Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

6.10.1. Патентування винаходу в іноземних

державах за процедурою договору про патентну

кооперацію (РСТ)

Процедура патентування винаходів .індію а Договором РСТскладаї гься вдвох етапів: міжнародної фази та національної фази.

Міжнародна фаза включає: подання міжнародно] заявки, проведення пошуку, міжнародну публікацію та міжнародну попе­редню експертизу (ос і а пня пес обов'язковою і проводиться за ба­жанням заявника).

Національна фаза це процедура розгляду міжнародних заявок у патентних відомствах тих держав, які буди вказані та відібрані ) урахуванням результатів міжнародного пошуку та міжнародно] попередньої експертизи.

Міжнародна заявка склала* і ься відповідно до вимої, перед бачених Договором РСТ та Інструкцією до нього. Вона повинна містити: заяву, опис винаходу, один або декілька пунктів форму­ли, креслення (\ разі потреби) га реферат. Заявники України мо

жуїь склалаш заявку РОСІЙСЬКОЮ або ані линькою МОВОЮ- Це <а

іежить від вибору заявником міжнародною пошукового органу, яким і Федеральний інститут промислово] власності ( Росія) або (1115. Под.к гься заявка в одержуюче відомство. Українські заяв-

124

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

пики полають заявки доУстанови (відді і міжнародних заявок па винаходи).

Пріоритеї міжнародної заявки встановлюється за датою по­дання міжнародно] або аа датою подання попередньої заявки.

Подання міжнародної заявки супроводжується сплатою ми­та на користь Міжнародного бюро НОШ (міжнародне мито), міжнародного пошукового органу (мито за пошук) та одер-ілючо го відомства (митоза пересилання).

Патентування винаходу за процедурою РСТ має ряд переваг • заявка подасться українським заявником до Установи однії ю мовою (на цьому етапі не треба перекладати заявку на мови вказаних держав);

за результатами міжнародного пошуку можна вирішити пи тання стосовно доцільності подальшого патентування винахо­ду у визначених державах-учасницях«1 тільки після одержання позитивного результату пошуку полаиаш заявки < і\ пері лом до національних патешних ВІДОМСТВ (національна фаза). Недолік цієї процедури полягає у порівняно високій вар тості, тому патентувати за процедурою РСТ доцільно ліпне годі, коли па ген і п необхідно одержати не менш, ніж у чотирьох-п'яти державах За ці< і умови загальна вартість патентування буде мен­шою, ніж подання заявки в кожну окрему державу за тра­диційною процедурою.

До відома: На І іранця 1998р. учасниками Договору РСТ було 96 держав. Україна є учасницею Договору 14 Гі в міжнарод­них заявках може бути як вказаною, так і вибраною державою.

6.10.2. Процедура одержання європейського

патенту

Європейське патентне, відомство (ЄІШ) приймав заявки, проводить експертизу та вида і вропейський патент на винахід, який мас силу національного патенту на м рп юри кожної зазначе­ної у заяві держави. У заявці на європейський патент можуть вка-зуваї неї. не всі, а лише деякі держаки учасниці Конвенції.

За вибором заявника заявка складається англійською, французькою або німецькою мовою. За заявкою проводиться і

125

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

пертизаза формальними ознаками, перевіряі гься сплата мита та дотримання вимог до оформлення заявки, призначається і про пейськин патентний повірений, проводиться патентний пошук Черс.< і* місяців заявка (опис, (|х>рмула. крі< м-иня) публікується разом і і звітом про пошук. Заявнику над» гься тимчасова принц на охорона від дані публікації відомостей про заянку в державах-часнм сіІК. що зазначені в опублікованій залиш.

Протягом шести місяців необхіднії сплатити мито за експерт мі.іу заявки по суп. Якщо приймаї гься рішення про видачу па-геи IV. після сплати відповідного мита публікуються відомості про видачу ( нропсік ького на їси і \

Строк дії є вропейського патенту 20 років від дати подан­ня заявки.

Заявка на європейський патент може бути подана до СПИ в Мюнхен] або-до йото філії в Гаазі, а також в національне патентне відомства Подані ввявк) -• середмьо до СП13 або пере-

слати пчііімно без участі патентного повіреного. Всі інші дії існюються гі.п.ки через < вропейського патентного повіреного.

Процедура иаіеніунання в СПИ кошту» дорого, і її можна порівняти з парі к і «і традиційно] процедури одержання і 5 ок­ремих національних патентів у державах учасницях.

І [роте ЦЯ процедура маг і ВІДПОВІДНІ переваги у порівнянні з градиційною процедурою патентування підготовка та подання однієї заявки на одній мові в одне патентне відомство (ЄПВ) че­ рез одною патентного повіреного а одержанням патенту на ви­ нахід, що діс одночасно в усіх .і. ькох іа значених державах- учасницях (нропеіїсіікої нанчіїної конвенції.

До відома: Членами Європейської патентної конвенції і 1К західноєвропейських держав: Австрія, Бельгія, Велю інія,

Греція, Данія, Ірландія. Іспанія. Ііа.'пя. Ліхтенштейн, Люксем

бурт, Монако, Нідерланди. Німеччина. Португалія, ФІНЛЯНДІЯ,

Фракція, Швейцарія та Швеція,

Процедура поширення дПевропеік і.кою іі.і 11 н іу.

Деякі держави Сиропи, КОТрі поки що не і ч ієнами ('н|х>-пеііської патентної конвенції) заявили про поширення дії євро­пейського Патенту па їх іериіорп НІС і:і ' пеіпа.п.поі процедури 1.1

11 н відповідяого мита

126

Розділ 6. Процедура подання заявки на одержання патенту України на винахід

Довідома: Па сьогодні дія європейського пай ні\ моле бу­ти поширена на Албанію, Естонію, Латвію, Румунію, Словенію та Хорватію.

6.10.3. Процедура ЄВРО-РСТ

Всі учасники Європейської патентної конвенції є учасника­ми Договору РСТ, тому європейський патент для будь-якої дер­жаки учасниці може бути одержаний за процедурою РСТ. На і.іі гься можливість використати систему поширення дії євро­пейського патенту, вказавши у міжнародній заявці держави — и ниці Договору РСТ, на які буде поширено його дію.

У той же час необхідно пам'ятати, що деякі і вропейські дер жави (Велику Британію, Францію тощо) не можна вказувати за процедурою І'( Г окремо, а лише як державу учасницю ЄПК. Тобто до таких держав можна застосовувати лише процедуру Сиро РСТ, вка авши ЄПВ.

До відома: Європейське патентне відомство на 20 відсотків знизило мито її і.і" ведення пошуку на заявками, що подані за процедурою РСТ

6.10.4. Патентування винаходів за процедурою євразійської патентної конвенції

Євразійська патентна концепція надад охорону винаходам па герпіорн ьсіх держав — учасниці, ції ї конвенті ЄДИНИМ охо­ронним документом - євразійським патентом.

Євразійське патентне відомство видм патентна винахід,як* шо нш ( новим, мас винахідницький рівень та промислово при­датний.

Українські заявники можуть подавати заявку безпосеред­ньо до Євразійського патентного відомства, повідомляючи при цьому Установу (як при патентуванні за градиційною процеду­рою).

Експертиза за формальними о.-шаками заявки проводиться ПРОТЯГОМ ДВОХ МІСЯЦІВ під дані П подання іа ,м \ МОВИ сила і и МИ

і.і За заявкою проводиться патентний пошук Експертиза заявки

127

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 7. Реалізація патентних прав

посуп проводиться за клопотанням заявника та за умови сплати відповідного мін.і Якщо і;і результатами експертизи встановле­но, що винахід відповідає умовам патентоздатності, приймається рішення про видачу і вразійського патеи гу Н іншому випадку ви-воситься рішення про відмову \- видачі патенту, Євразійський па­тент видається після сплати мита за його видачу та публікацію.

До відома: На сьогодні дев'ять країн СНД ратифікували ЄАІ1К або приєднались ю ті: Азербайджан, Білорусь, Вірменія. Казахстан, Киргизія, Мо і юва, Російська Федерація, Туркменія та Таджикистан.

Хто може допомогти запатентувати винахід в іноземних державах?

Патентним законодавством майже всіх держав визначено, що заявники, які постійно проживають за межами відповідної держави можуїь полапані заявки тільки через патентних повіре-тіх, що акредитовані при патентних відомствах.

Патентування це досить складний процес, що иотребуї високої кваліфікації, оскільки в кожній державі Існує свій мори док і правила складання та подання заявки на винахід. Допомога патентного повіреного необхідна заявнику, так як він доскона ю знає діючі закони та право свої і держави або регіону.

Списки патентних повірених можна одержати у кожному патентному відомстві, Патентні повірені України допоможу 11, зв'язатись з патентним повіреним відповідної держави.

Чи надає Установа фінансову допомогу заявникам?

Установа не налаї фінансової та будь-якої іншу допомоги, оскільки це суперечить її ролі як державною виконавчого органу, що забезпечу* реалізацію державної політики у галузі правової охорони об'єктів промислової власності. Фахівці Установи нада ють консультації лише про загальні положення нормативно-.і,їм і нодавчоїбази у сфері промислово] власності.

128

Розділ 7. Реалізація патентних прав

7.1 .Права та обов'язки власника патенту на винахід

(корисну модель)

Права, що випливають з патенту, діють від дати публікації

ВІДОМОСТеЙ про ЙОГО видачу.

Права, які надаються суб\ мам права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, заведено поділяти па дві групи: осо­бисті немайнові і майнові права,

7.1.1 .Особисті немайнові права

До особистих немайнових прав належать право авторства, право на ім'я (спеціальну назву), право на подання заявки на одержання патенту на винахід, корінну модель чи промисловий зразок. Але при цьому слід мати на увазі, що коло і характер осо­бистих немайнових і майнових прав визначаї п>с:і гими результа тами технічної творчості, які під іягають правовій охороні.

>Ік уже зазначалося, право авторства полягає в тому, що гільки справжній творець може називати себе автором винаходу, корисної моделі чи промислового зразка. Усі Інші особи, які вико­ристовують зазначені об'ї ми. іобов'язані зазначати ім'я автора. Право авторства закріплю* факі створення того чи іншого твор­чою результату певною конкретною особою, а це ма< значення для суспільної оцінки ;ік самого |>езультату, так і особи автора.

Зазначення імені автора в ралі викори< ганим винаходу, ко­рисної моделі чи промислового зразка обов'язкове

Чинне законодавство України про промислову власність не забороняє присвоєння імені автора чи іншої спеціально! назви вина ходу, корисній моделі ЧИ промисловому зразку. Ііільш гою. згадані раніше Правила складання і подання іаявки на видачу патенту Ук­раїни на винахід і корисну моде гь передбачають зазначення назви винаходу. Пункт 6.2.1 цих Правил проголошу) "Назва винаходу (корінної модем) характеризуі його (її) призначення, відповіде і\п винаходу (корисної моделі) і, як правило, близька до налий відповідної рубрики Міжнародної патентної класифікації(МПК)".

129

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 7. Реалізація патентних прав

Слід звернути увагу на ге, що особисті немаянові права ав­торів творів науки, літератури і мистецтва і авторів науково-технічних досягнень не співпадають. Закон не закріплює за ви нахідниками та авторами ііромислоних зразків прана и,і недотор­канність та прана на обнародування чи опублікування Право на недоторканність твору не властиве і не стосується результатів панічної творчості, винахід можна удосконалювати будь-кому. і її можна приховувати від суспільства і готовий нипахіл.

7.1.2. Майнові права суб'єктів права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

Право власності на нипаходи, корисні моделі і промислові зразки, проголошене чинним законодавством, дає його суб'єкту ті самі правомочності, які мм арам масності на будь-який інший об'єкт.

Власнику патенту України на винахід (корисну модель) на­лежим. :

  1. прано власності на шшахід (корисну модель);

  2. виключне арам ва використання винаходу (корисної мо-

й) за своїм розсудом, як і ік» гаке використавші не пору-иіус прав інііінх власників патентів;

  1. ораво забороняти Іиишм особам внкорнстовуватм ви- м.імл (корінну модель) без дозволу, і.і винятком ви- 1.1 лкін. ко.іи гаке використанні не внанавхься аакояодав СТВОМ порушенням прав нла< пика патенту;

  2. прано опублікувати в офіційному бюлетені У і і,пиши .Промислова н.і.іі'шпь" заяву про надання будь якій особі до.шолу на використання винаходу (прано видачі .відкритої ліцензії") та арам на підкликання ци і ліцензії;

  3. прано порушувати судові справи проти несанкціоновано­ го використання винаходу га вимагані ніл порушника відшкодування заподіяних збитків.

Вза мовідносинл при використанні винаходу (корисної м<>

її її), на ієні на ЯКИЙ КалеЖИТЬ кільком особам. ВИЗНачаЮТЬСЯ VII) ДОЮ МІЖ ними. У разі ВІДСУТНОСТІ Гаю] моли КОЖНИЙ нлас ник п.і-ГЄНТУ МОЖе Використовувати ВИКаХІД (корисну модель) іа СВОЇМ

130

розсудом, але жоден і них не мм права давати іозвіл (видавати ліцензію) на використання винаходу (корінної моделі) га пері вати право власності на винахід (корисну модель) Іншій особі баї згоди інших власників патенту.

Прана, що випливають 9 натешу па иииахі і. ДІЮТЬ піл ДВТИ

публікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту.

І По налас власникові патенту прано власності на винахід?

Прано клас носи и.і нииахід. ЩОЗасВІДЧуі ГЬСЯ плпіітом, на-дле Кого власнику повноваження, подібні д<> гих, що і прано влас­ності на будь який Інший об'єкт, якніі чинним законодавством визнаний товаром і гому може бути об'єктом будь-яких

ЦИВІЛЬНИХ праиочиїнн

.{окрема. V власника натешу с можливість обрати будь-яку

форму підпріи МНИЦЬКОІ ДІЯ іьііосп щодо організації пикорін і.ш

кя спою тнаходу, л самі

розпочати власне виробництво продукту, який виготов їв по і.і застосуванням запатентованого винаходу, п Ного

ібу і;

• кінчім право нл.к інн п 11.1 запатентований винахід чи пра

по на ЙОГО ВНКорИї гаїши як СВІЙ ннесок н статутний фонд

підирік мс і ва, іію СТВОрКИ і і.си або ВЖЄ ліс . юбіо цикорне

і.ми зазначені права як Інвестицію!

передати СВОЇ прана на нпнахід.

Ник почне прано її і.н пика млі пі і} пл нііі.оріп ілніи іппілхо лу та його сутність.

Патент нлд.к тим н і.її нику виключне прано використову­вати винахід і.і своїм розі удом м умови, що і.и.є використання не порушу* прав Інших влаї ників патентів.

Виключне право дії віл дати публікації в офіційному бюле

Гені ВІДОМОСТеЙ про ВИДаЧу ПаТвНТу, ОХОРОНЯЄТЬСЯ НИК почне пра

возі патентом України гількм на гернторії України

Право власника патент) нязив&і гься виключним тому, що власник < єдиною особою, якій законодавством іозволено вико­ристовувати ВИНВХІ і. доки інші особи не одержать па це ДОЗВІЛ під власник!

Використанням винаходу (корінної модем) визнаються

і.їм .ні:

131

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 7. Реалізація патентних прав

  • виготовлення щюдукту її застосуванням запатентованого винаходу (корисної моле.п), .іік госування гакого щюдукту, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет.нро- даж, імпорт (ввезення) іа інше введення його в цивільний оборої або зберігання гакого продукту іі зазначених цілях;

  • застосування процесу, що охороняється патентом, або про понування його для застосування в Україні, якщо скоба, яка пропонує цей процес, шл< про те, що його застосуван­ ня забороняється без пили власника патенту або. виходя­ чи з обставин, це і так г очевидним.

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запа-гентованого винаходу (корисної моделі), якщо при цьому викори­стано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу (корисної моделі), або ознаку, еквівалентну їй.

Виготовлення - це виробництво для комерційних цілей продукту, виготовленого і.) застосуванням запатентованого вина­ходу, навіть якщо цей продукт і шпагово пі- реалізується, напри­клад, накопичується з метою подальшого продажу.

Процес, що охороняється патентом, визнається застосова­ним, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Застосування - всі випадки використання продукту на ви­робництві для комерційних цілей.

Ввезення - імпортування н.і гериторію України продукту, наш 11. якщо ввезений продукт не призначений для використання в Україні.

Зберігання - накопичування продукту і метою подальшого введення в господарський обіг.

Пропонування для продажу - рекламування продукту.

Продаж - комерційна діяльність з метою реалізації продукту.

Патент надас його власнику ник почне право забороняти іншим особам використовувати винахід (корисну модель) без йо го дозволу, за винятком випадків, коли гаке використання невиз-нлі гься згідно з законом порушенням прав, що надаються патен і ом.

Виключне прано надаї пою власнику можливість обмежу­вати права інших осіб при використанні винаходу.

132

Власник патенту може передавати на підставі договору пра­но власності па ВИНаХІД (КОрИСНу модемі.) буДЬ-ЯКІИ особі, яка пас

його правонаступником, а щодо секретного винаходу (корисної моделі) — тільки за погодженням із Державним експертом.

Власник патенту мас право лапі будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу (корінної моделі) на пі плані ліцензійного договору, а щодо секретного винаходу (корисної моделі), такий дозвіл над» гься гількиза погодженням іа Державним експертом.

Яке використання запатентованого винаходу не порушує виключних прав власника патенту?

Жодна із наступних дій законодавством не визнаеі ься пору­шенням виключного права власника патенту на винахід:

  • введення в господарський обіг виготовленого іа застосу- ванням запатентованого винаходу (корисної моделі) про­ дукту будь-якою особою, яка придбала його без порушен­ ня прав власника;

  • використання з комерційною метою винаходу будь-якою особою, яка придбала продукт, виготовлений Із застосу- ваиням запатентованого винаходу, і ие мої ла знаі и, що цей продукт був виготовлений чи введений в обіг л порушен­ ням прав, що надаються патентом. Проте ПІСЛЯ одержання відповідного повідомлення власника прав зазначена особа повинна припинити використання продукту або виплати­ ти власнику прав відповідні кошти, розмір яких встанов­ люється відповідно до законів або за згодою сторін.

  • використання винаходу на умовах примусової ліцензії з доз- волу Уряду в Інтересах суспільства та національної безпеки;

  • використання винаходу на правах попереднього користу­ вання;

  • використання винаходу для задоволення власних потреб без комерції)іюі мені;

  • разове виготовлення ліків в ап геках <;і рецептом лікаря;

  • використання винаходу (корисної моделі) виключно для потреб транспортного засобу Іноземної держави, коли цей засіб опинився в повітряному просторі, водах чи на тери­ торії України випадково або тимчасово;

133

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 7. Реалізація патентних прав

  • використання винаходу (корисної моделі) з науковою м<- тпк> або н порядку експерименту;

  • за надзвичайних обставин (стихнйне лихо, катасірофа,

еПІДеМІЯ ТОЩО) 3 повідом, кипим плаї пика н.ііенгу одразу, ЯК Ці' стане практично можливим іа виплатою ііим\ відповідної компенсації.

7.2.Обмеження прав власника патенту

Права власника патенту па винахід можуть бути обмежені, якщо:

  • «рормулу винаходу буде переглянуто у зв'язку з наявністю в пій ознак, яких не було в поданні заявці на видачу патен­ ту;

  • у власника патенту виникне необхідність одержати дозвіл на використання винаходу, який належить власнику раніше виданого патенту, якщо його винахід призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-еко- номічіп переваги і не може використовуватись без пору­ шення прав власника раніше виданого патенту;

  • винахід не використовується або недостатньо використо­ вується в Україні протягом трьох років, починаючи відда­ ні публікації відомостей про видачу патенту, або від дані, коли иикористаїїня винаходу було припинено без поваж­ них причин. У цьому разі власник патенту повинен уклас­ ти ліцензійний дніошр з будь-якою особою, яка має бажан ня і виявить готовність використовувати такий винахід;

  • суспільні Інтереси пі Інтереси національної безпеки вима­ гатимуть використання винаходу без згоди власника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]