Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 Вступ.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Переваги стимулювання збуту:

  • орієнтує на негайну купівлю товару;

  • здійснюється власними силами фірми.

Недоліки стимулювання збуту:

  • короткотерміновість застосування;

  • відносно великі витрати.

3.3. Пабліситі – pr (пропаганда) в системі маркетингу.

паблік рилейшнз (PR), або зв'язки з громадськістю—діяльність, спрямована на формування і підтримку сприятливого іміджу фірми через налагодження стосунків між організацією та різноманітними контактними аудиторіями, ініціювання самою фірмою поширення інформації про товари, ідеї, послуги, яка подається як новина, а також запобігання та усунення небажаних чуток і дій, які можуть зашкодити діяльності фірми;

Основна мета — не стільки продати, скільки забезпечити моральну підтримку дій фірми. Пропаганда включає використання редакційного, а не платного місця чи часу у всіх засобах розповсюдження інформації, доступних для читання, перегляду чи прослуховування наявними чи потенційними клієнтами підприємства, для вирішення конкретного завдання — сприяти досягненню поставлених цілей.

Пропаганда або "паблік рилейшнз" і передбачає: встановлення і підтримання зв'язків із пресою, товарну пропаганду, загальнофірмову комунікацію, лобізм і консультування .

"Паблік рилейшнз" тісно пов'язаний з рекламною практикою, але на відміну від реклами ведеться на некомерційній основі, не прив'язаний до споживчих властивостей товарів, акцент роблять на показі ролі товарів у захисті природи, полегшенні умов роботи чи домашньої праці. "Паблік рилейшнз" можна визначити як мистецтво створення сприятливого ставлення до підприємства, виробництва товару не тільки з боку клієнтів, а й з боку широких мас публіки на різних рівнях, аж до урядового.

Варто виділити такі заходи в системі "паблік рилейшнз": престижна реклама діяльності підприємства, доведення до широкої публіки думки, що кінцевою метою підприємства є не одержання прибутку, а задоволення потреб людей і суспільства.

У світі цікавого.

Приклад. Міністерство курортів та туризму АРК напередодні сезону 2001 р. Стало організатором масштабної PR акції. Метою її проведення було поширення об’єктивної інформації про готовність сонячного півострова до прийняття відпочивальників. До Сімферополя було запрошено представників близько 50 засобів масової інформації з України, Росії та Білорусі. Для них організовані чисельні прес-конференції, зустрічі з керівниками автономії, поїздки в санаторії та пансіонати.

Одна з причин цих заходів – використання деякими туроператорами „чорного” PR з метою представити в основному російській аудиторії Крим як територію, де панує хаос, безлад і корупція. Засоби масової інформації позитивно оцінили зміни, що сталися за минулий рік на півострові і донести це до своїх аудиторій. Відповідно PR акція дала досить позитивні результати, на півострів приїхало відпочивати значно більше туристів, ніж в попередній рік.

Методи пропаганди:

  • через пресу (публікації, інтерв’ю);

  • через кіно, теле та відеофільми;

  • громадська та добродійна діяльність;

  • ювілейні фірмові заходи;

  • лобізм – робота із законодавцями та урядовими чиновниками.