Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

8.6. Захист прав патентовласника

Будь-яке посягання на права власника патенту, передба­чені законом, вважа< гься порушенням прав власника патенту, що тягне за собою відповідальність згідно і чинним законодавст­вом України.

Порушенням впинається будь-яке посягання на права влас­ника патенту, передбачені законодавством про промін лову власність. Це може бути неправомірне використання винаходу, корисної моделі чи промисловою зразка, порушення особистих немайнових прав тощо.

На вимогу власника патенту таке порушення повинно бути припинено, а порушник зобов'язаний відшкодувати власнику па-генту заподіяні збитки.

Вимагані відновлення порушених прав власника патенту може також особа, яка придбала ліцензію, якщо інше не передба

ЧеіІО ЛІІіеНЗІЙНИМ договором

150

Розділ 8. Передача права на використання винаходу

Будьякі спори, що виникають у зв'язку і:» застосуванням за­конодавства про промислову власність, розв'язуються судом. Юрисдикція гудів пошивки гься на всі правовідносини, що вини­кають у зв'язку з застосуванням Закону України „Про охорону прав на винаходи (корисні моделі)".

Суди ВІДПОВІДНО ДО їх компетенції розв'язують, зокрема, спори про:

  • авторство на винахід (корисну модель);

  • встановлення факту використання винаходу (корисної мо­ делі);

  • встановлення власника патенту;

  • порушення прав власника паїенту;

  • укладання та виконання ліцензійних договорів;

  • право попередні І користування;

  • компенсації

Суди розглядають також усі інші спори, пов'и.чані з охоро-пшо прав ііаігігнжласіїиків. що надаються законодавством про промислову власність.

8.7. Авторські договори

Основною правовою формою використання творів науки, літератури і мистецтва і цивільно-правові договори, які дістали на;шу авторських.

Використання твору автора Іншими особами (користувача­ми) здійсню гься відповідно до ст. 29 Закону України "Про ав-горське прано і суміжні правові па підставі авторського договору".

За таким договором авюр зобов'язаний створити і переда­ти замовлений твір або пере іа ги і отоІ твір для викорнс гання, а користувач зобов'язаний використати або почати використан­ня твору передбаченим договором способом в обумовленому ним обсязі, у визначення строк і виплатити автору встановлену договором винагороду.

Це самостійна група договірних зобов'язань, які відзнача­ються певними особлива гямк

і. Передусім суб'ї кіами вказаних договорів, з одною боку, завжди1 < автор (співавтори) або їхні правонаступники а і

151

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

пішогобоку, як правило, певна організація, яка за ро­дом і по» і діяльності може використати гвір обумовленим у договорі способом. Правонаступниками можуть бути спадмк мщ 1.1 інші особи, яким автор передав право вико­ристання твору,

2. Якню з боку автора виступають дві або більше особи (співавтори, кілька спадкоємців або Інших правонаступ іінкіи), то для укладання договору необхідна згода усіх цих суб'єктів, незалежно від того, яка частка ангорської винагороди їм належить. Без такої згоди твір не можна ви­ користовувати. Означені особи МОЖУТЬ Доручити исдення переговорів, підписання договору, а інколи й подальшу роботу :і автором комусь одному, але таке доручення мас бути оформлено в письмовому вигляді, ноно становить

мну авторського договору.

  1. При укладанні ангорського доктору і кількома співавто­ рами слід з'ясувати характер співавторетва подільне чи неподільне. У першому випадку в договорі може бути відзначено авторство окремих співавторів. Проте в усіх випадках колективного твору уклала» гься один авторсь­ кий договір.

  2. У випадку використання кількох колективних гворів на кожний 1.1 них укладаї гься окремий авторський договір. Наприклад, із співавторами слів пісні один договір, із співавторами музики іншій. У гакому випадку це - ок­ ремі види творів, а не співавторство.

  3. Автор може передати право па використання свого твору як на території України, гак і за її межами будь-яким і ро

янам і юридичним особам, у гому числі Іноземним. У більшості випадків контрагентами авторів (співавторів 1.1 їхніх правонаступників), як правило, і юридичні особи — державні, громадські, кооперативні іа інші організації пуді, якої форми власної п. які можуть використовувати гвір у той чи інший спосіб. Проте її деяких авторських до говорах контрагентом автора можуть бути і громадяни, паприк іад замовник у договорі художнього замовлення. Будь-який громадянин може /клас ги договір із художни-

152

Розділ 8. Передача права на використання винаходу

еомабо ску іьптором прім гворення певного твору. А видавничих, постановочних, сценарних га деяких інших авторських договорах контрагентами авторів є» як прави­ло, ЮРИДИЧНІ особи. Ангорські договори .< іноземними авторами укладаються за

участі Державного агентства України і авторських і суміжних

прав.

(і. Важливою особливістю авторських договорів с ге, що об'єктами (предметами) і\ і нематеріальні блаїа івори науки, літератури чи мистецтва. Нони стають об'< ктом до говору аа однієї умови - якщо виражені в такій об'єктивній формі, яка дозволяє відтворювати і розмно­жувати їх. Об'єктом авторського договору можуть бути твори, вже створені на момент укладення договору, а та­кож шори, які автор (співавтори) зобов'язуються «тори­ти і передані для використання. Важливою творчою ознакою об'« кта договірних відносин <

НОВИЗНа і нору, яка може ВИЯВЛЯТИСЯ або в самому ЗМІС11 і нору і у

формі викладу нового змісту, або тільки у формі ник іад\ вже

ВІДОМОГО (Місту.

Авторський договір мас бути укладений у письмовій формі, якщо законодавством не передбачено інше (п. 2 ст. 29 закону "Про авторське прано і суміжні права"). Письмова форма не обов'язко­ва ДЛЯ ДОГОВОРІВ про опублікування ГВОрІВ у періодичних видай-

них та енциклопедичних словниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]