Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 Вступ.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

2. Установлення цін по географічному принципу.

Це види цін, які враховують витрати товаровиробників чи споживачів, які виникають через необхідність транспортування продукції від місць виробництва до місць споживання чи використання.

Взаємовідносини продавців і покупців не закінчуються визначенням ціни товару (роботи, послуги). Необхідно також відпрацювати базисні умови поставки, які визначають основні права учасників угоди при:

  • Транспортуванні товару;

  • Упакуванні товару;

  • Маркуванні товару;

  • Страхуванні вантажу;

  • Оформлення комерційної документації;

  • Визначенні місця і часу переходу права власності від продавця до покупця.

Виходячи із цього треба пам’ятати, ці додаткові витрати в ціну можуть включатися повністю, можуть взагалі не включатися або частково.

Все те що сказане, вкладається в поняття “франкування”, тобто – це економічні і правові умови, які визначають порядок включення в ціну тих чи інших витрат, пов'язаних з транспортуванням, вантажно-розвантажувальними роботами та страхуванням вантажів.

Франкування регламентує правові обов’язки сторін, які пов'язані із поставками товарів у внутрішній та зовнішній торгівлі.

У внутрішній торгівлі ціни в залежності від умов поставки товарів відрізняються по видам франко. “Франко” (в переводі з італійської – “вільний”) – це комерційний термін і означає, що певна частина витрат пов'язаних із транспортуванням чи завантаженням товару включається в ціну виробника.

У внутрішній торгівлі існує шість видів франко-цін:

Види франко-цін

Характеристика

  1. Ціна франко – склад постачальника

Ціна не включає ніяких витрат, пов'язаних із переміщенням товару від продавця до покупця (завантаження на складі постачальника, перевезення до станції відправника, розвантаження тощо). Всі ці витрати покупець оплачує зверху ціни товару.

  1. Ціна франко – станція відправлення

Ціна враховує вартість товару і витрати продавця на переміщення товару від свого складу до станції відправника. Всі подальші витрати, пов'язані із доставкою товару на склад покупця, оплачуються окремо.

  1. Ціна франко – вагон станції відправлення

Ціна відрізняється від попередньої тим, що включає додаткові витрати на подачу вагону на під’їзду колію і завантаження товару в вагони на станції відправника

  1. Ціна франко – вагон станція призначення

Ціна включає ціну товару та витрати на перевезення товару від складу продавця до станції призначення без розвантаження із вагонів. Витрати на подальше транспортування товару до свого складу покупець оплачує зверху ціни окремо.

  1. Ціна франко – станція призначення

Ціна включає транспортні витрати від складу постачальника до станції призначення із врахуванням витрат по розвантаженню продукції із вагонів.

  1. Ціна франко – склад покупця

Ціна враховує ціну товару і всі витрати по її переміщенню від складу продавця до складу покупця.

В практиці міжнародної торгівлі при оформленні зовнішньоторговельних контрактів купівлі-продажу сторони використовують базисні умови поставки, зміст яких витікає із спеціального збірника Міжнародної торгової палати “Інкотермс”.