відомостей про заявку, яка прийнята до розгляду, в офіційному бюлетені. Але ці виправлен­ня і уточнення не враховуються, якщо вони надійшли до закладу експертизи ПІСЛЯ одержання заявником рішення про видачу па-генту або рішення про підмову у його видачі

За внесення змін га уточнень в матеріали заявки на винахід з ініціативи заявника після встановлення дати подання заявки с н гачу* і ься збір.

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

6.2.1. Експертиза заявки на винахідза формальними ознаками

Формальна експертиза (експертиза за форма іьшши озна­ками) це експертиза, під час якої:

встановлюється дата подання заявки на підставі ет. 13 За­кону;

  • визначається належність зазначеного \ заявці об'єкта до переліку об'ікі їй, які можуть бути визнані винаходами;

  • перевіряється відповідність заявки та її оформлення вста­ новленим вимогам;

  • перевіряється на відповідність встановленим вимогам до­ кумент про сплату збору за подання заявки

Експертизу за формальними ознаками ще називають попе­редньою. Вона проводиться без спеціального клопотання заявни­ка протягом ДВОХ МІСЯЦІВ під дані подання заявки до Установи. У ході проведення гакої експертизи перевіряється наявність не­обхідних документів та дотримання встановлених вимог до їх оформлення. Розглядається питання щодо відповідності заяв ного об'єкта умовам наданим правової охорони.

11.-рик- повідомлення заявникові щодо формальної експер­тизи, яким може бути повідомлення про завершення формальної експертизи чи вимога про внесення змін до матеріалів заявки, по­винно бути Надимане не пізніше як ЩІСТЬ МІСЯЦІВ ВІД встановленої дати подання заявки.

Якщо матеріали іаявки оформлені з порушенням вимоі За копу, заявнику иадсила< гься повідомлення про виявлені не доліки і він повинен протягом двох місяців від дати одержання повідомлення виправити паянні або подати відсутні документи.

За яких причин заявка може бути відхилена на етапі фор­мальної експертизи?

1 Іа етапі експертизи іл формальними ознаками заявка може бути відхилена за таких причин:

  • винахід не ВІДПОВІдаї умовам надання правової охорони, тбіо вимогам и.1 формальної експертизи;

  • якщо заявник не подаси, відповідь па гали г і к< пері изи за формальними ■ и у встановлений Законом строк (2

108

109

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

місяці ніл лагиодержання повідомлення Установи);

• якщо матеріали, надіслані заявником у відповідь на зашп заявки закладу експертизи, не містять необхідних виправ-

піп. 1.1 уточнень:

  • якщо додаткові або ниправлені матеріали надійдуть ііі.ипіиг ДВОХ МІСЯЦІВ піл лапі одержання заявиихом повідомлення Ус ганони;

  • якщо прийнято рішення про можливість проведешся і першій по суті, а клопотання щодо іі проведеній ні- пода­ но ПРОТЯГОМ трьох |юмн «ід лаги подання заявкк

Якщо заявка ве нідиошл.к иимсіим и.1 формально] експер-іи.пі. то У( і ДНЯМ палгиіаг заяиЯвВХу рішення іцю відмову у ви­дачі па кн і \ (деклараційного па нн і у).

Якщо і.іякка ВЄ нілпошлаї вимогам пункту 2 формальноїЄК-і ііс|)іи.(и. ю нро це повідомляє їм я заявнику у письмовій формі

Для ВНесеННЯ ЗМІН ДО Матері І >.і:ткн. а також ниіфлклень

і уточнені., заявнику надається два місяці від дати одержання ним понідом ісііня закладу експертизи

Якщо Установа приймає рішення про відхилення заявки, повідомлення про не надсилається заявнику.

Якщоааявка на видачу патеяту ка винахід (корисну модель) пройшла формальну експертизу, заявнику наді ну» гься аа заяв­кою стосовно:

• пампи па нннахід — повідомлення про завершеная с|юр- мально] експертизи та можливість проведення ква ііфікаційної експертизи;

деклараційного патенту на винахід (корисну моклі.) — рішення Установи про видачу деклараційного наших на винахід (корисну модель)

6.2.2. Експертиза заявки на винахід по суті

.{.і клопотанням заявника або будь-якої зацікавленої особи проводяться експертиза заявки пос) гі або кваліфікаційна експер-ш (.і Заявкиї може подаі и і.же клопотання протягом грмя іюків від дати подання заявки до Установи, Будь-яка нщпсавлена особа може подаі її клопотання про проведення експертизи по суті після

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патеніу України на винахід

публікаціївідомостей про заявку, яка прийнята до розгляду, в офіційному бюлетені, але не пізніше траси рокін піддані іі подай пя. До клопотання додас гься документ про сплату збору за проис дення експертизі] по суті

За проведення кваліфікаційної експертизи сплачується збір. Якщо документ про сплату збору не надійшов разом із кло-потанням, клопотання ннажається неподанню

Кваліфікаційна експертиза (експертиза по суті) - це експер­тиза, що н< іаіюнлюї відповідність заяв.и-жно винаходу умовам ватентозлатності (новизні, винахідницькому рінню, нромисловій придатності).

Якщо заявка на видачу деклараційного патенту на кинахід пройшла формальну експертизу, заклад експертизи, за наянності документа про сплату ВІДПОВІДНОГО збору за подання заявки, і вочниає иронеденпя експертная заявки на локальну новизну.

Експертиза на локальну новизну - складова частина кваліфі капіинпі експертизи, що всіановлює локальну новизну винаходу

Локальна новизна - новизна, що нсіанонлкм гі -і та видами ми ■ Україні паїспі.імп на нинаходи і поданими до Установи за-янками на видачу патентів.

При позитивному |н';*ультаті ексиеріи.іи .сіянки на локальну новизну Установа н.и< ила» .«аянпику рішення про видачу декла­раційного ватенту на нннахід У протилежному нин.ідку явявнику надсилас іься рішення про відмоиу у видач)деклараційного патенту;

По закінченні їй місяців піддати подання м;іикті на видачу патенту на винахід, а якщо заявлено пріоритет, то від лий її пріоритету, Установа публікує у свої му офіційному бюлетені вна начені нею кідомскті про заявку За умови, що нона псиїдк пікап.: або »а піні пі- прийнято рішення про відмову у видачі патеи

Пкля пуб пкації відомостей про заявку будь-яка особа м.к право ознайомитися .» матеріалами заявки в установленому по­рядку. За ознайомлення а матеріалами заявки сплачу* гься збір.

Відомості про заявку на видачу дек іараційного патенту на винахід (корисну мо іель) не публікуються.

Відомості про заявки, щодо яких державний експерт прий­няв рішення про індін 11 ліня їх до державної гасмниці, не

І ЬСЯ.

110

111

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Експертиза заявки на винахід по суті включає такі стани:

  • перевірку формули вивахо і\■:

  • перевірка винаході на відповідність умовам патентоадві

носи.

Установа має ораво зажадати під заявника додаткові ма­теріали, без ЯКИХ ПрОВеДеНЛЯ еКСПерТИЗИ ПО СУТІ ІІ< мої. і мис. І за

цих обставин заявник повинен подати їх протягом двох місяців піддати одержання відповідного запиту.

Якщо за результатами кваліфікаційної експертная буде встановлено, що заявлений нішам, і відповідні умовам патентоз-датності, заявнику надсилаї п.ся рішення про видачу патенту на винахід. У протилежному випадку заявнику налсилаі гься иопе-рг.цк рішення про відмову у видачі патенту. Протягом двох місяців від дати одержання попереднього рішення про підмову у іачі патенту заявник може внести зміни до матеріалів заявки 1.1 подати додаткові матеріали. Якщо протягом .нюх місяців від дати одержання попереднього рішення про підмову у видачі па генту на винахід заявник не вніс зміни і не подав додаткові ма геріали, Установа приіімас рішення про підмову у видачі иатеїі ту на винахід.

Рішення про видачу або відмову у видачі патенту на винахід .і.і и п іаєтьсязаявнику.

Заявник повинен протягом трьох місяців віддати одержаи ця рішення про видачу патенту надіслати до Установи докумені про сплату збору за видачу патенту.

На підставі рішення про видачу патенту на винахід таза на­явності документа про сплату збору Установа публікус в офіційному бюлетені відомості про видачу патенту.

Якщо докумені про сплат) ібору за видачу патенту не надійшов до Установи у встановлений законом отрок (3 місяці), заявка вважаі іьея відкликаною

Чи мас ппаво заявник брати участь у розгляді заявки?

Заявник може брати участь у розгляді питань, які виникають під час проведення експертизи заявки на винахід по су 11.

112

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту Украіни на винахід

6.3. Оскарження рішення за заявкою

Якщо заявник незгодний і рішенням Установи стосовно за­явки, він може оскаржити рішення Установи, подавши мотивова­не заперечення до Апеляційної палати. Заперечення подається

про і яі ом двох ми МІЦІ! ВІД лапі о іержаНПЯ рішення У< і а поні і СТО­СОВНО заявки. Апеляційна палата - колегіальний орган Установи для розгляду заперечень проти рішень Установи щодо набуття 11 ран на об'єкти інтелектуальної власності та інших і штамі., ні. те с 'них до її компетенції зі і.тно з законом.

За подання заперечення сплачується збір. Якщо збір не сплачено у зазначений строк (2 місяці), заперечення вважається межи тим. про що заявнику надсилається повідомлення.

У ралі одержання Апеляційною палатою заперечення та доку­мента про сплату збору за подання іаііеречення діловодство за заяв­кою зупиняється* до затвердження рішення Апеляційної палати.

Заперечення проти рішення Установи за заявкою розглядається згідно з регламентом Апеляційної палати протягом двох місяців від лати одержання заперечення та документа про сплату збору за подання заперечення в межах мої пнів, викладе­них заявником у запереченні та під час його розгляду. Сірок рол і.іяду заперечення продовжується за Ініціативою заявника, але не більше ніж на два місяці, якщо до ЙОГО спливу буде подано відповідне клопотання та сплачено збір :<а його подання.

.її результатами розгляду заперечення Апеляційна палата прнймаі МОТИВОВане рішення. ЩО затверджується наказом Уста­нови та надсилається заявнику.

У ра гі іадово гення заперечення повнісі к> або частково збір за подання заперечення підлягає поверненню.

До затвердження рішення Апеляційної палати, В МІСЯЧНИЙ строк від дати його прийняття, керівник Установи може внести мотивований письмовий протест па це рішення, який мас буги розглянутий протягом місяця. Рішення Апеляційної палати, прийня­те за ним протестом, є остаточним і може 65 ги скасоване лише судом.

Заявник може оскаржиш затверджене Установою рішення Апеляційної палати у судовому порядку протягом двох місяців

віддати одержання рішення.

8»'

113

Сусліков Л.М., Дьорпяіі В.С. 11 о- ипнпвство

6.4. Публікація відомостей про винахід

Публікація . іе-іпи о '>м до іагально-

и) ні.цім.і будь-якої Інформації про ні >• >

Офіційним виданням Установи іь .Промислова

власність", в якому знаходять відображення основні етапи патент­ною діловодства стосовно об'єктів промислової власності, що

ОХОРОНЯЮТЬСЯ В Україні,

Перша публікація відомостей про винахід здійсню* гься че-!>••:* 18 місяців ніл лаги подання заявки на винахід. Якщо заявник вважа», що 18 місяців. и пал и> великий строк до публікації відомо­стей про заявку, він може прискорити публікацію. За клопотан­ням заявника Установа публіку* відомості про заявку раніше за­значеного строку.

В офіційному бюлетені в розділі „Публікація відомостей про заявки, які прийняті до розгляду" полаються бібліографічні дат про заявки на винаходи, а в розділі „Публікація відомостей іі|м> видачу патентів України на винаходи (корінні моделі)" -бібліографічні дані та формула винаходу. Інформація у цих розділах упорядкована за індексами МПК.

У розділі .Сповіщення" публікується інформація про всі юридично значимі дн стосовно винаходів* зокрема, припинення строку дії патенту, зміна повного імені власника патенту, виправ лення очевидних помилок, відомості іі|х> передачу прав власності на винахід іа ліцензійні договори тощо.

Покажчики, ям с ДОВІДКОВО-ПОШукОВИМ апаратом до Інфор

мації. що подаї гься в бюлетені, дозволяють здійснювати пошук за індексом МПК (систематичний покажчик), за номером патенту (нумераційний покажчик).

Річні покажчики, які кидаються за матеріалами офіційного бюлетеня, дають можливість пронести пошук також за іменем ви­нахідника чи іменем власника патенту,

В офіційному бюлетені також публікуються законодавчі га нормативні матеріали, інструкції, тексти укладених міжнародних договорів, матеріали конвенцій, повідомлень ВОІВ, повідомлень Європейського патентного відомства ((1115) ницо.

114

Розділ 6 Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

6.5. Тимчасова правова охорона

Під дані публікації відомостей про заявку, яка прийнята до розгляду, заявнику надається тимчасова правова охорона в обсязі (рормули винаходу.

Публікація відомостей піх> заявку е своєрідною рекламою для заявника, яка дає можливість з'ясувати питання стосовно зацікавленості піших осіб у створеному винаході

Дія гимчасовоі правової охорони припиняється під дати публікації и офіціііному бюлетені відомо- гей про видачу патенту на винахід чи повідомлення про припинення діловодства тою заявки.

Якщо прийнято рішення про відмову V видачі патенту па винахід, тимчасова правова охорона вважається такою, що не на­стала.

Віддати публікації в офіційному бюлетені відомостей про І ІЯВКу на винахід, яка прийнята до розгляду, будь-яка особа. И

кайомившись а матеріалами заявки, може подати клопотання про проведення експертизи заявки по суті а метою оспорювання ви-і.ічі патенту або вирішення питання щодо придбання права влас­ності на иинахід чи \ и шдення ііцєн ийного договору.

6.6. Процедура видачі патенту України на винахід (корисну модель)

І'і ■• і і рація патенту.

На підставі рішення про видачу патенту на винахід Устано-ідійснЮб державну реєстрацію наїенгу. для ЧОГО вносяться підлої- ції відомості до і'с' стру

ржавна реєстрація патенту (деклараційного патенту) на винахід та деклараційного патенту на корясжу моді здШсикмтсл одночасно а і ті< ю відомостей про йото вида­ чу м наявності документів про сл івту державшого мита л,\ його ви і іору за публікації про видачу патенту.

До Державного реї сіру патентів України на винаходи (ко­рисні МОДеЛІ), ЯКИЙ і офіЦІЙНИМ ДОКумеНТОМ, призначеним ДЛЯ

])(•« < раті патентів на винаходи га всіх амін їх правового статус] шюсяться відомості про патент.

115

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патенюзнавство

Післяпублікації відомостей про видачу патенту будь-яка особа маї право ознайоми гись < відомостями, що занесені до Дер жавного Реєстру патентів України на винаходи (корисні моделі) відповідно до „Інструкції про порядок ознайомлення і матеріала­ми заявки на винаходи (корисні моделі) та відомостями, що зане­сені до державного реєстру патентів України па винаходи і Л<р жавного реєстру патентів України на корисні моделі" від 24 черв­ня 1995 р.

Видача патенту.

Видача патенту здійс пнн ГЬСЯ Установою у місячний строк після його державної ро страції.

На і сиг видасться особі, яка має право на його одержання. Якщо право на одержання одного і того ж патенту мають кілька осіб, їм кидається однії плин і на ім'я особи, яка зазначена у заяві.

Деклараційний патент на винахід (корисну моделі.) ви­да гься під відповідальність його власника за відповідність вина ходу (корисної моделі) умовам оатентоздатності

Па піп міс піп. інаснг па геїтіуірамогу та винахід .і і|х>рмудоіо.

Форма патенту і зміст зазначених у ньому відомостей вна ііач.ноп.ся Установою.

У пан чиї подаються бібліографічні дані, зокрема, помер та дата подання заявки, дам пріоритету, якщо він заявлявся, ім'я ви­нахідника іа ім'я власника патенту, а також опис винаходу а фор­мулою і, за необхідності, ілюстративні матеріали. Ступінь повно­ти опису повинен дозволяти проведення технологічно] або коні і руктивної розробки об'єкта винаходу чи безпосередньо його ви­користання.

З якого часу діють права власника патенту на винахід?

Про факт виникнення прав, що випливають а патенту на ви­нахід, свідчить публікація відомостей про видачу патенту в офіційному бюлетені. Одночасно з публікації к> про видачу патен­ту здійсню* гься його державна реєстрація, тобто дата аублікащ] і є датою, .і якої діють прана власника, що випливають .) патенту.

Обсяг правової охорони визначається формулою винаходу, тобто за нею встановлюється факт використання чи невикорис і.шия винаходу. Тлумачення формули винаходу здійсню* гься \ межах винаходу га креслень, якщо на них і посилання в описі.

116

Розділ 6 Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

Власник деклараційного патенту навинахід з метою заміни деклараційного пакигу на винахід на п.ні ні н,і винахід може по лаги клопотання про проведення кваліфікаційної експертизи за явки, за якою видано деклараційний патент. Гаке клопотання по-винно надій і н до \ і ганови не пізніше грьох років під дані подан­ня заявки, за якою видано деклараційний патент.

Строк дії па ігіііу на винахід, виданого замість декла­раційного патенту на винахід, становить 20 років віддати подай пя заявки на деклараційний патент на винахід

Чи висилається дублікат патенту на винахід?

У випадку втрати чи зіпсуття патенту його власнику кидається дублікат патенту у порядку, встановленому Установою. За видачу дубліката патенту спланується збір.

6.7. Винаходи, що становлять державну таємницю

Винаходи, створені а використанням інформації, за­реєстрованої у Зводі відомостей, що становлять держаних таємницю, та якщо інтереси держави потребують, щоб їх суть не була розголошена, належать до таких, що становлять державну

І.II МНИ ЦЮ.

Винахід, що становить державну таємницю, одержує право­ву охорону і ВИКОрнстовуї гься ВІДПОВІДНО ДО вимог чинної норма­тивно-законодавчої бази України про державну таємницю.

Винахід, що становить державну гаємницю, охороняється посвідченням на винахід, що засвідчує авторство, пріоритсі вина­ходу та надає право на одержання грошової компенсації

Посвідчення дн протягом строку засекречування винаходу, але не довше від терміну дн патенту, тобто 20 років від дані по­дання заявки до Установи.

За видачу га підтримання чинності посвідчення на винахід, то станови і ь державну гаї мницю, збір на сплачу) і ься

Чи можна отримати патент України на винахід, ню стано­вить державну таємницю і охороняється посвідченням?

Так. Протягом одного року від ламі одержання заявником рішення державного експерта про розсекречення винаходу він

117

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

мійправо подати до Установи к топотання про видачу патенту на період що залишився до закінчення терміну лп Пі України

на винахід.

При цьому сплачується вбір.

6.8. Сплата збору за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи (корисні моделі)

За дії, пов'язані :< охороною прав на винаходи і планують*

СЯ ВІДПОВІДНІ Збори. Перелік ЛІН, 81 ЯКІ СПЛаЧуі ГЬСЯ :<6і|>, ікло

розміри, терміни сплати, а також підстави для звільнення під сплат збору або зменшення його розміру, порядок повернення збору визначені „Положенням про порядок < плати зборів за дії, пов'язані .і охороною прав на об'єкти Інтелек гуальної власності", яке затверджено Постановою Кабміну України від 1(> червня 2003 р

Як і ц.іачусться .чбір за підтримання чинності патенту?

За підтримання чинності патент) сплачу» гься річний збір за кожний рік його дії, рахуючи піл дати подання заявки. Перша сплата (бору за поточний рік провадиться протягом чотрьох місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту в офіційному бюлетені. За кожний наступний рік дії патенту спла-і.і збору повинна провадитись протягом чотрьох місяців до кінця поточного року дії патенту

Докумені про сплату збору може надійти до Установи про­тягом 12 пі місяців місія закінчення встановленого терміну1, але в ньому випадку розмір збору збільшу» гься на 50 відсотків: Якщо після іакінчення шестимісячного терміну докумені про сплату іборудо Установи не надійде, дія патенту припиняється.

( \м.і збору повертається платникові (частково або повні* по) у разі:

  • силати збору у більшому розмірі, між передбачено Поло­ женням.

  • повернення Установою заяви ( клопотання) або відмови у п прийнятії

Для цього необхідно ми і.і і п заяву про повернення суми збо­ру протягом року з дня П зарахування на рахунок Установи.

118

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту Украї'

6.9. Припинення дії патенту та визнання йогонедійсним

За яких обставин дія патенту припиняється?

Власник патенту н будь який час може підмовитись ВІД НЬО по моніїи гю і"" м.к псово на підставі заяви, поданої до Установи. Відмова набираї чинності під лаги публікації відомостей про Це и офіційному бюлетені Установи.

Дія п.центу припиняється у разі несплати у встановлення строк річного (бору за підтримання його чинності.

Річний збір за підтримання чинності патенту сплачується за кожний рік мою дп. почни.мочи від дати подання заявки. Доку­мент про першу сплату зазначеного збору мас надійти до Устано­ви не пізніша чотрьох місяців від дані публікації шдомоілей про видачу пани іу. Документ про сплату збору за кожний наступний рік мас надійти або бути відправленим до Установи до кінця по­точного рокч їм и.пенту заумоки сплат» (бору протягом його ос­танніх чотрьох місяців.

Дія патенту притіняється і першого дня року, за який збір не сплачено.

За яких обставин патент на винахід визнається недійсним?

Патент може бути ВИЗЯаНО НЄДІЙСНИМ ПОВНІСТЮ або чаї ІКО­НО, якщо:

» запатентований винахід (корисна модель) не відповідає умовам пагеїпоздатності;

  • у формулі винаходу (корисної моделі) присутні ознаки, яких не було н заявці;

  • Заявку На ВИВВХІД (КОРИСНУ МОДеЛЬ) подамо н орган інозем­ ної держави раніше, ніж до Установи;

• на ієні видало з порушенням прав інших осіб. Заперечення до Апеляційної палаш проти видачі патенту

МОЖе подати пуді, яка особа протягом шести МІСЯЦІВ ВІД дати

публікації відомостей про його видачу. Заперечення мас бути рої глянуло протягом шести місяців від дати мого подання.

.і метою ВИЗНаННЯ дек іарацііміою паїеніу НЄДІЙСНИМ 6} №

яка особа може подані до Установи клопотання про проведення експертизи запатентованого винаход) (корінної модемі) на

119

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

відповідність умовам патентоздатності. За подання клопотання

СПЛачу< ТЬСЯ збір.

Патент або його частина, визнані недійсними, вважаються такими, що не набрали чинності, віддати публікації відомостей про видачу патенту в офіційному бюлетені

6.10. Патентування винаходу (корисної моделі) в іноземних державах

Будь-яка особа мав прано запатентувати винахід (корисну модель) в іноземних державах за умови попереднього подання за­явки на винахід (корисну модель) до Установи та псікідходження до цієї особи протягом трьох місяців віддати подання зазначено] заявки повідомлення про віднесення заявленого винаходу (ко­рисної моделі) до державної таї мни ці.

За клопотанням заявника йому надсилається повідомлення щодо можливості патентування винаходу (корінної моделі) в іно­земних державах раніше зазначеною строку. За подання клопо­тання ( плачу* гься збір.

Винаходи патентують в іноземних державах з метою:

  • захисту промислового експорту в державах, де передба­ чається його здіі'кнювати. Мл гься на увазі експорт м|м>- мислової продукції: машини, пристрої, обладнання, ма­ теріали (речовини), продукція побутовою призначення тощо;

  • захисту іак званих комплексних поставок, тобто об'єктів капітального будівництва, що споруджуються за кордоном при гехнічніп допомозі України;

  • забезпечення патентного захисту національних науково- гехнічннх досягнень в іноземних державах, на території яких винахід буде використовуватись на підставі ліцензійного договору;

  • забезпечення міжнародного науково- гехнічного співробітництва, включаючи створення спільних з інозем­ ними фірмами підприї мств ницо

Які дії необхідно зліік нішиілм.тою, щоб запатентувати ви-и.їм і и іноземній державі?

120

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

  1. Упершучергу необхідно визначні и доцільність патент) вання винаходу в іноземних державах

  2. Одночасно потрібно визначити, у яких саме державах Ви можете одержати патент.

  3. Після цього обрається найбільш оптимальний шлях до мені: вибрати процедуру патентування.

Відповідно до вибраної процедур:! необхідно здійснювати .ні щодо:

  • підгоюпки 1.1 поданим заявок на видачу патентів \ відповідні патентні відомства;

  • сплати зборів за дії, пов'язані і діловодством заявок та одержанням патентів, а також оплати послуг патентних повірених;

  • листування з адміністративними га судовими органами при виникненні споріа

Ко ні іоці їм." апатентукпії вимахи її т.. ■.ємних

Доцільність патентування винаходів в Іноземних державах залежить від рівня і., направленості гехнічного розвитку и гій чи ІНШІЙ галузі ПРОМИСЛОВОСТІ конкретні держави.

Рішення стосовно одержання правової охорони винаходу в іноземних державах повинно прийматись за результатами оцінки Перспектив ЙОГО комерційної реалізації окремо в кожнії) державі

Хто несе витрати, пов'язані з патентуванням винаходу в іно-и лі 11 п \ д) [щдда,ії?

Воі витрати, пов'язані з патентуванням винаходів в інозеди них державах, несе заявник або, пониженням з ним, інша зацікавлена особа.

Слід пам'ятати, що при веденій листування з патентним відомством, пов'язаним а одержанням патенту, необхідно додер­жуватись регламентованих строків щодо діловодства заявок га правил ьноси сплати мита, розміри якого др) куються в офіційних патентних бюлетенях Європейського патентного відомства, Євразійського патентного відомства, а гакож в інших офіційних бюлетенях.

Вибираючи процедуру патентування, необхідно враховува­ти розміри валютних витрат, які включають розміри офіційного мита та гонорарів патентних повірених.

121

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Довідома, вартість патентування одною винаходу в одній державі і використанням градиційно] процедури від подання за­явки до о [ержанкя патенту досягає 3-8 гис доларів СШАа ураху­ванням оплати послуї патентного повіреного.

Чи можна подати заявку безпосередньо ло відомства іншої держави?

Можна, але законом чітко визначено, ЩО ДО подання заявки на одержання патенту на винахід в орган іновемноі держави заяв­ник лоооа'я,і.ший подані заявку і; Україні

Чи цкіі.і брати дозвіл н,і и,неп і унанпя винахо.еу н пи>,ім

них лержанах?

Відповідно до закону заявник, подаючя заявку на нниахіддо Установи, повідом, іяі про свій намір адійснитя патентування ви­находу в Іноземних державах, Для цього до Управління прана та патентно] політики Установи надсилається заявка, до якої дода юіься:

  • матеріали заявки на винахід у новному обсязі;

  • документ, ЯКИЙ (лі відчус подання заявки до Установи (розписка в прийти і і заявки, рішення про встановлення дати подання заявки);

вКСЛертнии висновок про МОЖЛИВІСТЬ опублікування ма-геріа ті щодо винаходу в пресі та інших засобах масової Інформації ЗГІДНО з ..Положенням про порядок ПІДГОТОВКИ матеріалів, призначених до відкритого опублікування іа гвердженим постановою Кабміну України під 21 липня 1992 р.!

ДОКуМеИТ, ЯКИЙ ЗаСВІДЧу* повноваження довіреної особи або правонаступник'! во.

Розгляд заявки здійсню* гься відповідно до ,.!н( грукцП про розгля і заявки про наміри здійснити патентування винаходу (ко­рисної моделі) в Іноземних державах" від І червня 1995 р.

Якщо протягом фЬОХ МІСЯЦІВ віддані надходження іакого повідомлення до Установи заявнику не буде надіслано рішення про заборону патентувати винахід в іноземних державах, він ма<

право подані 38ЯВК) на одержання патенту н.і винахід до відповідного органу іноземно! держави

Як визначити лержавн иатснгупання?

122

Розділ 6 Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

Патентувативинахід необхідно в державах, де досить розви­ нута галузь відповідна промисловості, та ведуться в цьому на­ прямі наукові дослідження. Якщо власник прагне завоювати мо­ нополію на ринку, він може иіі.іп и свій винахід \ держа­ вах конкурентів, де розташовані їх підприємства, а саме

  • у державах, де планус гься організувати виробництво дано! продукції;

  • \ їх де (находяться основні ринки збуту та -яер< бачаї і ься продаж літ нзій.

Винахід можна патентувати в державах, що мають по­тенційні МОЖЛИВОСТІ для розцінку даного виробництва, зокрема V державах, що розвиваються.

Важливим фактором при вирішенні питання щодо патенту вання в і пі чи ІНШІЙ державі і укладені договори про довгострО кове науково-технічне співробітництво, усталений експорт про­дукції, в якііі впкорисговуї т а винахід.

Необхідно .тернути увагу на наявність у державі, де П

ііуі гься здійснити патентування, умов для організації нового ви робництва: геоі рафічне положення держави; джерела сировини га транспортні засоби, кадри достатньої кваліфікації гоню

Патентування винаходу з метою захисту експорту бажано супроводжувати реєстрації ю 1.1 кордоном .таку для товарів і по­слуг, що підвищить потоп на продукцію іа П вартість.

Треба пам'ятати, що здійснити патентування неможливо, якщо в державі не існує патентної системи.

Як вибрати іцюік'луру патентування?

Заявник вибнра< процедуру патентування сам або за допо­могою патентних повірених, які за його дорученням виконують роботи, пов'язані з патентуванням

Вибір процедури патентування проводять з урахуванням гого,

чи бере держава, в якій платі і ься ЗДІЙСНИТИ панікування, участь

у міжнародних або регіональних договорах і охорони промислової і: і,птим п. а також особливостей П патентного законодавсі ва

Якщо необхідно запатентувати винахід лише у декількох

держаках, можна < корім і,11 псі, гак .шаною іралиціііною процеду­рою, тобто подані заявку безпосередньо в кожну держав) плин гування. Але ця процедура ма< цілий ряд недоліків, а саме:

123

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

матеріали гаянки, зокрема опис га формулу винаходу не­обхідно (к ілдати відповідно до закону, .лілію » правилами та мовою кожної держави патентування;

  • необхідно оплачувати послуги патентних повірених в кожній державі патентування;

  • заявка реєструється патентним відомством тільки після оплати відповідного мита.

Крім гради цінної процедури, патентування винаходів в іж>-земних держаках можна ЗДІЙСНЮ и і за такими процедурами:

  • згідно і договором про патентну кооперацію (РСТ);

  • (гідно а вимогами Європейської патентної конвенції (ЄПК);

  • індію :і Євразійською патентною конвенцією (ЄАІ1К).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]