Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_КМ-відкрита.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

11

Тема: Основні поняття, принципи роботи та використання комп’ютерних мереж

План

  1. Роль телекомунікацій у юридичній практиці та роботі правоохоронних органів.

  2. Основні поняття та огляд комп’ютерних мереж.

  3. Топологія мереж.

  4. Поняття про протоколи передачі інформації у Internet.

  5. Стандарти для опрацювання інформації на ЕОМ.

  6. Глобальна мережа Internet.

  7. Використання програми Outlook Express.

  8. Основи використання електронного підпису в юридичній і комерційній практиці.

1. Роль телекомунікацій у юридичній практиці та роботі правоохоронних органів

Очевидно, що правознавець повинен знати, як можна застосувати інформаційні технології у своїй роботі та які правові інформаційні системи вже створено й упроваджено. Але незалежно від майбутнього місця роботи йому необхідні знання про комп’ютерні технології загалом, про тенденції комп’ютеризації та інформатизації, про інформаційні системи підприємницьких фірм, банків, органів державної влади тощо. Без цього юрист не може ефективно виконувати свої функції, завдання.

Більш того, інформатизація викликає принципово нові проблеми, що потребують правового регулювання. Юридичні питання електронного документообігу та мережі Інтернет, застосування криптографічних засобів і цифрової готівки, забезпечення секретності електронного листування та охорони авторських прав на програмне забезпечення, боротьби з кіберзлочинністю та ін. зумовили появу того, що називають «інформаційне право», «комп’ютерне право» або «право з інформаційних технологій», «телекомунікаційне право».

Надзвичайно важливим сьогодні є розвиток науки та практики в сфері права інтелектуальної власності з урахуванням ролі Інтернету в сучасному суспільстві. У світовій комп’ютерній мережі об’єкти авторського та суміжних прав використовуються у глобальному масштабі. Велику частину таких використань складають неправомірні дії із незаконного відтворення музичних, літературних, аудіовізуальних, фотографічних творів, а також – фонограм та відеограм шляхом викладання їх в електронній формі в Інтернеті. З цим пов’язані випадки порушення як особистих немайнових авторських й суміжних прав, так і майнових прав відповідних правовласників.

Корисні правові Інтернет ресурси можна знайти на сайті «Юридична адреса» http://www.lex-line.com.ua

2. Основні поняття та огляд комп’ютерних мереж.

Мережа - це набір комп'ютерів, що здійснюють обмін даними між собою з певними цілями. Для задоволення таких потреб, кожний комп'ютер повинен здійснювати певні функції.

З усіх засобів телеопрацювання сьогодні можна виділити два типи мереж, що суттєво відрізняються за технологічними вирішеннями: локальні інформаційні мережі - Local Area Network (LAN) та глобальні інформаційні мережі - Wide Area Network (WAN).

Крім локальних та глобальних, виділяють регіональні мережі (Metropolitaine Area Networks (MAN)) - мережі масштабу міста, району, області. Залежно від конкретної реалізації ці мережі можуть базуватися на технології локальних або глобальних мереж.

У результаті розвитку мережевих технологій та об'єднання окремих локальних мереж великих фірм у єдине ціле, виникло поняття корпоративних (територіальних) мереж. Корпоративна мережа - це об'єднання деякої кількості ЛМ за допомогою телефонних, супутникових або інших каналів ГМ у єдину мережу фірми.

Глобальні інформаційні мережі. ГМ територіальне не обмежені. Найчастіше ГМ застосовують для вирішення завдань, які не потребують оперативності (ЕП, електронні довідники тощо).

Локальні інформаційні мережі. За допомогою ЛМ інформацію передають на невелику відстань. Однією з визначальних ознак ЛМ є наявність високошвидкісного каналу передавання даних, швидкість у ньому на порядок вища, ніж швидкість периферійних пристроїв комп'ютерів, та наближається до швидкості внутрішньої шини комп'ютера. Наявність швидкісного каналу дала змогу створити на базі ЛМ єдину цілісну ІС, в якій витрати часу на зв'язок суттєво не впливають на час виконання функцій. Таку систему телеопрацювання даних називають розподіленою. Оскільки головним завданням такої системи є опрацювання інформації, її ще називають розподіленою інформаційною системою (РІС).

Виділяють три ступені використання РІС:

1. Розподіл ресурсів. Задачі сумісно використовують ресурси системи (пам'ять, дискові накопичувачі, принтери). Таке використання РІС сьогодні найпоширеніше.

2. Розподіл навантаження. Задачі, які надходять у систему, передаються на вільні ПК.

3. Розподілене опрацювання даних. Сукупність елементів опрацювання, пов'язаних логічно та фізично децентралізованим керуванням ресурсами з метою сумісного виконання прикладних проірам.

Розподілені мережі складаються з трьох основних компонентів:

1) локальні мережі, як вузли розподіленої мережі;

2) канали, що з'єднують ЛОМ;

3) устаткування і програми, що забезпечують локальним мережам доступ до каналом зв'язку.

Незалежно від використовуваних на кожному комп'ютері додатків усі машини мережі поділяються на два класи - сервери і робочі станції.

Сервер - це комп'ютер, що надає свої ресурси (наприклад, диски) іншим комп'ютерам мережі.

Робоча станція або клієнт використовують ресурси сервера, але своїх ресурсів у загальне користування не надають.