Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5fan_ru_Патентознавство. Підручник.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

4.5. Патент

Що таке патент?

Патент - охоронний документ, що засвідчує пріоритет, ав­торство і право власності на винахід (корисну модель)

Розрізняють два вили патенту: патент і деклараційний патент.

Патент на винахід - різновид патенту, що видається за ре зультатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід.

Деклараційний патент на винахід - різновид патенту, що ви­лається за результатами формальної експертизи заявки на винахід.

Патент (деклараційний патенті на секретний винахід — різновид патенту, що видається на винахід, піднесений до держав­ної таємниці.

Патент України на винахід (корисну модель) діє тільки на території України.

Строк дії патенту України на винахід становить 20 років від і.і і н подання заявки до Установи за умови сплати збору за підтримання його ЧИННОСТІ.

Строк дії деклараційного патенту на винахід становить шість років від дати подання заявки до Установи.

Деклараційний патент на корисну модель — різновид паї єн ту, що видається за результатами формальної експертизи заявки на корисну модель.

Деклараційний патент на секретну корисну модельрізно­вид патенту, що видається на корисну модель, віднесену до дер жавної таємниці.

Строк дії деклараційного патенту на корисну модель стано­вить 10 років віддати подання заявки до Установи.

Обсяг правової охорони, що надається, визначається <|х>р-мулою винаходу (корисної моделі). Тлумачення формули новин но і.ийснюватиси в межах опіку винаходу (корисної моделі) та відповідних креслень.

82

4.6. Промисловий зразок

Промисловий зразок — це нове конструктивне вирішення виробу, що визначас його зонніиіній вигляд, придатне для відтворення промисловим способом, тобто це результат тнорчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

Суспільні відносини, що складаються у процесі створення і використання промислового зразка, регулюються Законом Ук­раїни "Про охорону прав на промислові зразки" ВІД 15 грудня 1993 р Відповідно до цього Закону об'єктом промислового зразка мо­же бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній нигляд промислового виробу і призна­чені для .іалово леїіни естетичних та ергономічних потреб.

Правова охорона надасться промисловому зразку, ЩО несу-иеречи 11,. \ спішним інтересам, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патент ОЗДВТНОСТІ.

Промисловий зразок відповідає умовам паїентоздатиості, якщо він новий і промислово придатний.

Промисловий зразок визнається вошам, якщо сукупність

йот <\і к них ознак нестала злі а.її.полосі\ мною у світі до подан-

ІЯВКИ .ю Установи. Проте на новизну ПРОМИСЛОВОГО зразка не

впливав розкриття Інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано яку Інформацію, протягом шести місяців .іо л.ііи подання заявки до Установи. Промисловий зразок визнається промислово придатним,

ЯКЩО ЙОГО мо/ке бути викорипаио в ПРОМИСЛОВОСТІ або В будь-якій іншій галузі діяльності.

Право власності на промисловий зразок засвідчується па-геи.іом

і гроКпД цаген !>• на промін ювиіі іра.іок < ганошгіь ! Ч" і і ВІДДАТИ і юта ми я заявки ДО Установи і продовжу» і м я Установою ЮЛОТаНИЯМ власника патенту, але ні бі ПЛШ лк ні п'ять років

Обсяг правово) охорони, що надасться, визяачавться су-куппіс по суттєвих ознак промислового зразка, юбражеких ні фо юі рафіях вироб)

відповідно до закону про промислові ВраЗКИ ЙОГО ДІЯ НЄ по-

іиирки п.ся на:

6* 83

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 4, Промислова власність

  • об'єкти архітектури (крім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні іа інші стаціонарні споруди:

  • друковану продукцію як гаку;

  • об'єкти нестійкої форми а рідких; газоподібних, сигоост або

подібних їм речОВИН гоїцо.

4.7. Суб'єкти права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

  1. Автором результату творчої праці може бути громадянин України, громадянин будь-якої іншої держави або особа без громадянства, гобто це завжди буде фізична особа

  2. Громадити можуть бути авторами винаходу, корисної мо­ делі чи промислового зразка незалежно від віку.

  3. Поняття "суб'єкти права на винахід, корисну модель чи промисловий зразок" стосується як автора результату, так і його правонаступників — будь-яких фізичних і юридич­ них осіб, яким автор передав с коє суб'єктивне майнове право на результати творчої праці. Такими правонаступ­ никами можуть буї и спадкоємці або інші особи.

Суб'єктами зазначених прав можуть бути будь-які фізичні чи юридичні особи, до яких суб'єкти ниє право авторів переходить за договором або за заповітом. Держава може стати суб'єктом за значених прав у чітко визначених законом випадках. Так, винахо­ди, корисні моделі чи промислові зразки, строк охорони прав па які минув, стають надбанням суспільства.

Проте треба маги на увазі, що при переході суб'єктивних прав автора до інших осіб в усіх випадках за автором залишають­ся його особисті немайнові права,

4. Досить часто винахід, корисна модель чи промисловий зразок можуть бути створені не одним автором, а спільною гворчою працею кількох співавторів. У такому разі скла, і.і ються відносини, які називають співавторством. Але співавторство має місце лише тоді, коли воно набувас творчого характеру. Надання гехнічної ДОПОМОГИ ангору Іншими особами не і співавторством (наприклад, консуль­ тації, здійснення розрахунків, виготовлення мок їси

84

креслярські роботи). За законодавством іцю промислову власність відносини між співавторами визначаються уго­дою між ними. Склад співавторів може бути змінений Ус-

іановою на піде такі поданої співавторами лампи. 5. 1 Іоне законодавство про інтелектуальну власність істотно підняло роль ще одного суб'єкта права на результат твор­чої праці. Йдеться про роботодавця, з яким автор знахо­диться в трудових відносинах за договором найму. Закони про винаходи, корисні моделі та промислові зразки містять норми, відповідно до яких право на одержання патенту має роботодавець, якщо винахід, корисну модель чи промисловий зразок створено у зв'язку а виконанням службових обов'язків чи доручення роботодавця -та умови, що трудовим договором (контрактом) не пе­редбачено інше. Роботодавець мас укласти письмовий договір з авто-|юм і за ЙОГО умовами видані винагороду автору відповідно до еко­номічної цінності винаходу, корисно] моделі чи промислового зразка та іншої вигоди, одержано] роботодавцем від використання зазначе­них обєктів промислової власності. У свою чергу винахідник або ав­тор корисної моделі чи іі|х>мис лоного зразка має подати роботодаи цепі письмове повідомлення про досягнутий ним ]н'зультат творчої праці з описом, що розкриває сутність винаходу, корисної моделі чи промислового зразка настільки повно і ясно, що |х>бить можливим його використання. При ньому тіх-ба мати на увазі, що інколи сам ав-юр іхмультату не в змозі скласти докладного і всебічного опису ви­находу, корисної моделі чи промислового зразка. 13 такому випадку кін змушений вдатися до допомоги самого роботодавця

Проте якщо роботодавець протягом чотирьох місяців відда­ні одержання такого повідомлення не подасть заявки до Устано­ви, то право на одержання заявки переходить до винахідника чи автора промислового зразка. Із ції і норми випливає висновок, що в разі створення винаходу, корінної моделі чи промислового зраз­ка у зв'язку з виконанням службового обов'язку чи доручення ро­ботодавця прано на одержання патенту мас роботодавець, і лише коли кін цим правом не скористається, воно переходить до ви­нахідника чи автора промислового зразка.

Право власності на винаходи, корисні моделі і промислові зразки \ переважній більшості випадків належить саме роб

85

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 5. Право на одержаний паїенту

давцеві, оскільки за статистикою минулих років близько 90 отків авторів працюють за наймом. (і. Як уже зазначалось, суб'єктом прана на винаходи, корисні МОДелі може бути Фонд винаходів України. Це юридична особа, яка маг прано користуватись і розпоряджатися пе­реданими йому об'єктами на властей розсуд на ко­мерційних засадах.

86

Розділ 5. Право на одержання патенту

5.1. Право на одержання патенту, право авторства

Хто може подати заявку на винахід (корисну модель)?

Заявку на видачу патенту може подати винахідник або його < п.і.ікпі мець, роботодавець або правонаступник иинахідннка чи роботодавця. За дорученням заяниика заявку може подати ііред-( іанник у справах Інтелектуально] власності (патентний повіре­ний) або інша довірена особа.

Винахідники, які спільно створили винахід (корисну мо­лі н.). маю ті» однакові права на одержання патенту, якщо інше не передбачено модою між ними.

[Н08ЄМНІ Г8 ІНШІ ОСОби, ЩО ПрОЖИВаЮТЬ поза межами Ук­раїни, V відносинах з Установою реалізують свої права через їм тентиих повірених.

Хто визнається винахідником?

Винахідником владається фізична особа, творчою працею якої створено винахід (корисну модель).

Закон ЧІТКО ВІДОКреМЛЮЄ ВННахіДІШКа ВІД інших осіб, які на­ламали йому ліпне гехнічну, організаційну, матеріальну та юри­дичну допомогу або допомогу у проведенні дослідницької роботи та виготовленні гехнічноі документації. Так, ст. 8, п. 4 Закону України Про охорону прав па промислові зразки' проголошує:

Не визнаються винахідниками фізичні особи, які не внесли особистого творчою внеску у створення винаходу, а надали ви­нахіднику тільки гехнічну, організаційну чи матеріальну допомо­гу при пою створенні і (або) оформленні заявки.

Якщо у створенні винаходу (корисної моделі) брали участь декілька фізичних осіб, всі нони визнаються винахідниками, а п<>

рядок користування кранами, ЩО їм иалі'жап., кімначаі ГЬСЯ уГО лою між ними.

Винахіднику належить право авторства, яке с невід'ємним

особистим праном і охоропж ГЬСЯ бе.и грокопо

Винахідник маг право на присвою пня свого імені створено­му ним винаходу (корисній моделі).

87

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавєлво

Розділ 5 Право на одержання патенту

Що таке прано авторства?

Право авторства особистим немайновим правом і пале жить винахіднику. Воно є нсвідчужуваним: не передається іншим особам та охороня< гься безстроково, не переходи її, до правонас­тупника на підміну від майнових прав, засвідчених патентом. Юридична особа не визнається як автор. Виникає питання: кому належить прано па одержання па­тенту па службовий винахід ?

Як відомо, що під ^службовим винаходом" розумі* геся ви­нахід, створений за дорученням роботодавця або у зв'язку з вико­нанням службових обов'язків.

Право на одержання патенту на службовий винахід (корт ну модель) мас роботодавець винахідника.

Винахідник подає роботодавцю письмове повідомлення про створений ним службовий винахід (корисну модель) з описом, що розкриває суть винаходу (корисної моделі) достатньо ясно і по­вно. Роботодавець повинен протягом ■нпіірі.оч місяців піддати одержання від винахідника повідомлення подати до Установи за­явку на одержання патенту чи передати право на ЙОГО одержання шипи особі або прийняти рішення про збереження СЛужбОВОГО

винаходу (корисної моделі) як конфіденційно] інформації. У цей самий строк роботодавець повинен укласти з винахідником пись­мовий договір щодо розміру та умови виплати йому (його право­наступнику) винагороди відповідно ДО економічної цінності ви­находу (корисної моделі) і (або) іншої ВИГОДИ, яка може бути одержана роботодавцем.

Якщо роботодавець не виконас зазначених вимогу встанов­лений строк, то право на одержання патенту на службовий ви­нахід (корисну моделі») переходить до винахідника а<'»> його пра­вонаступника. У цьому випадку :<а роботодавцем задипіас гься п<-реважне право на придбання ліцензії.

СтрОКзбереження роботодавцем чи ЙОГО правонаступником

службового винаходу (корисної моделі) як конфіденційної Інфор мани у разі його невикористання не повинен перевищувати чотирьох років. У протилежному випадку прано на одержання па-генту на службовий винахід (корисну модель) переходить до ви­нахідника чи його правонаступника

88

( нори щодо умов одержання винахідником і іужбового ви­находу (корисної моделі) винагороди га її розміру вирішуються у судовому порядку.

5.2.Оформлення прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки

Автор пропозиції, що мас ознаки винаходу, корисної моделі чи промислового зразка, може стати суб'< ктом патентних правли* ті і.і умови відповідно] кваліфікації заявленої пропозиції компе­тентним державним органом, яким в Україні с Укриаіеш Дер­жавне підприємство .Український інститут промислової влас­ності" Міністерства освіти і науки України - уповноважений дер-жавний заклад для розгляду і проведення експертизи заявок.

Для цього автор пропозиції ма< надати їй об і КТИВНОІ ((юр­ми, яка б робила останню можливою для < прийти і я іншими осо­бами і була .і.і.іг і.і ДО відтворення. Пропозиція має бути втілена в кресленні, дослідному зразку чи просто описана гак, щоб її сутність була зрозуміла і доступна іншим особам і придатна для користування.

І Ірлно кіі.і нфікаїні творчої пропозиції як винаходу, корис­ної моделі чи промислового зразка належить Укриатенту. Лише після того як Укриатепг визнає заявлену пропозицію винаходом, корисною моделлю чи промисловим зразком, прийме рішення про внесення її до відповідного Державного реї стру і видачу па­тенту автору, він офіційно вианаї гься автором свого творіння і здобуваї пенні права та пільги, встановлені чинним законодавсі України. Тільки після цього автор, а гакож інші особи можуть розголошувати сутність пропозиції шляхом публікації, усних до­повідей та іншим чином.

()(|)ормлеіпія прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки потребує виконання ряду формальностей, Це, передусім, подання належним чином оформленої заявки до Установи.

Заявка па видачу патенту України па винахід і корисну мо дель маї відповідати вимогам, що встановлені „Правилами скла­дання і подання заявки на винахід та заявки на корж ну модель . затвердженими наказом Міністра освіти і науки України від 22

89

Сусліков Л.М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 5. Право на одержання патенту

січня 2001 р. Заявка на промін.юний зразок мас відповідати ви­могам Правил складання т.і подання заявка па видачу патенту України на промисловий зразок, зат» рджених наказом Установи під 15 січня 1Я95 р.

Наступним етапом < проведення експертиз поданої заянмі в тих випадках, коли нони передбачені Останній етап занесення до спеціального Державного реєстру об'єктів, які відповідають умовам патентоадатиості Нили державної реєстрації вида гься правоохоронний документ — патент. Зара;» в Україні встановлена і лина форма правової охорони ніпіаходів. корисних моделей і промислових зразків— патент..

Патент — це техніко-юриднчнин документ, який засвідч уі визнання заявленої пропозиції винаходом, корисною моделлю чи промисловим зразком, авторство па них, пріоритет і право влас­ності па зазначені об'єкти

Прано па подання ЗЯЯВШІ на иинахід. корисну моделі, чи ПРОМИСЛОВИЙ .іранок передусім мас анюр. Вій може (але ні' 30-бов'яааний) подавати заявку до Установи через представника у справах інтелектуальної власності (патентного пові|>еного) або Іншу довірену особу. Іноземні громадяни і юридичні особи, що мають постійне- місце знаходження за межами України, подають заявки тільки через представників у справах ішедемуальноі власності.

Прано на подання заЯЮШ м.к роботодавець, якщо винам і корисна модель чи промисловий зразок створено у зв'яжу :< вико­нанням службового обов'язку чи доручення |>оботодавця.

Прано на подання заявки мають також правонаступники як авторів, так і роботодавців. Заявка складається українською МО­ВОЮ 1 маї СТОСуваТИСЬ ЛНШЄ одною результату технічної П»ор-

чосп < )■' і днання в одній заявці лнох винаходів, корисних мо іе лей чи промне юних зразків не допу< км гься.

Заявка п.і.и икі. гься на адресу N врвДиснюгв Інституту про­мислової власної п (У крпатент). Заява нв видачу патенту по 1.1. и.і ;і вя встановленою формою, У графі ш< і форма заяви, що містить прохання видати патент України, необхідно вказати, па який Із двох об'єктів промислової власності заявник просип і. нила ні наїені на "винахід" чи на "корисну модель". У рай прохання

90

видати патент на винахід, слід зазначити, який саме патені бажан одержані заявник - патент із строком ди 20 років, що видається після проведення експертизи по суп, чи дек і.іраиішіип патент із строком дії пік п. років, що видаї гься під відповідальність заявни­ка бі-з проведення експертної ПО суті. У ВвЯВІ на видачу патенту обов'язково має бути вказано прізвище заявника (заявників), його адресу, а також ангора (авторів) заявленої пропозиції.

5.3. Порядок оформлення та подання заявки на винахід

5.3.1. Вимога єдності винаходу

Згіднозч. 4 ст. 12 Закону заявка на винахід повинна стосува-ГИСЯ ОДНОГО винаходу або і руни винаходи», пов'язання єдиним ви­нахідницьким задумом (вимога і лік" 11 винаходу) Груш винаходів визшм гься пов'язаною єдиним винахідницьким задумом, якщо мас мнце технічніш взаємозв'язок між цими винаходами, що вира жасться однією або сукупністю однакових чи відповідних суттєвих ознак, які визначають внесок у рівень техніки кожного Із заявлених винаходів, які розглядаються В сукупності. Що таке вимога єлносп винаходу? Вимога единості винаходу визнається дотриманою, якщо: 1)заявкастосу* гься одного винаходу, гобто одного продук­ту, способу чи застосування раніше відомого продукту або способу за новим призначенням; 2) заявка стосус тьея одного винаходу, який охарактеризова­ний і розвитком або уточненням окремих конкретних варіантів його здійснення, що не супроводжується

іамІНОЮ чи вилученням окремих ОЗНаК, НаведеНЯХ У не.і.і

лежному пункті формули винаходу; 3)заявка стосується групи винаходів, які пов'язані слиним

винахідницьким задумом, а саме

а)винаходів, один .» яких призначений для одерж.ш ня(внготовлення) іншого, наприк од, пристрій, речо­вина або пііам та спосіб його одержання, виготовлен ня;

91

Сусліков Л .М., Дьордяй В.С. Патентознавство

Розділ 5. Право на одержання патенту

ґ)) винаходів, один .* яких призначений для здійснення іншо-і о, наприклад, спосіб і пристрій для здійснення способу;

в) винаходів, один і яких призначений для використання в ініііоі о ( в пішому), наприклад спосіб і речовина, яка призначена для використання в способі;

г) винаходів однакового призначення, які забезпечую 11. одержання одною і юіо ж іехнічного результату іірімі циново одним і тим же- шляхом (варіанти).

Заявка па корисну модель повинна стосуватися однієї ко­рисної моделі.

Вимога єдності корисної моделі визнається дотриманою, якшо:

1)заявка стосується одній корисної моделі, тобто одного

пристрою;

2) заявка стосується один і корисної моделі, яка охарактери зована і розвитком або уточненням окремих конкретних варі.піни її здійснення, то не супроводжується зміною чи вилученням окремих ознак, наведених у незалежному пункті формули.

Вимога і дності не визнаї ться дотриманою, якщо заявка сто сується винаходу (корисної моделі), який охарактеризований на­бором ознак, що не утворюють єдину сукупність і спрямовані на досягнення різних, самостійних технічних результатів.

5.3.2.Загальні вимоги до змісту документів заявки

Заявка складається українською мовою. Якщо опис і фор­мулу винаходу (корисної моделі) викладено іншою мовою, то для збереження дати подання їх переклад повинен надійти до Укрпа* ієн іу протягом двох місяців віддати подання заявки.

Матерія ні заявки не повинні містити висловів, креслень. малюнків, фотографій га будь-яких інших матеріалів, щосупере мать громадському порядку і моралі, .(неважливих висловлювань стосовно винаходів (корисних моделей) га результатів діяльності піших осіб,а гакож відомостей і матеріалів, які вочевидь не стосу­ються або не « необхідними для нили.шия документів заявки га-мі.ми. що відповідають вимогам Правил.

92

У формулі, описі, рефераті і пояснювальних матеріалах для

опису використовують, як правило, стандартизовані терміни і скорочення, а за їх відсутності — загальновживані в науковій і технічній літературі.

При використанні термінів і позначень, що не с загальнов­живаними, необхідно пояснити їх значення при першому вжи­ванні в тексті.

І5< і умовні позначеним СЛІД розшифровувати.

У описі, формулі винаходу (корисної моделі) та рефераті необхідно зберігати єдинії іь термінології, тобто одні іі ті самі о.< наки н зазначених документах повинні називатися однаково. Ви­мога сдиності терміно.іоі п стосу» ться також умовних позначень і розмірності фізичних одиниць, які використовуються в ма­теріалах заявки.

Назва винаходу,за іннрі би, може містиш символи латинсь­кої абетки та цифри. Використання символів інших абеток, спеціальних знаків у назві не допускається.

Одиниці вимірювання фізичних величин переважно вжива­ються в одиницях діючої Міжнародної системи одиниць.

Документи заявки, а саме: заяву про видачу патенту, опис і формулу винаходу (корисної моделі), креслення і реферат пола ЮТЬ у трьох примірниках . [окумвНТИ, які ПОТребуЮТЬ подальшою перекладу, можуть бути подані мовою оригіналу в одному при­мірнику, а їх переклад - у трьох примірниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]