Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1519
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

14.7. Типи таблеткових машин

ри вкалориферній установці 16. Очищене нагріте повітря прохо­дить через повітророзпилювальні ґрати, установлені у нижній частині продуктового резервуара.

Продуктовий резервуар має форму зрізаного конуса, який роз­ширюється догори і переходить потім в обичайку розпилювача 4 для створення умов сепарації і зменшення винесення зріджувано­го порошку.

Стиснуте повітря, що подається до розпилювача по спеціаль­ній системі 15, застосовується не тільки для розпилення, але й для дистанційного керування форсунками. Гранулювальний розчин подається в необхідних кількостях на розпилення дозувальним насосом 13 із резервуара 14.

Для вимірювання температури повітря до входу в шар матері­алу і на виході з шару встановлені термоопори в комплекті з лого­метрами, розміщеними на пульті керування.

Підйом продуктового резервуара і герметизація апарата здійс­нюється за допомогою пневмоциліндра 2, розташованого в ниж­ній частині корпусу.

У разі виникнення в апараті надлишкового тиску автоматич­но відчиняється запобіжний клапан 7і тиск знижується.

Апарат для гранулювання таблеткових сумішей у псевдо-зрідженому шарі СГ-30 працює таким чином.

У продуктовий резервуар 3 згідно з рецептурою завантажуєть­ся 30кг таблеткової суміші, що підлягає гранулюванню. Резерву­ар із візком 1 закочується в апарат. Переключенням тумблера на пульті керування резервуар із продуктом піднімається. На лого­метрі встановлюється температура повітря, необхідна для грану­лювання. На пульті керування задається час перемішування, гра­нулювання і висушування, а також циклічність і періодичність струшування. Включається вентилятор, за допомогою шибера вста­новлюється необхідний ступінь псевдозрідження оброблюваної маси.

Через задані проміжки часу закривається заслінка перед вен­тилятором, включається привід, що струшує рукавні фільтри. Че­рез певні проміжки часу автоматично включається форсунка і на­сос, що подає гранулювальну рідину; здійснюється гранулювання таблеткової суміші; потім система розпилювання відключається; і починається сушіння.грануляту. По закінченні всього циклу гра­нулювання автоматично виключається вентилятор і припиняєть­ся подача пари в калориферну установку. Опускається продукто­вий резервуар, гранулят надходить на таблетування (за необхідності він може бути просіяний).

Апарат СГ-30 обслуговує одна людина. Серійне виготовлення його освоєно дослідним заводом СПКБ «Медпром» об'єднання «Прогресе» Санкт-Петербурга.

340

Пресування на таблеткових машинах здійснюється прес-інструментом, що складається з матриці і двох пуансонів (рис. 14.5).

Основними типами таблетко­вих машин є ексцентрикові, або ударні, і ротаційні.

Ексцентрикові машини бува­ють полозкові (рис. 14.6)і про­міжні (башмачні) (рис. 14.7).

Полозкові машини. У цьому типі машин завантажувальний бункер рухається при роботі на спе­ціальних полозках. Матеріал, що надходить із завантажувального бункера, потрапляє в канал мат­риці, прикріпленої до матричного столу та обмеженої знизу нижнім пуансоном. Після цього бункер з матеріалом віддаляється, верхній

пуансон опускається вниз, спресовує матеріал і піднімається. По­тім піднімається нижній пуансон і виштовхує таблетку. Поштовхом нижньої основи бункера остання скидається в приймач.

341


Полозкові машини мають декілька суттєвих вад. Основною із них є те, що пресування здійснюється тільки з одного боку —

зверху і короткочасно, на зразок удару. Тиск пресування в таб­летці розподіляється нерівномірно (верхня половина ущільнена більше), а деякі порошки погано пресуються через короткочас­ність циклу стиску. Такі машини виробляють 30—50 таблеток за хвилину.

Проміжні машини. Таблеткові машини проміжного типу (ба-шмачні) за конструкцією і принципом роботи схожі на полозкові, але відрізняються від останніх нерухомістю завантажувального бункера і матриці. Матеріал для таблетування подається в мат­рицю за допомогою рухомого башмака, приєднаного до бункера за допомогою шарніра. Така будова живильного вузла зменшує можливість руйнації і розшарування грануляту.

За продуктивністю ці машини рівноцінні машинам полозко­вого типу.

Прикладом такої машини може служити таблетковий прес австрійської фірми «Енглер», таблетковий прес типу HTM,що випускається Маріупольським ЗТО.

Ротаційні таблеткові машини (PTM)широко використовують­ся фармацевтичною промисловістю України у виробництві табле­ток. На відміну від ударних машин PTMмають велику кількість матриць і пуансонів (від 12до 57).Матриці вмонтовані в оберто­вий матричний стіл. Тиск у PTMнаростає поступово, що забезпе­чує м'яке і рівномірне пресування таблеток. PTM характеризу­ються високою продуктивністю (до 0,5 млн таблеток за годину). Технологічний цикл таблетування на PTM складається з таких послідовних операцій: заповнення матриць таблетованим мате­ріалом (об'ємний метод дозування), власне пресування, виштов­хування і скидання таблеток. Ці операції виконуються послідов­но і автоматично.

Пуансони верхні і нижні ковзають по напрямних (копірах) і проходять між пресувальними роликами, які одночасно на них тиснуть. При цьому тиск наростає та зменшується поступово, що забезпечує рівномірне і м'яке пресування таблетки зверху і зни­зу. Залежно від типу такі машини можуть бути обладнані одним або двома нерухомими завантажувальними бункерами. У заван­тажувальних бункерах може бути встановлена мішалка.

Принцип роботи PTMпоказано нарис. 14.8.Простежимо за рухом однієї з матриць.

Нижній пуансон 3 опустився в точно обумовлене положення. Верхній пуансон 2 у цей час знаходиться в найвищому положен­ні, оскільки матричний отвір 7підійшов під бункер 1 (операція завантаження а). Як тільки матриця (із заповненим гніздом) про­йшла бункер разом з обертанням стільниці 4, починається посту­пове опускання верхнього пуансона. Діставшись протилежного

боку, він одразу ж потрапляє під пресувальний валик 5.Одноча­сно на нижній пуансон натискає валик 6 (операція пресування б). Після проходження між валиками верхній пуансон починає під­німатися. Нижній пуансон також трішки піднімається і виштов­хує таблетку з матриці. За допомогою ножа (скребка) таблетка скидається зі стільниці —операція виштовхування таблетки.

Такий рух послідовно здійснюють усі прес-інструменти (мат­риця і пара пуансонів). Для того щоб забезпечити пуансонам на­лежний рух, до ручок (які називаються повзунами), прироблені ролики, за допомогою яких вони повзуть (котяться) по верхніх і нижніх копірах (напрямним). Схема руху показана на рис. 14.9.Під час операції завантаження а ролик верхнього повзуна з пуан-

342

343

соном знаходиться у найвищій точці верхнього копіра. Далі він сковзає вниз по похилій копіра. Пуансон торкається матричного отвору, занурюється в нього і здавлює матеріал.

Тиск наростає і досягає максимуму в ту мить, коли ролик пов­зуна опиниться під тиском валика (операція пресування б). Після цього ролик із пуансоном починає підніматися нагору уздовж ко­піра і досягає максимуму, а нижній повзун робить наступні рухи. У стадії завантаження його ролик підпирається валиком, який регулює об'єм матричного отвору. Після цього нижній повзун ру­хається уздовж прямого копіра. На стадії пресування його ролик піднімається давильним валиком, завдяки чому нижній пуансон із свого боку натискає на матеріал. Далі копір іде декілька наверх, внаслідок чого нижній пуансон виштовхує таблетку (операція ви­штовхування в). Після цього внаслідок опускання копіра нижній пуансон також опускається вниз, і все повторюється спочатку.

Випускаються таблеткові машини різних марок: PTM-24;РТМ-3028; PTM-41;PTM-41Mта ін.

Широко використовуються PTM-41M2B,яка має 41пару прес-інструментів і дозволяє випускати таблетки діаметром 5—15мм і 20мм. Для прямого пресування призначена РТМ-3028, яка має 57пар пуансонів. PTM-300Mслужить для виробництва таблеток циліндричної форми невеликих діаметрів із плоскими і сферич­ними торцями.

У процесі таблетування контролюють масу таблеток і можливі механічні включення. Масу таблеток визначають на ручних ва­гах; є й автоматичні пристрої, в яких у разі відхилення маси таблеток від заданої включається сигнальна лампа.

Автоматичний контроль на металічні включення здійснюєть­ся за допомогою пристрою, який виявляє і виймає з потоку таб­летки з металічним включенням. Після закінчення пресування таблетки поміщають в установку для обезпилення, обладнану пи­лососом.

На якість таблеток впливають розмір тиску, швидкість пресу­вання, стан і зносостійкість прес-інструмента. Прес-інструмент схильний до значного спрацьовування, оскільки піддається вели­ким навантаженням. Стійкість матриць у 2—3 рази менша, ніж у пуансонів, що пояснюється хімічною взаємодією матеріалу мат­риці з таблетованою масою, жорстким навантаженням матриці, тертям частинок матеріалу, що пресується, і таблетки об стінки матриць.

В Україні і за кордоном проводяться роботи зі зміцнення прес-інструмента, підвищення його зносостійкості. В. О. Білоусовим були проведені роботи з електролізного, рідинного і порошкового борування прес-інструмента. Розроблено нову технологію виготов-

лення матриць методом порошкової металургії, запроваджена тех­нологія виготовлення складових матриць на основі карбідів хро­му і нікелю.