Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 Вступ.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Переваги пропаганди:

  • інформація сприймається як більш достовірна, об’єктивна;

  • впливає на тих покупців, що негативно ставляться до реклами.

Недоліки пропаганди:

  • нерегулярність, разовість інформації;

  • не гарантує створення саме позитивного іміджу фірми.

3.4. Особистий продаж як елемент маркетингових комунікацій.

Особистий продаж вид просування, який передбачає особистий контакт продавця з одним або кількома покупцями з метою продажу товару таналагодження тривалих стосунків з клієнтами.

Особистий продаж є частиною просування товарів, послуг і в деяких випадках застосовується значно частіше, ніж інші засоби просування товару.

Для зменшення витрат на організацію продажу, а також для підвищення ефективності функціонування торговельної мережі фірмами розробляються спеціальні стратегії, впроваджуються, зокрема, комп'ютеризовані системи продажу.

Отже, до переваг особистого продажу слід віднести такі:

- Індивідуальний підхід до кожного покупця.

- Можливість передачі значного обсягу маркетингової інформації.

- Зумовлює необхідну зворотну реакцію з боку покупця.

Недоліки особистого продажу:

  • невелике охоплення аудиторії;

  • значно поширюється штат збутовиків;

  • значні витрати.

Основні етапи процесу ефективного продажу:

— пошук та оцінка потенційних покупців;

— завчасна підготовка до візиту;

— підхід до клієнта;

— презентація і демонстрація товару;

— подолання заперечень;

— укладання угоди;

— доведення до кінця робіт за угодою та перевірка результатів.

Кожному з цих етапів притаманні власні специфічні заходи комунікації, такі як реклама за допомогою сувенірів, спеціалізовані виставки, ярмарки, демонстрації, каталоги, рекламна література, рекламно-інформаційні підбірки для преси, плакати, конкурси, премії, купони, залікові талони та ін.

Для досягнення найбільшого комунікаційного ефекту підприємству необхідно ретельно координувати весь свій комплекс маркетингу, а не тільки комплекс спілкування.

Усі наступні засоби маркетингових комунікацій за своєю суттю є синтетичними.

До синтетичних засобів можна віднести :

• виставки (мають як правило інформаційний характер) та ярмарки (мають як правило комерційний характер);

• спонсорство – система взаємовигідних договірних відносин між спонсором, який є постачальником коштів, і репацієнтом – стороною, яка їх отримує в особі індивідів, груп, організацій з метою досягнення спонсором певних маркетингових комунікаційних цілей;

Спонсорство – це меценатство і має на меті отримання певної вигоди, еквівалентної затраченим коштам. Так, великі можливості пропаганди своїх марок отримують фірми, приймаючи рішення про спонсорську підтримку великих спортивних змагань, подій на музичному небосхилі тощо. Зріст рівня поінформованості інколи можна порівняти з інтенсивною рекламною кампанією. Стає зрозумілим, чому вже кілька десятиріч COCA–COLAє спонсором Олімпійських ігор, а українська компанія NEMIROFF тривалий час підтримує трансляцію найкращих боксерських поєдинків.

• брендинг – діяльність зі створення та реалізації бренду та управління ним. БРЕНД – образне поєднання самого товару або послуги з набором властивих йому характеристик, очікувань та асоціацій, які виникають у споживача товару.

Наприклад, пиво Х – це просто пиво. А ось пиво „Оболонь” або „Славутич” – це бренди. „Жигулівське – споконвічний бренд. Цим ім’ям і сьогодні за кордоном називають марки, представлені російськими та українськими компаніями.;

• інтегровані маркетингові комунікації в місцях продажу – це комплексний синтетичний засіб маркетингових комунікацій, який вимагає прийомів реклами, стимулювання збуту, персонального продажу, PR у місцях продажу товарів.

Це можуть бути вивіски, світові табло, певним чином оформлені вітрини магазинів, товари, які розміщені поблизу магазину і привертають увагу, певні прийоми продажу товарів у торговій залі.

Кожен із зазначених, елементів комплексу просування за своєю суттю є засобом комунікації. Отже, знання суті процесу комунікації, і в тому числі маркетингових комунікацій, дає змогу зрозуміти, як саме комплекс просування впливає на споживачів.