Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

9.1. Знаки для товарів і послуг

Знак лля товарі» і послуг (далі — знак) - це позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних ні варів і послуі інших осіб. Однакові говари можуть виготовлятися різними виробниками та розповсюджуватись різними продавця­ми. При здійсненні покупки споживач орієнтується на знаки, які виступають гарантом якості уже відомого йому товару. Іншими словами, коміл руючі говари розрізняються дише знаками

В умовах ринкової економіки істотно зросли значення знаків для розрізнення одних і гих самих говарів, що виробляють ся різними виробниками, чи послуі. що надаються різними і>< ми. Коли виробництво говарів і надання послуг переважають по

ПІП, гостро Посілі ПИТаННЯ Певної ЇХ індивідуалізації Товари І ПО

слуги, що виробляються (надаються) різними підприємствам», завжди вирізняються якимись характеристиками, ознаками, якістю гопіо. ( поживач мас напевне знати, хто виробник гого ми іншого говару, істо надає гі чи інші послуги, чим характеризуі гься той чи інший і опар (послуги), який товар виї ідніше придбати, які послуги відзначаються вищою якісно тощо. Тут споживачеві помагають знаки для говарів і послуі (більш усталений гермін "товарні маки").

Товариш"! .яіак це знак, який допомагає відрізнити про і (товар) одного підприємства від подібною продукт) (това ру) іншою виробника. ІЦ-іі юиар повинен мати розпізнава іьний знак, що. > покупець міі зробити сипі вибір. Такий вибір значно спрощується, якщо продукт позначений говарними знаками, оскільки, знаючи товарні знаки гі« і чи іншої фірми, покупець мо­ же скласти уявлення про якість га інші характеристики говару Товарні знаки, зокрема, шли рають важливу ро іьд ія розпізнання товарів широкого вжитку, в гому числі і для гих, які призначені і її домашньою господарства До говарного знака іизький

знак обслуговування для розрізнення серпку підприї мств. Л" серв ь. наприклад, надання автомобілів в оренду,

164

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, топпрів і послуг

галізація туристичних мандрівок, підготовка різного роду оглядів гощо Економічна роль і ервісу останнім часом зрос гає, тому зна кн обслуговування набувають усе більшого значення.

9.1.1 .Види товарних знаків

У міжнародній практиці, поряд» розподілом знаків за фор­мою їх зображення, розрізняють індивідуальні і колективні :шаки.

Індивідуальний знак це позначення, зареє< і роване на ім'я окремої юридичної або фізичної особи, яка займається

ІІІДіїріН МНИЦЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ.

Колективний це знак спілки, господарської асоціації або іншою добровільного об\ знання підприємств (далі об'єднай ня), призначені для позначення товарів, які ними випускаються або рі-.і п.п їсться, які мають спільні якісні або інші нагальні харак геристики. Колективний зная повинен відповідатя усім вимогам, які пред'являються до Індивідуальних знаків. При ньому колек-гивний знак є об'< ктом виключного права об'( днання, а не прана кожного підиріи мста, що ВХОДИТЬ ДО ЙОГО СК і

Підпрнсмства — учасники об'< днання можуть використав] ти колективний знак як єдиний засіб для позначення гоаарівабо ви-користовувати його поряд із своїм індивідуальним-товарним знаком

<).'' і днання, як власник колективного знака, маї право кон тролю за Кого використанням. Умови використання колективно­го знака повинні відображатися в спеціальному правовому доку­менті, що називає гься статутом колективного знака.

У світі пемас таких країн, де б не застосовувалися товарні знаки і де о нони не захищались Виключне право на використан­ня товарних знаків, як правило, одержують шляхом їх рв страціТ, але в деяких країнах це виключне право юсріплюється фактом першою використання знака

Які позначення можуть бути об'єктом знака?

Закон передбачаї іакі кили зяаківдля говарів і послуг

  • словесні (слова га абревіатури, папі Гаврія", "< її вутич", "КрАЗ і

  • зображувальні (композиції ліній, плям, фігур, форм на площині);

165

Сусліков Л.М.. Дьордяй В.С. Патвитознавство

  • об'ємні (композиції фігурутрмві вимірах гобто у і|н>рмі іа- мого пробу або ікно ушпомш — флакони, пляшки іощо);

  • комбіновані (сполучений зображувальних, словесних і

().'.« МІІИ\ г ІІМГЩІІі)

О гас, об'єктом знака можуть б\ ги словесні, зображувальні, об'ємні і.і пшп позначення або їх комбінації никонані у будь-яко­му кольорі чи поєднанні кольорів.

Закон про товарні знаки не згадує про звукові знаки, але такі <, наприклад, музичні сигнали як позивні тієї чи іншої ор­ганізації радіомовлення, За :іаконодавг гиом зарубіжних країн зву­кові сигнали можуть визнаватися товарними знаками.

Піл словесним знаком |м.і\чпннь ПОМИЧИ—, ПСС ИМ ми і ляд слова (слів) або сполучення літер, що мають словесний ха­рактер. Такі знаки набувають все більшого поширення, оскільки нони мають ряд переваг перед іншими знаками. Ці знаки легше за-пам'я тонуються, простіше відтворюються, їх іручно рекламувати, особливо по радіо і телебаченню.

Ли'ір.іжчіі.ілі.ніш зви м.к піп пі вобрвжеши кяхретвога характеру або композиції ліній, плям, фігур будь-яких форм і ко-льорін на площині. Наприклад, орнаменти та символи, зображен­ня тварин, птахів, стилізовані зображення всіляких предметів, іноді з включенням літерних елементів.

Об'ємний знак представляє собою композицію у вигляді фігур (ліній) або їх комбінацій у трьох вимірах. Прикладом тако­го знака є фігурне мило, оригінальний вид упаковки, флакона, пляшки, коробки для цигарок та ін.

Комбінований знак має вигляд комбінації елементів різнома­нітного характеру. Найчастіше це словесно-зображувальні композиції.

Інші об'єкти знаків: До них можуть бути віднесені звукові, світлові, світло-звукові та інші позначення.

За ступенем відомості знаки поділяють на звичайні та за­гальновідомі.

Звичайний знак — це будь-яке нове оригінальне позначення товарів (послуг), яке відповідає усім умовам надання кранової охорони

Зокрема, необхідною умовою його охорони < державна реєстрація позначення.

166

Розділ 9 Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту,

товарів і послуг

Загальновідомим знаком визнається іаке позначення, яке

відоме широкому ко IV і иоживачів завдяки йот використанню для позначення певних товарів.

Позначений, ашдояш як знак для товарів і послуг, мас бути корисним, придатним для маркірування гоімріи і нідпошдаіи ви

МОЇ .ІМ нроМИСЛОНОІ 14 КІПКИ 1 СрГОИОМІКИ.

Заявлене по.її іачешія мін бути новим, тобто невідомим ніде у світі і юм\ прпдаїним для |х.ч.страцїі за кордоном ,1 їй виявлення нонизни позначення провадиться експертиза заявленого позначення по суті.

Позначення має- буї н корисним. Це випливах, зі ст. 5 Заю про товарні знаки, відповідно до якої правова охорона нада< п.ся позначенню, що не суперечить суспільним інтересам. Воно маї певним чином індивідуалізувати надійну конкурентоспро­можність і стабільність попиту на товар і послуги.

Лнак поішнсн мати об'єктивне вираження, яке дозволяє маркірувати ним випущені вироби і упаковку, використовувати у технічній і супровідній документації тощо без зниження якості і зовнішнього вигляду товару, тобто бути технологічним.

Нарешті, позначення ма< відповідати вимогам промін лової естетики і ергономіки, що иключаї блатжучіш п>, у тому числі бути милозвучним і легковимовпим. Лише сукупність зазначених іншої і.її підставу визнати заявлене позначення як знак для то­варів і послуг.

9.1.2.Функції товарного знака

Говарні знаки виконують в основному чотири функції:

  1. Індивідуалізуюча, яка полягає в тому, що знак забезпечує необхідну відмінність однорідних товарів ( послуг) різних виробників, що знаходяться у цивільному обороті, дозво­ ляючи розпізнавати і запам'ятовувати за зовнішніми оз­ наками товари (послуги), які випускаються коїікреіііим підприємством.

  2. Гарантійна полягає в тому, що знак виступає гарантом якості товару чи послуг, відомих споживачам.

  3. Рекламна полягає п тому, що на основі психологічного впливу на споживача забезпечується стійкий Інтерес до

167

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

певного говару, ш<> маркує гься знаком, та його виробника,який забезпечу) гаку популярність, гобто знак і не одмінним елементом реклами, за допомогою якої встанов-

и гься зв'язок товару з його виробником. 4. Вказівна поляпм в гому, що знак вказує на походження

говару або ікнім .

Крім того, знак викону< н Інші допоміжні функції, в гому числі стимулюючу, психологічну, виховну.

Як уже зазначалось, товарний знав виокремлює товари і по­слуги конкретного підприємства серед інших подібних Це допо­магає володільцю знака у продажу говару або наданні послуг, а покупцеві у виборі потрібною говару чи послуги серед ана­логічних.

Щоб ні- виокремлення маркірованого товару чи послуг було

ні ефективним, знаки мають бути характерними (тобто

відрізнятися від палки самого товару або сфери його застої уван-

ня) і водночас Істотньо відрізнятися від знаків, то використову-

юі і,ся конкурси іами.

Функція вказівки на джерело походження товару чи н<» і її і іизька до функції виокремлення. Тут під джерелом

мається неувазі не географічна область, а підприємство.

Функція вказівки на псину якість говару чи послуг полягає и гому, що товарний знак, за загальним правилом і традицією, що їлася, маї вказувати на якість і опару ми послуг, які у спожи­вача не викликають сумніву. Тобто гакий знак вказує на високу якість та інші позитивні характеристики говару чи послуг.

Функція рекламування і таки.і. однією Із основних функцій знака. Завдяки зв'язку між говаром (послугами) і знаком ос­танній пала- споживачам інформацію про товари, послуги і тим самим доггомагаї їх володільцям стимулювати і зберігати попит на ці говари і послуги. Отже, знаки не повинні вводити в оману споживача, використовуватись для фальсифікації, реклами або нечесної конкуренції.

Варто зазначити, що хоча продавці і покупці (споживачі) як

уча(1ІІІКИ РИНКОВИХ ПІДНОСНІЇ Є ПрОТИЛеЖНИМИ СТОрОНаМИ, ИОНІІ

однаковою мірою зацікавлені в запобіганні фальсифікації товар них знаків. Продавець прагне не допустити захоплення його рип-

'

Розділ 9. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту. швлрів і послуї

к) збуту обм.іншім шляхом, споживачу не хочеться бути от ним. при виборі говару кін прагне уникнути підробки

Рівень розвитку і її і чи іншої країни визначається рядом

ЧИННИКІВ ОСНОВНИМИ ( Придбання І осиоі пня переДОВИХ ТЄХНО

лої пі заохочення національних кадрів до винахідницької та нию ваційної діяльності. Успішне поширення і впровадження ново­введень істотно,!.! «жить від обстановки, яка ск ііада< гься в галузі підприємництва. Ефективно діюча система товарних знаків може справити позитивний вплив на економічний розвиток країни. сприяючи створенню для нідприї мниптва умок, необхідних для придбання і вировадженнл передових технологій.

Використання товарних знаків для позначення вироблених товарів і послуг, що надаються, зумовлю* необхідність постійно піклуватись про їх високу якість, про кеухи іьне підвищення ефективності і раціональності виробництва конкурентоспромож­ності

продукції. Зростання попиту на високоякісну продукцію і і\ і и. к скою чергу, зумовлі еобхідність розширення вироб­ ництва, зайнятості населення тощо. Усі ці чинники забезпечують рівень добробуту народу к цілому < пім\ іююп. виробництво «її рокиті, необхідної для споживчих товарів, що зумовлюй поліпшення національного бюджету.

Товарні знаки безпосередньо впливають на технологічний розвиток країни через інновації, необхідні для постійного збере ження якості товарів і послуг. Такому розвитку можуть сприяти ліцензії на товарні таки тощо.

9.2.Правова охорона знака в Україні

Н Україні правова охорона токарних знаків здійснюється Законом України "Про охорону прав на знаки і ія товарів і по­слуг" від 15 грудня 1993 р. в редакції від 21 грудня 2000 р.

Закон іі|ю товарні тамі мас л,і головну мі-іу забезпечення іидишдуалі.іацїі юкарік і послуї певними позначеннями. В умовах ринкової економіки гака індивіду а іізація вкрай необхідна оікі іькп вона д.к змогу 11 жари одного виробника чи послуги однієї організації відрізняти кіл однорідних товарів і послуї інших вироб

168

169

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

никін чи осіб, що налають посли нСАМЄ цим він иідрізпж і ьі я кіл закоподавсіва про фірмово найменування (фірму), метою якого є Забезпечення індннідуа іізаци киробникік. а не юварівчи послуг.

Закон про нжарні знаки Зі своїм змісиш нідновілаі ипиж ним нимокім Нсссіиіньої оріаниацп ініслсмуалі.ної кл.іспоси І Іого призначення ію.іягаі т- пшіс и нормативному забезпеченні розрізнений іоварів і шкш. ти охоп.ікх значно ширшу сфср> Позначення певних мжлріи чи послуг товарним знаком накладає на їх іиподі п.ця серйозні зобов'язання, дисциплінує виробника чи особу, що м.ід.н послуги. Жоден шлприі мець, який заре< і ір\ вав зи.ік на своє ім'я, не скніє ризикувати своєю діловою ріпу іацкю. виробляти ювар чи надавати послуги нижчої якості в порівнянні з товарами і ікх іугами своїх конкурентів, бо інакше йому довсді -іься полишити свою підприємницьку діяльність в умоилх рийку. ('полинам дуже швидко розбереться у якої 11 и> варі н або послуг, зробить відповідні висновки щодо тих, хто їх ви роблж чи пала». Тому запровадження знаків для товарів і послуг це шлях підвищення якості продукції в найшириюму розумінні цього слова. Під якістю товарів слід розуміти багатий сггектр ха­рактеристик товару, позначеного знаком певного виробника, і Іс його технічний рівень, зовнішній вигляд, якість коигтруктинного вирішення і якість його виготовлення, мала матеріаломісткість, інсртгкоіїомічнігть та багато інших параметрів.

Отже, товарний знак не просто позначення для вирізнен­ім товару одного виробника серед однорідних токарів інших. 11< один її лін пі і. впливових Правових засобів підвищення ефекти пості і технічного рівня самого виробництва, бо без цього створи­ти товар, який ии нідіижіл.іи і участім вимогам, неможливо. Це — засіб оікж.ігнни виробництв, приведення його технології до су­часною ріння, засіб значного підвищення якості продумай чи на­дання ікк-Л\'і. Завдяки юварному знаку досягається необхідний < пожиначеиі асортимеиі тн.ірін ми послуг, наповненість ринку.

Основна позиіинна ріка Закону про товарні знаки полягає и іому. що їй ним іоннріїиіі іпак наділений функціями, які шн мас иикоііх к.і і и ,і ОМЄ ВІДРІЗНЯТИ нш.іри ОДНОЮ ипроиник.і шл полібнпх кні.ірііі ЧИ ПССлуі іншою ниробпика чи особи, що и.іл.н ікклуги.

Розділ 9 Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороіу

товарів і послуг

Закон про пжарні знаки не міс їй її. визначення 11 їді лан ми крп і ері ні. за якими іе чи інше позначення можи.і визнані і опар ним зн.іком. Нін панолть лише перелік позп.ічип.. які не МО­ЖУТЬ бути визнані знаками для токарні і послуг. Звідси н.піро шуєгься ній нонок. що усі ІНШІ позначення, які не перелічені к ЗЇконі, можуть бути визнані знаками для товарів і послуг Про те цс н<- означ,її. що позначення, яке заяиляггься для реєстрації як знак для товарів і пос і\ і. не ікннінію кьчновідати иенним еи-могіім. Закон такі кнмопі не лапок люі Передусім: правова охо­рона надається знаку, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманної її і моралі і.і на який не поширюються підстави для відмови в наданні правової охорони, встановлені Законом про токарні знаки.

Право масності на знак охороняється державою і засвідчується свідоцтвом. Свідоцтво • офіційним охоронним до-куменюм. ЩО кид.м іі.ін шл імпи держави уповноваженим н не­державним органом

Строк дії свідоцтва становить 10 років від дати подання за­явки до Установи і продовжується Установою за клопотанням власника свідоцтва щоразу на 10 років. Кількість продовжень ж обмежується. Свідоцтво України ліс лише на території України.

Відповідно до Закону про товарні знаки основні функції знаків для товарів і пік луг — це індивідуалізація виробленої про­дукції і наданих послуг, захист їх якості та інших достоїнств від зазіхань, забезпечення стійкості попиту, захист інтересів сумлінних виробників і споживачів, реклама виробів та послуг, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів і по­слуг в умовах ринкової економіки.

Закон док.іліпо ип ні.іч.н . які позначення не можуть буїи визнані знаками для токарів і послуг. Перелік позначень, наке и них у Законі про товарні знаки, що не можуть бути визнані якзна КИ для товарні і ЮСЛуг, чмпнно можна поділиш на чотири групи. } і руну ск іад.іюі і» і имволи, позначення, відзнаки що

мають уже офіційно визнане значення для держави чи і \і пільства. До ци і ір\ пи нанлагь:

•держанні крби. прапори. емблеіИи;

• офіційні п.і ти .іерлаи;

170

171

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

скорочені ііоо нокіїї найменування міжнародних і міжуря­ дових організацій;

офіційні контрольні, гарантійні та пробірні клейма печатки;

• и.порош га інші відзнаки.

За .полою компетен і них орі анів або власників позначень во ми можуї і. вноситися до знака як елементи, що не охороняю! і>ся.

Другу групу позначень складають позначення, які не відпо­відають зимогам законодавства, іоГж> коми або:

  • ге мають розрізняльної здатності;

  • і загальновживаними як позначення товарів і послуг пев­ ного виду;

  • ліній- вказують на вид, якість, кількість, властивості, призна­ чення, цінність тоиаріні послуг, а також на місце і час виготов­ лення чи збуту товару або надання послуги; Так, не ви мають­ ся наприклад, знаками для шнарін і ікх-луї позначення) ви- і іяді чаші, обвитої змією ості п>ки це позначення < уста юним символом для фармацеві ичних препараі іп і взаі алі для меди­ цини. Численні словесні позначення, такі як "Укрторгрекла- ма", "Промінвест-банк", "Українська біржа нерухомості" га і пін і підпадають під зазначений виняток і можуть бути внесені .і" знака як елементи, що не охороняються, якщо попи не ма­ ють домінуючого розташування в зображенні знака;

  • і загальновживаними символами і термінами;

  • • оман іинпми або такими, що можуть ввести в оману спо­ живача щодо товару (послуги) або особи, яка виготовляє товар чи падає послу] и

11 її > означає „позначення не має розрізняльної здатності"? Позначення нема» розрізняльної здатності, якщо воно нлле-жить до:

позначень, які складаються лише з однієї літери, цифри, лінії, простої геометричної фіі ури, що не мають харак гер пою графічного виконання.

До шдомл: ІЬ ііайч» сенніша і характерна фуга позна1 ..

що не маї розрізняльної здатності. Такі позначення не можуть 6у-іп використані як знак у зв'язку .( гим, що споживачі можуть їх розглядати як проси посилання на сорт, тип, серію та Інші млнічні характеристики виробу.

172

Розділ 9 Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту.

товарів і послуї

Простіігомі і ричні фігури (ромби, грикутннкИї кола, квад рати), взяті окремо ііо.і.і комбінацією а ішиими фігурами, літера ми .п'ю (іонами втратили свою розрізняльну здатність у зв'язку з їх широким розповсюдженням;

реалістичних зображень говарів, якщо знак заявдж гься на рее< грацію як знак для позначення цих говарів.

До кідмм.і Прості реалістичні зображення говарів не м<>

р р р

жуть буїп використані як знак тому, що попи позначають лише сам і опар і не пов'язують його з виробником- Такі зображення мо жуть розміщувати на спої му товарі будь-які виробники, і такі по­значення можуть вільно використовуватися, Реалістичні зобра­ження товарів не мож} і ь індивідуалізувати говар і його виробки ка у зв'язку з гим, що нони не мають особистих розрізняльних пак і позбавлені оригінальності;

  • тривимірних об'єктів, форма яких зумовлена виключно функціона іьіні.м позначенням;

  • загальновживаних скорочень;

  • позначень, які трипалий час використовувались і» Украпи

ькома виробниками як знаки для говарів, що мають спі 11 > 11V якість або інші спільні характеристики,

Які позначення належать до загальновживаних символів?

До загальновживаних символів, крім гих, які пов'язані з певною діяльністю, належать також умовні позначення, що ви­користовуються в науці 1.1 нхіііці, позначення хімічних еле­ментів, математичних символів, наприклад такий символ, як Інтеграл.

До ції і труни гакож належать іюзбавлеиі оригінальності по значення, в яких за основу беруть зображення предмета ер

ного для даної галузі господарства, Наприклад, а ія пікейної про мисловості зображення го ю або предметів одягу, фігу-

ри людини; для машинобудування зображення шестерні, для крн структор( ькогобюро зображення циркуля гощо, оскільки такі по­ значення через частоту використання це можуть ілдивідуалізовува- ти говар і його виробника, лепсо мо ги сплутані споживача-

ми і практично не відрізняються одне від од»

івернутя на те, що загально ■ і имволи і

герміни і п- іку,

173

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

кодизнак заявляється для гоздрів, що належать до ті ж галузі,

|||>і 1 .:.||,| ІМІСЖЖИВаїП СИМВОЛИ І ТсрМІНИ.

До третьої групи позначень ММОМ підносить такі, які с то­тожними або схожими настільки. 00 їх можна силу таї и х

• раніше зареєстрованими шакамн чи МКШЛМШШ N річ с грацію н Україні на ім'я іншої особи ЩОДО однорідних товарі» і послуг,

•знаками інших осіб, якщо ці .шаки охороняють» я 6вВ рі і сі рації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна:

фірмовими найменуваннями, що відомі в Україні і нале­ жать іншим особам, які одержали прано па них до дат по

і.іння до Держпатенту України заявки сі осовію од­норідних товарів і послуг;

  • найменуваннями місця ноходження юнарін. крім ви­ падків, коли вони включені до знака як елементи, що не охороняються, і зареєстровані на ім'я інших осіб, які мають право користуватися іакими наіімст ианнями;

  • ссріпфікаїііннпмп паками, зареєстрованими в установле­ ному порядку.

І о то,і.нимн прнііііяю називати ОЛИВКОВІ ПОЗКачеИМЙ

Схожими прийнято називаніїам позначення, які, поважаючи н,і різні складові елементи. < і ворюю11. однакові зорові враження (або (|и>нстично близькі — для словесних знаків), .і V випадку |ні і трацїї можуть викликати у споживачі» сумніви щодо виробника товару.

Сертифікаційними знаками є знаки, які служать лише як посилання на відповідність якості товарів або послуг певним стандартам.

Українським виробникам довелося відмовитися віл вжи­вання іаких назв напоїв як «Коньяк», «ШамПВНСЬКе», які маЙХе зникли і етикеток. Така продукція мас походження і ВІДПОВІДНИХ пропійній Франції Коньяк і Шампань, і гомутакі позначення в 4 країні не можуть бути визнані знаками для товарів.

Проте експертиза України відмовила американській фірмі «Сіііг|кчі» у реєстрації знака «Київська Русь» для спиртних на­поїв, тому що це ІСТОрИЧНа пата МІСЦЄВОСТІ, яка п СЬОГОДНІ, і не і п.кп для українського споживача, аж тик не асоціюється іі

174

Розділ 9, Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту. товарів і послуї

СПОЛУЧЕНИМИ Штатами Америки. А ЗГІДНО 3 постановою Київської міської ради народних депутатів па ВСІ запозичення, що стосуються історичних цінностей, пов'язаних Із містом КИЄВОМ, необхідно одержати дозвіл та сплатити значний податок.

Не реєструються як знаки для товарі» і ІЮСЛуТ позначення, які відтворюють:

  • промислові знаки, права на які належать в Україні пішим особам;

  • назви відомих в Україні творів науки, літератури і мистец­ тва або цитати і персонажі з них. твори мистецтва та їх фрагменти без згоди власників анторськот права або їх правонаступників;

  • прізвища, імена, псевдоніми та похідні від них, портрети і факсиміле відомих в Україні осіб бея їх З] оди.

Отже, знаки для товарів і послуг — це зареєстровані в ус­тановленому порядку позначення, за якими товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб.

Обсяг правової охорони, що надасться, визначається наве­деними у свідоцтві зображенням знака і переліком товарів та по­слуг, згрупованих у класи згідно з Міжнародною класифікацією товарів і послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]