Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 Вступ.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Маркетологи радять:

  • Невеликі фірми мають турбуватися про контроль маркетингової діяльності не менше за великі.

  • Припущення про те, що зовнішні сили впливають на всі компанії однаково, часто не відповідає дійсності. Важливо про це пам'ятати.

  • Якщо компанія втратила контроль за витратами, то повинна знайти причину.

  • Для здійснення ефективного контролю бажано чіткіше визначати місію фірми і корпоративні цілі.

  • Завжди потрібно мати на думці питання: "Чи не існують кращі способи контролю маркетингової діяльності?".

Методичні вказівки по проведенню заключної частини.

  1. Підвести підсумки викладання матеріалу заняття, звернути увагу на найбільш важливі моменти і відповісти на запитання студентів.

  2. Дати завдання та перелік рекомендованих літературних джерел на самостійну роботу.

  3. Дати під запис перелік питань, які виносяться на семінарське заняття.

  4. Оголосити тему наступного заняття.

Перелік питань до семінарського заняття:

  1. Суть маркетингового стратегічного планування.

  2. Етапи стратегічного планування.

  3. Підходи до планування стратегії і її вибір.

  4. Складові плану маркетингу.

  5. Суть маркетингового контролю.

ТЕМА № 15.

МІЖНАРОДНИЙ МАРКЕТИНГ.

План

  • Сутність міжнародного маркетингу

  • Спільні риси внутрішнього та міжнародного маркетингу

  • Інтернаціоналізація світового господарства і нові пріоритети міжнародного маркетингу

Виникнення і розвиток концепції міжнародного маркетингу як своєрідної системи маркетингової діяльності приходиться на 60-70 роки ХХ ст. Саме до цього періоду склалися необхідні передумови до перебудови ринкової діяльності в міжнародному масштабі на основі принципів маркетингу, що довів у попередній період свою дієвість як ефективна система корпоративного керування і засіб конкурентної боротьби на національних ринках.

У сучасних умовах розвитку господарської сфери життя суспільства, що характеризується подальшим загостренням конкурентної боротьби на світових ринках, з усе більш складними і диверсифікованими технологіями, організаційними моделями виробництва, надзвичайною інформаційною насиченістю і комунікативністю, ефектність зовнішньоекономічної діяльності, як і економічної активності взагалі, тісно пов'язана з цілями і методикою використання інструментів маркетингу. Причому його міжнародні аспекти значно актуалізуються завдяки подальшій інтернаціоналізації світової економіки, розширенню міжнародної торгівлі, більш динамічному і масовому переміщенню капіталів і робочої сили.

Зовнішньоекономічні зв'язки стають усе більш помітною складовою частиною господарської діяльності українських підприємств і організацій. Зростає інтерес до участі в економічному, виробничому і науково-технічному співробітництві з партнерами з закордонних країн. У цих умовах усе більше число працівників виробничої сфери, малих підприємств і державних установ мають потребу в об'єктивній інформації про світовий ринок, його структуру, організацію і техніку здійснення комерційних операцій.

Для багатьох підприємств вивчення і застосування міжнародного маркетингу стає можливим та необхідним внаслідок зростаючої відкритості зовнішніх ринків і з метою удосконалювання їхніх відносин з цими ринками.