Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1518
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

13.1. Класифікація зборів

Збори класифікують на дозовані (Speciesdivisae)і недозовані (Speciesindivisae).Дозовані збори можна поділити на звичайні, пресовані і розчинні чаї.

За cв о ї м cк л а д о м збори можуть бути прості і складні. Прості — виготовлені з одного виду лікарської рослинної сиро­вини, складні — із декількох рослин та інших лікарських засо­бів.

Крім того, збори класифікують за cп о cо б о м з acт о cy-в а н н я на збори для внутрішнього, зовнішнього застосування

13.2. Приготування зборів

Приготування зборів в промислових умовах склада­ється з таких стадій:

  1. Подрібнення.

  2. Просіювання.

  3. Змішування.

  4. Пакування та оформлення.

Подрібнення. Для кращого вивільнення діючих речовин рослин­ну сировину, що входить до складу зборів, майже завжди подріб­нюють. Сировину, яка входить до складу зборів, здрібнюють окре­мо, залежно від структури і виду. Листя, траву, кору, корені і кореневища ріжуть на траво- і коренерізках. Корені і кореневища потім подрібнюють на валкових або інших млинах. Плоди, насіння і шкірясті листки (мучниці, брусниці або евкаліпта) здрібнюють за допомогою різних млинів. Квітки, за винятком липового цвіту, ко­ров'яку і ромашки аптечної, використовують цільними.

Ступінь подрібнення рослинної сировини визначається при­значенням збору. Збори для приготування настоїв і відварів (Species ad infusum et decoctum), призначені для приймання всередину (чай), полоскань і примочок, повинні мати такі розміри части­нок: листя і трави — 4—6 мм, стебла, кора і корені — 3 мм, плоди і насіння — 0,5 мм; курильні збори (Species fumales) — 3 мм; збори для ванн (Species pro balneo) — 2 мм.

Просіювання. Після подрібнення збори обов'язково мають бути очищені від пилу просіюванням через сито № 32 із розміром отво­рів 0,2 мм.

Змішування. Складові частини збору змішують у змішувачах з обертовим корпусом. Отримати однорідну за своїм складом су­міш досить важко, тому що окремі частинки збору мають різний розмір, форму, масу і можуть розшаровуватися.

Якщо до складу збору входять ефірні масла або солі, то їх по­передньо розчиняють: ефірні масла в етанолі, солі —у воді; отри­маними розчинами обприскують один із компонентів або весьзбір. Якщо розчини водні, зволожений збір ретельно перемішують і під­сушують у сушильних шафах. Вологий рослинний матеріал дуже легко піддається ферментативному і мікробному псуванню. Темпе-

294

295

ратура сушіння не повиннаперевищувати 60 °С,щоб уникнути де­натурації складових частин рослинної сировини. Якщо ж розчини спиртові, збір сушать на відкритому повітрі до видалення спирту при частому перемішуванні. Маса збору після висушування повин­на дорівнювати сумарній масі рослинної сировини та інших уведе­них у збір інґредієнтів.

Пакування зборів. Збори відпускають у картонних коробках, що викладені ізсередини пергаментним папером, або в подвійно­му паперовому пакеті по 50, 100, 150 і 200 г. На етикетці вказу­ють склад збору та обов'язково спосіб вживання.

Перспективною формою випуску зборів є брикети на зразок пресованої дозованої лікарської сировини.