Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_№_1_ОУ_ОДПСУ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Національний університет державної

ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра управління, адміністративного права і процесу та адміністративної діяльності

Затверджено

Протокол засідання кафедри

№ ___ від «___» ___________ 2014 р.

Л Е К Ц І Я

з курсу «ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ В ФІСКАЛЬНИХ ОРГАНАХ»

для бакалаврів, спеціалістів та магістрів

напрям підготовки – 0602 «Право»

спеціальність – 6.060102 «Правоохоронна діяльність»,

7.060102 «Правоохоронна діяльність», 8.060102 «Правоохоронна діяльність»

Тема 1. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ НАУКИ СОЦІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

2 год.

Лекцію підготувала:

професор кафедри, к.ю.н., доцент Петрова І.П.

ІРПІНЬ 2014

Тема 1. Історія розвитку науки соціального управління

План лекції

Вступ

1. Історичні етапи розвитку практики управління в суспільстві

2.Системи і концепції, що передували виникненню науки управління

3. Наукові школи соціального управління та сучасні тенденції в теорії організації та управління

Висновки

Мета: Вивчення курсу "Основи управління в фіскальних органах" ставить за мету оволодіння курсантами основними положеннями теорії, методології та практики управління в фіскальних органах для досягнення ефективності в управлінській діяльності, створення умов для успішної боротьби зі злочинністю у сфері оподаткування.

Вступ

Наш час характеризується дуже складними і суперечливими процесами суспільного життя. Основні засади суспільства перехідної економіки в цілому сформовані, але дезінтеграційні процеси, нагромаджений деструктивний потенціал погрожують негативними наслідками для розвитку українського суспільства. Управлінські структури при цьому часто діють емпірично, переважно нераціональним способом проб і помилок.

На сучасному етапі ефективне функціонування будь-якої системи залежить від управління нею. У зв’язку з цим перед країнами, що будують нову політичну систему, постає задача вироблення власної теорії соціального управління, що відповідає сучасним реаліям та повинна слугувати інструментом у руках керівників різного рівня й організацій, дозволяючи їм не тільки прогнозувати зміни соціальних процесів, але і підказувати способи оптимального впливу на них.

Навчальна дисципліна складається з двох частин:

1. Теоретико-методологічні засади управління.

2. Організаційні засади управління фіскальними органами.

Основним завданням вивчення першої частини є формування наукового уявлення про суть управління взагалі та соціального, зокрема, а також розглядається зміст механізму, системи та процесу управління; історія розвитку та становлення управління як науки та як навчальної дисципліни; методологічні основи, особливості та проблеми соціального управління; школи соціального управління та сучасні концепції його розвитку.

Друга частина присвячена вивченню системи організації роботи та управління фіскальними органами, її функціональної, організаційної, інформаційної структур, особливості підготовки і прийняття управлінських рішень, здійснення таких специфічних функцій управління як аналіз, прогнозування, планування, організація і контроль, виконання управлінських рішень взагалі та у державній фіскальній службі України, зокрема.