Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 Вступ.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

2. Особливості послуги як товару

Послуги не відчутні, проте

дуже відчутна їх відсутність.

Із розмови

Послуга - трудова діяльність, що задовольняє потреби людини або організації.

Сфера послуг - одна з найдинамічніших сфер економіки. Нині вартість послуг у розвинутих країнах становить 60-70% ВВП. 2/3 працездатного населення цих країн зайнято наданням послуг. Отже, послуга на сьогодні е головним товаром.

Види послуг: фінансові; бухгалтерські; консалтингові; страхові; юридичні; інформаційні; рекламні; сервісні; побутові; медичні; освітні; туристичні; транспортні; культурні; сфери харчування та інші.

Особливості послуг порівняно з товарами-речами:

Невідчутність, нематеріальний характер послуг. На відміну від товару, послугу до її купівлі чи використання неможливо побачити, поторкати, випробувати тощо.

Неможливість зберігання послуг. Оскільки їх суть - діяльність, то послуги неможливо виробити наперед (про запас) і зберігати. Надати послугу можна лише тоді, коли є клієнт або замовлення.

Нерозривність надання та споживання послуги, їх співпадання в часі. Приклади: концерт, лекція, лікування, транспортні, туристичні послуги.

Мінливість якості послуги. Внаслідок цього якість одних послуг неможливо оцінити заздалегідь, а других - також в момент їх надання, а лише через деякий час. Наприклад, якість навчання, лікування.

Невіддільність послуги від її джерела (виробника). Чимало послуг клієнт зацікавлений отримати саме від певної особи. Так, глядачі йдуть на свого артиста, клієнти - до певного перукаря, лікаря і т.ін.

Розглянемо особливості ринку послуг порівняно з ринком речових товарів.

Особливості ринку послуг

До купівлі і отримання послуги її неможливо оцінити, щоб зробити вибір

Продавець і покупець послуг діють в умовах невизначеності

На ринку послуг при незбігу попиту і пропозиції значніші втрати прибутку

Поширювати ринки послуг значно складніше, ніж ринки товарів-речей

При придбанні послуг ризики покупців більші

Характеризується

надзвичайною різноманітністю послуг

Розглянемо деякі особливості ринку послуг. На ньому, як і на ринку товарів-речей, відбувається коливання попиту і пропозиції. Послуги - це діяльність, тому їх не можна виробити про запас. Отже, під час, падіння попиту звичайно не уявляється можливим створення запасів послуг для їх використання в період пікового попиту. Далі, якщо у клієнта є потреба у будь-якій послузі (побутовій, медичній, юридичній або ін.), для нього не просто зробити вибір організації (фірми), до якої звернутись. Адже до купівлі і отримання послуги її не можна побачити і оцінити, щоб порівняти з іншими і зробити вибір. Нематеріальний, невідчутний характер багатьох послуг значно утруднює їх купівлю і продаж.

Реалізацію економічних інтересів покупця і продавця також утруднює невизначеність витрат на надання послуг. Фірма часто не може довести і обґрунтувати те, що запропонована ціна ремонту, лікування, перекладу чи консультації адекватна витратам. Ця обставина не сприяє створенню прошарку постійних клієнтів фірми. Вони вимушені звертатися до інших, щоб порівняти свою вигоду і лише після цього зробити вибір. Слід додати, що поширювати ринки послуг значно складніше, ніж ринки товарів-речей. Якщо в нові регіони достатньо завезти товар фірми за допомогою посередників, то для "вивозу" послуг слід в нових регіонах створювати філіали фірми.