Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1517
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

16.1. Сучасна класифікація I загальна характеристика

Залежно від вмісту пластифікаторів і за технологіч­ним принципом розрізняють два типи капсул: тверді (Capsulaeduraeoperculatae)та м'які (Capsulaemolles).

М'які капсули дістали таку назву, тому що наповнювач умі­щується в м'яку ще еластичну оболонку в процесі їх виготовлен­ня. Потім капсули піддаються подальшим технологічним проце­сам, унаслідок яких початкова еластичність оболонки може втрачатися частково або повністю. Такі капсули мають суцільну оболонку, що буває еластичною або жорсткою. Іноді до складу оболонки м'яких капсул входить діюча речовина.

Тверді капсули заповнюють після того, як цілком пройде весь.технологічний процес формування, і вони набудуть відповід­ної пружності і стануть твердими. Тверді капсули мають двосек­ційну будову і можуть бути виготовлені заздалегідь, а наповни­ти їх лікарськими речовинами можна пізніше, коли виникне необхідність.

Капсули призначені для внутрішнього, іноді для ректального, вагінального й інших способів застосування. Залежно від локалі­зації оральні капсули поділяють: на сублінгвальні; шлунково-роз­чинні; кишково-розчинні.

Окрему групу складають капсули з регульованою швидкістю і повнотою вивільнення лікарських речовин. Капсули з модифі­кованим вивільненням мають у своєму складі або в оболонці (або там і там одночасно) спеціальні допоміжні речовини, призначені для зміни швидкості або місця вивільнення діючих речовин.

Кишково-розчинні капсули також належать до засобів із моди­фікованим вивільненням, які повинні бути стійкими до дії шлун­кового соку і вивільняти діючі речовини в кишечнику. Вони мо­жуть бути виготовлені покриттям твердих або м'яких капсул кислотостійкою оболонкою або методом наповнення капсул грану­лами або частинками, покритими кислотостійкими оболонками.

Деякі види капсул мають самостійні назви.

Тубатини —це спеціальна дитяча лікарська форма, що являє собою м'які желатинові капсули з «подовженою шийкою», при­значені для маленьких дітей, які не вміють ковтати таблетки. При надкушуванні шийки дитина всмоктує вміст капсул.

Спансула — це тверда желатинова капсула для внутрішнього застосування, що містить суміш мікрокапсул (мікродраже) із жи­ровою оболонкою і неоднаковим часом вивільнення лікарських речовин.

Медула —тверда желатинова капсула, яка містить мікрокап-сули з плівковою оболонкою.

У спансули і медули можна поміщати три, чотири і навіть понад п'ять типів мікрокапсул з різною оболонкою і часом вивіль­нення ядра, а значить пролонгувати дію лікарських речовин. Спан­сули і медули належать до капсул із модифікованим вивільнен­ням діючих речовин.

384

385

Останніми роками з'явилися наукові праці зі створення м'яких еластичних капсул для жування.

Зацікавленість у виробництві желатинових капсул пояснюється їх високою біодоступністю і цілою низкою переваг: вони мають гарний зовнішній вигляд; легко проковтуються; проникні для травних соків; лікувальна дія виявляється через 5—10хв після введення; оболонка з желатину непроникна для летких рідин, газів, кисню повітря (що дуже важливо для зберігання засобів, які легко окиснюються); уміщення в оболонку зручне для відпус­ку речовин, що мають барвний ефект або неприємний смак і за­пах, оскільки руйнування її і вивільнення діючих речовин від­бувається в певному відділі шлунково-кишкового тракту. Тому капсули дуже перспективні для застосування в педіатрії і герон­тології.

Перевагою капсул є можливість з їх допомогою поліпшувати терапевтичну активність діючих речовин, пролонговувати їхню дію, забезпечувати розчинення в певному відділі ШКТ, а також їх ректальне застосування. Ректальне застосування капсул обумов­лене високою всмоктувальною здатністю слизової оболонки пря­мої кишки, що дозволяє економно витрачати лікарський засіб, вміщений в оболонку. Ректокапсули швидше вивільняють свій вміст, не подразнюючи слизову оболонку кишечнику.

При виробництві капсулованих лікарських засобів витриму­ється висока точність дозування, оскільки їх виготовлення май­же цілком механізоване й автоматизоване.

У м'яких і твердих капсулах можна капсулувати речовини в незмінному стані, не піддаючи їх вологій грануляції, дії висо­ких температур, тиску, як під час виробництва таблеток. Крім того, кількість чинників, що впливають на процеси вивільнення й усмоктування лікарських речовин із капсул, значно менша, ніж в інших лікарських формах.

Широкі можливості призначення лікарських засобів у вигля­ді капсул спричинили збільшення обсягу їх виробництва і спожи­вання.

Різноманітний асортимент капсулованих препаратів виробля­ється за кордоном. Капсулують лікарські речовини різної хіміч­ної природи і спрямованості дії, включаючи препарати рослинно­го походження, вітаміни, антибіотики і їх суміші в різноманітних комбінаціях з іншими речовинами, снодійні, протисудомні, транк­вілізатори, антигельмінтні, проносні, діуретики, анальгетики, складні вітамінні суміші з мікроелементами. Особливо різномані­тні комбінації кислоти ацетилсаліцилової з різними речовинами (кислотою аскорбіновою, атропіном, барбітуратами, камфорою, фенацетином, ефедрином тощо).

Окрім широкого спектра лікарських і лікувально-профілактич­них засобів, у капсули інкапсулують різні харчові добавки, пре­парати для ветеринарії, косметичні засоби (ароматизатори для ванн, масла і т. ін.).

У нашій країні номенклатура капсулованих препаратів пере­буває в стадії розвитку, із кожним роком збільшуючись.