Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧУЕШОВ.doc
Скачиваний:
1518
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

10.3. Біогенні препарати рослинного походження

Екстракт алое рідкий (ExtractumAloesfluidum)го­тують із біостимульованих (за В. П. Філатовим) листків алое де­ревоподібного (Aloe arborescens Mill.),який вирощується в тепли­цях Закавказзя або Середньої Азії. Вік вихідної рослини має бути більший за 2роки. Зрізають нижні листки, залишаючи самі верх­ні —недорозвинені. Для біостимулювання листя поміщають на 10—12 діб у темне місце і витримують при температурі 4—8 °С. Потім їх миють, обсушують, видаляють зубчики і пожовтілі кінці і здрібнюють на вальцях. Отриману масу заливають трикратною кількістю очищеної води, настоюють 2год при кімнатній тем­пературі. Потім кип'ятять 2 хв, фільтрують, охолоджують, вимі­рюють кількість (об'єм) і визначають окиснюваність (пробу фільт­рату титрують розчином 0,01 моль/л калію перманганату в при­сутності сульфатної кислоти).

Відповідно до цього аналізу фільтрат розводять водою так, щоб його окиснюваність дорівнювала 1500 мг кисню на 1 л фільтрату. Потім додають натрію хлорид (7г на 1л фільтрату), знову кип'я­тять 2хв і фільтрують.

Водний екстракт алое рідкий —прозора рідина від світло-жов­того до червонясто-жовтого кольору. Застосовується всередину при виразкових хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки, бронхі­тах та інших захворюваннях по 1чайній ложці 3рази на день. Курс лікування 30—45днів. Протягом року його повторюють 3— 4рази.

Форма випуску: у флаконах по 100 мл.

Зберігають: у звичайних умовах.

Екстракт алое рідкий для ін'єкцій (ExtractumAloesfluidumproinjectionibus) —водний екстракт із (біостимульованих за В. П. Філатовим) свіжих або висушених листків алое. Технологія ідентична одержанню екстракту алое рідкого.

Готуючи препарат для ін'єкцій, отриманий прозорий екстракт (із pH= 5,0...6,8)розливають в ампули по 1мл, стерилізують при температурі 120°С протягом 1год.

Хімічний склад препарату —дикарбонові кислоти жирного ряду, дикарбонові оксикислоти того ж самого ряду, ненасичені ароматичні кислоти з великою молекулярною масою. Застосову­ють при прогресуючій короткозорості, кон'юктивітах, іритах, помутнінні склоподібного тіла тощо. Вводять під шкіру по 1мл щодня. Курс лікування 30—50ін'єкцій. Випускають в ампулах по 1мл. Зберігають у захищеному від світла місці.

Таблетки алое, вкриті оболонкою (Tabulettae Aloes obductae), мають жовтий колір, містять по 0,05 г здрібненого консервовано­го листя алое деревоподібного. Застосовують із метою неспеци­фічної терапії в комплексному лікуванні прогресуючої коротко­зорості і при міотичному хоріоретиніті. Доза для дорослих по 1таблетці 3—4рази на день за 30хв до їди. Курс лікування 1місяць. Випускають у таблетках, в упаковці по 20шт. Зберіга­ють у сухому, прохолодному місці.

Лінімент алое (Linimentum Aloes). Склад: соку алое деревопо­дібного (консервованого з біостимульованих листків) — 78 час­тин; олії рицинової — 10,1 частини; емульгатора — 10,1 частини; олії евкаліптової — 0,1 частини; кислоти сорбінової — 0,2 части­ни; натрійкарбоксиметилцелюлози — 1,5 частини. Однорідна гу­ста маса білого або світло-кремового кольору з характерним запа­хом. Застосовують зовнішньо при опіках, для лікування ураженої шкіри при променевій терапії. Випускають по 30—50г у флако­нах із жовтогарячого скла. Зберігають у захищеному від світла місці при температурі не вище 10 °С.

Сік алое (SuccusAloes).Готують із свіжозібраного листя (або паростків). Склад: соку алое — 80мл; спирту етилового 95%-вого — 20мл; хлоробутанолгідрату — 0,5 %.

Злегка каламутна рідина світло-оранжевого кольору, гірка на смак. Під дією світла і повітря темніє. Застосовують зовнішньо для примочування або зрошування при лікуванні гнійних ран, опіків, запальних захворювань шкіри. Усередину призначають при гастритах, ентероколітах, запорах по 1чайній ложці 2—3рази на день за 20—30хв до їди. Випускають у флаконах по 100мл. Збе­рігають у прохолодному, захищеному від світла місці.

Біосед (Biosedum) —водний екстракт із біостимульованої (за В. П. Філатовим) свіжої трави очитка великого (Sedum maximum (L.)Sutes).Певну кількість лікарської сировини здрібнюють на пастоутворювачі «Волтар-5». Сік віджимають за допомогою се­рійного пресу ВПРД-5. Віджату від соку сировину (жом) екстра­гують водою 1 : 10при температурі 95—98 °Спротягом 15хв,

220

221

повторюючи операцію 4рази. Сік і витяжки об'єднують, відстою­ють, фільтрують. Отриманий препарат —прозора рідина світло-жовтого кольору із слабким своєрідним запахом, pH— 5,0...6,5.Розливають в ампули по 1мл, стерилізують при температурі 110 °С 30хв. Отримують препарат також у вигляді сухого соку, тоді для сушіння застосовують розпилювальну сушарку PCJI-10.

Хімічний склад препарату: близько 17речовин флавоноїдної природи, фенолкарбонові кислоти, кумарини.

Застосовують як допоміжний засіб для стимуляції обмінних і регенеративних процесів в офтальмологічній, стоматологічній, хірургічній і терапевтичній практиці (при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки). Вводять під шкіру або внут-рішньом'язово щодня дорослим по 1—2мл на добу. У стоматоло­гічній практиці (при пародонтозі) застосовують у вигляді аплі­кацій, електрофорезу, ін'єкцій у тканини ясен.

Випускають в ампулах по 1мл, в упаковці по 10штук. Збері­гають у захищеному від світла місці при кімнатній температурі.