Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

9.4. Експертиза заявки на знак

Експертиза іаявки означає процес дослідження позначень, що становлять предмет заявки, на відповідність вимогам, викла­деним у законі про товарні знаки та Правилах, з метою рес с грації позначення як знака.

І і р і м і.і (.пні. її і і. 1.1, і,и п.ся і таких є і ані її

  1. встановлення дати подання заявки;

  2. експертиза заявки за формальними ознаками:

  3. експертиза заявки по суті;

  4. прийняття рішення про видачу свідоцтва або про відхи­ лення заявки.

Після встановлення дати подання заявки на знак для товарів і послуг та за наявності документа про сплату відповідного збору Установа проводить експертизу заявки. За власною Ініціативою або на запрошення Установи заявник може брати участь особисто або через свого представника в розгляді питані., що могли виникну

178

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту,

товарів і послуг

ти під час-проведення експертизи. Протягом цього часу до прий­няття рішення про реєстрацію знака або про відхилення заявки за явних може з власної ініціативи вносити до заявки виправлення і

уточнення. Додаткові матеріали до заявки розглядаюі і>ся, якщо во­ни не виходять за межі розкритої у поданій заявці суті позначення та переліку вказаних в заявці товарів і послуг. Додаткові матеріали вважаються такими, що виходять за межі розкритої у поданій за­явці суті позначення, якщо нони містять ознаки, ям (лід включити до позначення, що заявляється як знак.

Експертиза заявки на знак для товарів і послуг фактично складається із двох окремих експертиз - експертизи заявки за формальними ознаками і експертизи заявки по суті.

У чому суть експертизи за формальними ознаками?

Формальна експертиза встановлює відповідність матеріалів поданої заявки встановленим вимогам та обсяг прав, що заявля­ються заявником.

Якщо під час перевірки буде встановлено, що заявка не щ.іиовідає встановленим вимогам, заявнику надсилається повідо­млення про необхідність уточнення або виправлення матеріалів заявки впродовж двомісячного строку від дати одержання заяв­ником зазначеного повідомлення.

У разі відсутності відповіді на повідомлення Установи, пору­шення строків відповіді на повідомлення і а ненадання мотивова­ного клопотання про продовження цих строків заявка вважається відхиленою, про що заявнику направляється повідомлення.

Чи мас право заявник вносити виправлення та уточнення до м.і 11 пі.і пн іаяпьиУ

Заявник мас право з власної ініціативи вносити ВИПравлеи ня та уточнення до матеріалів заявки до дати одержання рішення про реєстрацію знака або відхилення заявки.

Внесення виправлень та уточнень здійснюється за заявою заявника, до якої додаї п.ся докумеїп про сплату збору та, в ран необхідності, документ, що підтверджує можливість внесення ви­правлень і уточнень.

За внесення з ініціативи заявника виправлень та уточнень до матеріали» заявки громадянам га юридичним особам України необхідно сплатити збір.

12»

179

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

IІи ми.і.г іаинниклоіюнниіи іі|н ді і.ін. і. і 11 ним маїеріа їм іаяикиУ Заявник може надати будь-які додаткові матеріали, що

сприятиму 11. проведенню експертизи або свідчать на користь рг< с грації зн

Додаткові матеріали, що змінюють суть заявки, до розгляду їй- приймаються і ари проведенні експертизи не враховуються,

І1|)(І ЩО ПОВІДОМЛЯЮТЬ ЗаЯВНИК.І

Додаткові матеріали вважаються гакимя, що змінюють суть

заявки, якщо нони стосуються будь-якої зміни у позначенні, що заявлено па реєстрацію як знак, або доповнюють перелік товарів і (або) послуг, зазначених у заявці.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам і документ про сплату збору за подання заявки оформлено правильно, Уста-нова проводи і ь експертизу заявки по суті.

Що. означає експертиза заявки по суті?

Метою ції і експертизи і виявлення відповідності заявлено­го позначення умовам палання правової охорони. Експертиза за­явки по суті поляпи в тому, що Установа перевіряє, чи може заяв-ленс на реєстрацію позначення служити знаком, чи не знаходите ся воно V конфлікті а уже діючими знаками, чи має завалене по­значення розрізняльну здатність, чи не суперечить ноно суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі, тбт чи відповідає це позначення умовам надання правово! охорони

I1 [(і і результатом проведення експеріи.ін по су иУ Результатом проведення експертизи заявки по суті с прий­ няття Установою одного з двох рішень;

  1. рішення про реї сі рацію знака;

  2. рішення про відхилення заявки.

У якому випадку Установа виносить рішення про нілхнлен-ня .(.іянкнУ

Якщовстановлено, що заявлене на реєстрацію позначення не відповіла» умовам надання правової охорони для всього пе­реліку товарів і послу] або його частини Установа ВИНОСИТЬ рішення про відхилення заявки.

Заявник може подати до Апеляційної палати Установи за­перечення проти будь-якого рішення Установи.

Заперечення подається протягом грьох місяців віл дати

180

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів і послуг

одержання заявником відповідного рішення. До заперечення до­дається документ про сплату збору.

За подання до Апеляційної палат заперечення проти рішення, винесеного У< гановою,сплачу* іьсязбір.

За позитивним результатом експертизи заявки по суті Уста-кова надсилає заявнику рішення про реєстрацію знака

Якщо заявник одер-і.ав рішення про рем грацію знака, ю це означає, то:

  • заявлене позначення відповідає умовам палання правової охорони;

  • заявлене позначення буде зареєстроване у Установі як знак для товарів і послуг за умови сплат збору за видачу свідоцтва;

  • відомості про видачу свідоцтва будуть опубліковані в офіційному бюлетені Установи "Промислова власність";

свідоцтво на знак буде видано особі, яка має на це прано. За видачу свідоцтва сплачується збір. Якщо протягом трьох

мкяцш віддати надходження рішення іі|ю видачу свідоцтва доку-меп г про сплату збору за видачу свідоцтва не надійшов до Установи, публікація не проводиться, а заявка вважається відкликаною.

До дати прийняття рішення про реєстрацію знака заявник маї право в будь-який час відкликати свою заявку.

На підставі публікації відомостей про видачу свідоцтва будь-яка особа маї прано ознайомитися з матеріалами заявки.

Одночасно з публікацією відомостей про видачу свідоцтва Установа здійсню) державну реєстрацію знака. Після внесення до Реє< фу відомостей про знак будь-яка особа маї право ознайоми­тися з ними.

На підставі державної ре» гі-рації знака Установа в місячний термін вида< заявнику свідрцтва Якщо право па одержання свідоцтва мають кілька осіб, їм видається одне свідоцтво.

Будь-яке рішення Установи за заявкою на знак може бути

Оскаржено заяві піком ПРОТЯГОМ ТрЬОХ МІСЯЦІВ ВІДДаї И одержання

рішення. Рішення може бути оскаржено до Апеляційної палати Установи ( карга маї бути розгляну 1.1 Апеляційною палатою протягом чотирьох місяців ніл лаги П одержання. Скарга розгля­дам і і.і я в межах мотивів, викладених у ній.

181

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Рішення Апеляційно] палатиможе бути оскаржено до суду протягом шести місяців піддати ЙОГО одержання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]